Ha nem lenne ismerős – bár társasjátékos körökben ez azért kifejezetten ismert fogalom –, akkor csak röviden: a „shelfie“ szócska nem véletlenül rendelkezik áthallással a „selfie”-vel. Itt nem magunkat, hanem társasjátékkal (könyvvel, miegymással) megtömött polcunkat fotózzuk, hogy büszkélkedjünk gyűjteményünkkel az internet népe per barátok előtt. Frappáns magyar fordítással ugyan nem szolgálhatok, de a shelf angolul polcot jelent, innen pedig már kezdhet világossá válni, hogy mire is megy ki a My Shelfie szójáték. És hát miről is lehetne jobb játékot csinálni, mint a társasjátékosok második hobbijáról, a társasos polc rendezgetéséről. Na, jó, az ötletet már láttuk a Shelfie Stackernél, ám míg ott kockákkal rendezkedtünk, addig itt a társasjátékok mellett trófeák, könyvek, növények, de még macskák is megférnek a rekeszekben.

My Shelfie

  • Kiadó/partner: Lucky Duck Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,42/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról rendelve 40 euró, azaz nagyjából 14 800 Forint

Különösen nagy előkészületekre nincsen szükség, feltöltjük a közös táblát, kihúzzuk a közösen teljesíthető célokat; illetve mindenki kap egy polcot, valamint egy titkos célt. A játéktér közepe a közös tábla, mely tulajdonképpen az a a szoba, ahova költözés után ömlesztve kiszórjuk a polcra szánt tárgyainkat (és macskákat). Innen vehetünk el egy sorban vagy oszlopban legfeljebb három egymást követő elemet, feltéve, hogy még mielőtt felszednénk őket, mindegyiknek legalább egy oldala szabad – más szavakkal úgy nem vehetünk fel egy beásott tokent, hogy csak az imént felvett után válik szabaddá egy oldala. Ezen felül minden játékos rendelkezik egy polccal, ami tulajdonképpen egy műanyag idom, melybe oszloponként föntről bepotyogtathatjuk az imént felvett tokeneket, hasonlóan a régi-régi, klasszikus Connect 4-hoz. Csakhogy itt nem négy elemet kell sorba, oszlopba vagy átlóba rendeznünk, legalábbis nem elsősorban, plusz a felvett tokenek bedobási sorrendjét mi határozzuk meg, de mindet egy oszlopba kell szórnunk.

Pontos polcok

A cél pedig a lehető legtöbb pont bezsákolása oly módon, hogy a célkártyánkon meghatározott helyekre a megfelelő típusú tárgyak kerüljenek, lehetőleg úgy, hogy mind a hat passzoljon. Továbbá a polcokon, lehetőleg oldalaikkal érintkezve, egymást kövessék az azonos típusú tárgyak, ezekért ugyanis három után már jár a pont. Persze minél többet hozunk össze, úgy többet is kaphatunk fáradozásainkért. A közös célokra még játék közben kell figyelnünk, azokért ugyanis pont/token a jussunk, és aki valamelyiket elsőként teljesíti, a játék végi pontozásra az kapja a legnagyobb jutalmat. Összesen tehát négy dolgot kell észbentartani, illetve azt, hogy ne maradjunk le túlságosan a polcfeltöltéssel, mert amint valaki telepakolja a magáét, azzal a körrel véget ér a játék.

A játék elemei igényesek, bár a polcokat alkotó rácsot érdemes leellenőrizni, hogy rendesen illeszkedik-e. Nálunk az egyiket jobban össze kellett pattintani, mert bár elsőre nem látszott rajta, a bepotyogtatott tárgyak a szélső oszlopban egymás mellé csúsztak be. A tokenek átlagos minőségűek, a szimpla illusztrációk háttere színkódolt, így nem adódhat félreértés a könyvek-társasjátékok vonatkozásában sem. A szabályfüzet minössze hat oldal, melyből egy a borító és egy a célkártya magyarázata, és első olvasásra összeáll az amúgy nem bonyolult játék. Egyedül a szoba feltöltésére tudok panaszkodni, mivel a tokenek könnyen elcsúsznak a felületen, így a berendezése kicsit macerás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezt leszámítva igazából egy rossz szavam nem lehet a My Shelfie-re. Figyelembe véve, hogy itt azért nem egy bonyolult, agyolvasztó játékról van szó, mely komolyabb gondolkodást igényel. Ez egy roppant egyszerű családi társasjáték, mellyel egy-egy meccs nem tart tovább fél óránál, e kettő tényező együttállásának köszönhetően pedig ideális választás lehet a családoknak egy röpke délutánra, vagy kora esti kikapcsolódásnak. Aki többre vágyik, másfelé keresgéljen, de egy shelfie-n, ha mindenképpen nem is, de már csak a móka kedvéért is jól mutat a My Shelfie.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Lucky Duck Gamesnek! A játék nyelvfüggetlen, szabályainak megértéséhez minimális angoltudás szükséges, rajongói fordításról nincs tudomásunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát