• Az IDG Consulting elnöke szerint több kiadó is árnövelést fontolgat
  • Ennek oka, hogy a játékárak 2005 óta nem növekedtek

Az előző héten a belsős PlayStation stúdiók volt vezetője, Shawn Layden említést tett arról, hogy a játékok árai nagyon régóta nem változtak már, szemben a fejlesztési költségekkel, a következő generációban pedig könnyen lehet, hogy ez megváltozik – első fecskeként pedig a 2K már meg is lépte ezt az NBA 2K21 esetében.

Az IDG Consulting elemzőcég vezetője, Oszaki Josió a GamesIndustry.biz-nek úgy nyilatkozott, hogy a 2K mellett más kiadók is fontolgatják az áremelést, ami szerinte nem véletlen, hiszen a videojáték-iparban tizenöt éve nem volt hasonló.

"Legutóbb 2005-ben és 2006-ban növekedtek a nextgen nyitócímek árai, amikor is az Xbox 360 / PS3 generáció elején 49.99 dollár helyett 59.99 dollár lett a normál árcédula" – mondta Oszaki.

tobb-kiado-is-fontolgatja-hogy-megemeli-a-nextgen-jatekok-arat.jpg

Az elnök hangsúlyozta, hogy a szórakoztatóipar más ágazataiban mindenhol jelentős emelkedés történt ebben az időszakban – a mozis árak például 39 százalékkal, a kábeltévés előfizetések pedig 105 százalékkal drágultak. Ehhez képest (illetve a játékok fejlesztési költségének növekedéséhez képest) ez a 10 dolláros / eurós növekedés elhanyagolható.

"Még ha 69.99 dollár is lesz a nextgen ár, a növekedés 2005 és 2020 között így is csupán 17 százalék, ami jóval kisebb, mint más területeken. Miközben a fejlesztési és kiadási költségek növekedtek, mint ahogy a szórakoztatóipar más területein is árat növeltek, addig az újgenerációs játékok árai nem tükrözték ezeket a drágulásokat. Az 59.99-ről 69.99-re való emelés nem is képes ellensúlyozni mindezt, de egy lépés a megfelelő irányba" – folytatta Oszaki.

"Az IDG együtt dolgozik az összes nagy játékkiadóval, és információink szerint mások is vizsgálják a nextgen játékárak növelését bizonyos franchise-ok esetében, a fentebb vázolt okok miatt. Nem fog minden játék 69.99 dollárba kerülni, de a tripla-A kategóriás zászlóshajók, mint például az NBA 2K sokkal inkább kiérdemelhetik ezt az árat, mint más címek" – nyilatkozta az elnök.