• Egy, a kínai elnökre utaló sértő mémet találtak a Devotion nevű horrorjátékban
  • A Steamen ezután rohamosan romlani kezdtek az értékelések
  • Mostanra mindenhol eltávolították a játékot az áruházból

Ahogy arról tegnap már olvashattatok, elég nagy bajba került a tajvani RedCandleGames az alig néhány napja megjelent horrorjátékuk, a Devotion kapcsán, a játékosok ugyanis találtak benne egy "Xi Jinping Micimackó idióta" feliratú posztert. Akinek nem állna össze kép ennyiből: Hszi Csin-ping kínai elnök anno kitiltatta Micimackót az országból, leginkább a hasonlóságot firtató mémek miatt - erre utal a felirat is.

Miután az erősen megkérdőjelezhető easter egget megtalálták, rohamosan elkezdett romlani az eredetileg egyébként kiváló fogadtatású játék értékelése a Steamen, "köszönhető" a kínai játékosoknak. Hamar kiderült azonban, hogy ez csak a kezdet, hiszen a Devotion előbb a kínai, majd a nemzetközi Steam kínálatból is eltűnt - jelenleg nem is lehet megvásárolni.

teljesen-eltunt-a-steamrol-a-kinai-botranyba-keveredett-devotion.jpg

A fejlesztők hivatalos közleményében az olvasható, hogy szándékosan szedték le a játékot a Steamről, ám hogy mikor térhet vissza a Devotion, azt nem részletezték.

"A váratlan összeomlásokat eredményező technikai problémák és más okok miatt úgy döntöttünk, hogy levesszük a Devotiont a Steam áruházból, hogy elvégezzünk egy teljes körű minőségellenőrzést. Ugyanakkor ki szeretnénk használni ezt az alkalmat arra is, hogy enyhítsük a feszültséget a közösségünkben, ami a korábbi botrány miatt alakult ki. Ezért a csapatunk újból át fog nézni minden egyes elemet a játékban, így megbizonyosodva arról, hogy nem maradtak benne hasonló ideiglenes anyagok."

Hogy tényleg erről van-e szó, vagy esetleg ez csupán kifogás, és valójában valami sokkal komolyabb áll a háttérben, azt legfeljebb a fejlesztők és a Steam tudhatják. Mindenesetre reméljük, hogy mielőbb viszontláthatjuk majd a Devotiont a kínálatban, hiszen tényleg egy remek horrorjátékról van szó, ami joggal kapott erős értékeléseket a megjelenést követően.

Ez utóbbiról a PC Guru következő számában is megbizonyosodhattok, hiszen mi is teszteltük a tajvani csapat játékát.