Vajon mi történik, ha szuperhősök vagy a Szellemirtók helyett olyan briliáns elmék sietnek a világ megmentésére, mint a nagy Nikola Tesla, az úttörő Marie Curie, Frankenstein atyja (vagyis inkább anyja), Mary Shelley, vagy épp a közkedvelt sötét univerzum megalkotója, maga H.P. Lovecraft? Nem kell tovább találgatnunk, hiszen a 10tons csapata a Tesla vs Lovecraft sikerén felbuzdulva most pont erre igyekszik választ adni a Tesla Force-szal.

Korai hozzáférés lévén más egyebek mellett még a szereplőgárda sem teljes, de a négy tervezett karakterből Nikola Tesla és Marie Curie már hadrendbe állt a maga sajátos adottságaival. Egetverő különbségek azért nincsenek, de például Tesla alap életereje több, Curie viszont egy helyett képes rögtön két pisztollyal ritkítani a szörnyek garmadáját, emellett egyes képességeik is eltérnek. Maga a „váz”, avagy az alapkarakterünk egyébként inkább csak kezdetben, az első néhány körben számít, mivel azután sokkal többet dobnak a latba az időközben felmarkolt fegyverek, plusz erősítők, mordályok és képességek. A roguelite stílusnak hála persze hiába teljesítünk jól és szereljük fel magunkat már a fél képernyőt beterítő mennyiségű extrával, ha feldobjuk a talpunkat, akkor bizony búcsút inthetünk mindennek. Na, jó, azért szerencsére a szintlépéssel feloldott fegyverek és a begyűjtött kristályok megmaradnak, bázisunkon pedig utóbbiakból készletünk erejéig felfegyverkezhetünk az újabb körre. 

A játékmenet a maga módján abszolút egyszerű, de ettől még egyáltalán nem könnyű. Az állandó faktor a szörnyek időnként változó összetételű, végtelennek tűnő hordáinak visszaszorítása, miközben igyekszünk felszedni a szorgosságunkért belőlük itt-ott potyogó fegyvereket és a túlélési esélyeinket növelő más hasznos jutalmakat. Ez a térképet behálózó, procedurálisan generált küldetések során annyiban változik, hogy még egy plusz feladatot is kapunk a nyakunkba, legyen az alkatrészek összeszedése és egy gépezet beindítása, Cthulhu-szobrok ledöntése, bizonyos területek elfoglalása, vagy épp egy főellenfél kifektetése. Feladatunk teljesítését követően ugyan az ellenfelek hordáival küzdve még kedvünk szerint elidőzhetünk a pályákon egy jobb fegyver vagy képesség reményében, de érdemes inkább sietni, mert ahogy telik az idő, rosszakaróink úgy válnak egyre vérszomjasabbá. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ellenük a klasszikus revolver, shotgun, gépfegyver és társai mellett a készítők néhány frappáns, a témához passzoló Tesla-fegyverrel is előálltak, illetve egy praktikusan pusztító mechával, amit átmenetileg bármikor és bármennyi alkalommal segítségül hívhatunk feltéve, hogy összegyűjtöttük hozzá a kellő alkatrészeket.  Minden pálya teljesítéséért egy fejlesztést is választhatunk, legyen az életerőnk megnövelése, egy második esély elhalálozáskor, vagy mondjuk egy radioaktív kölni, ami sebzi a közelünkbe merészkedő szörnyeket, illetve ritkán ugyan, de időnként dialógusokba is belefuthatunk, ahol, ha jól választunk, rengeteg extra kristály vagy más ütheti markunkat. Új felszerelések reményében az ellenfelek kilyuggatása mellett érdemes a pályákat is alaposan átkutatni, mert bizony pár helyen akár ládákra és más finomságokra is bukkanhatunk. Emellett, ha netán társaságra vagy csak pár plusz puskacsőre vágynánk, akár barátainkat is meginvitálhatjuk ebbe a lovecrafti hadjáratba, hogy közös erővel küldjük vissza a gonoszt oda, ahonnan jött. 

A Tesla Force nem váltja meg a műfajt, de azért van egy sajátos stílusa és bája, a maga módján pedig egész szórakoztató, különösen, ha valaki esetleg rajong a lovecraft-univerzumért. A látvány és a pályák változatossága ugyan egyelőre hagy némi kívánnivalót maga után, viszont orbitális hibákba nem nagyon futottam. Bár az alapokat a Tesla vs Lovecraft már lefektette, a tökéletes élményért a plusz tartalmakon kívül azért van még mit csiszolni az apróságokon, aminek viszont a legfrissebb bejegyzésüket nézve a fejlesztők már időközben neki is láttak, így ha valakit felcsigázott ez az érdekes roguelite/lovecraft egyveleg, bátran belevághat. A 10tons nyilatkozata alapján viszont a kivárásra voksolók pénztárcáját sem veszélyezteti semmi, mivel a korai hozzáférésből kilépve a Tesla Force ára nem fog változni.