Az expanzió nem kevesebbet kínál, mint a széria történetében először elkísérhetjük emberünket a melóba, és ott kedvünk szerint élhetjük ki ambícióinkat. Orvosként például egy segélyhívás után elrohanhatunk a beteghez, és vagy meggyógyítjuk, vagy „a magasabb jó” és a szent tudományok nevében gyógyszerkísérlet áldozatává tesszük őt. Tűzoltóként eltaposhatjuk a vörös kakast, vagy épp szétverhetjük baltánkkal a szerencsétlen koma lakását („neki már úgyis mindegy” felkiáltással), nyomozóként pedig vagy szép szóval imádkozzuk ki a titkokat az informátorunkból, vagy kiverjük belőle egy sötét sikátorban. Bármely melóban választhatunk tehát a jó és rossz, pozitív és negatív, jóságos vagy gonosz megoldás között, és azt is eldönthetjük, igazi karrieristaként törünk-e előre a ranglétrán, vagy végiglógjuk a munkaidőt, ahogy lesz, úgy lesz alapon. Immár tehát teljesen rajtunk múlik, hogy boldogul a munkában simünk.

Rengeteg új karrier is vár ránk a csomagban. Lehetünk szellemirtók, zseniális vagy épp ördögi szerkezeteket kiötlő feltalálók, csodás remekműveket alkotó szobrászok, esetleg „valódi” bűnügyi nyomozók, akinek meg kell találnia a számos nyomot, hogy megoldja a rejtélyes eseteket. Ráadásul immár környezetünk sem menekülhet nagyravágyásunk elöl: építészként kedvünkre átalakíthatjuk a teljes szomszédságot az átdolgozott vásárlási és építési mód segítségével, stylistként pedig barátainkat és szomszédainknak szabhatunk (szerintünk legalábbis...) trendi kinézetet, melyben segítségünkre lesz az új tetoválási szisztéma.

A The Sims 3 Ambitions idén júniusban jelenik meg PC-re és Mac-re az EA Play címke alatt, illetve az év második felében mobilra, iPhone és iPod platformokra az EA Mobile gondozásában.