• George Miller elmondta, hogy A harag útja stábtagjainak el akarták magyarázni a háttértörténetet
  • Ezért a főbb karakterekhez előzménysztorikat írtak
  • Így született Furiosa saját filmjének forgatókönyve, amiből most forgatják a filmet
  • Más karakter, például Doof Warrior is saját filmet kaphat majd

George Miller rendezői pályája egészen különleges filmek és műfajok mentén halad. A Mad Max atyja kedveli a gyerekmeséket, a Babe 2 és az animációs Táncoló talpak is az ő nevéhez fűzhető. Szerzői karrierje azonban folyton visszatér a fantasztikus műfajokhoz. Az eastwicki boszorkányokban a humort, a Háromezer év vágyakozás című modern Aladdin-parafrázisban inkább a romantikus hangvételt kapcsolta a természetfeletti szituációhoz, míg a Mad Max szériában sötét és nyers jövőképet fest.

a41c529cf1b562c45e22d4a2a533c382.jpg
(Tilda Swinton és Idris Elba George Miler rendezővel a Háromezer év vágyakozás forgatásán. Forrás: The AV Club)

A Furiosa születése

Miller jelenleg a Mad Max: Furiosa forgatását dirigálja Ausztráliában, de időt szakított a sajtóra, és a The AV Clubnak adott friss nyilatkozatában elárulta, hogy más előzményfilmet is szán még A harag útjának. A múlt bemutatásának szándéka mind a 2015-ös opuszból ered. A rendkívül dinamikus meneküléssztori ugyanis csupán utalásokat rejtett a karakterek előtörténetére vonatkozóan, de nem mutatta be a hősöket kellő mélységben.

„Amikor a Mad Maxet írtuk, az volt a kihívás, hogy elmeséljünk egy szüntelen pattogó cselekményt, és kipróbáljuk, fel tud-e rá kapaszkodni a közönség. […] Nagyon kevés nyugodt pillanat volt benne. Soha nem magyaráztuk el, hogyan veszítette el a karját, nem mondtuk el, hogy a Green Place of Many Mothers pontosan mi is, nem mutattuk be a Citadella működését. Gyakorlatilag már A harag útja forgatása előtt elkészült a [Furiosa] forgatókönyve. Azért írtuk, mert el akartunk magyarázni mindenkinek [a stábban], hogy ki is az a Furiosa. Charlize [Theronnak], amikor elvállalta a szerepet és az összes színésznek, díszletesnek, akik a Citadellán dolgoztak, és így tovább. Azt éreztük, hogy ez nagyon jó kis forgatókönyv, és úgy gondoltam, hogy ha A harag útja működik, igazán elmesélném ezt a történetet” – magyarázta Miller az új epizód genezisét.

További előzményfilmek várhatók

A szűkös szövegkönyveiről, inkább árnyalt storyboardjáról (a film megtervezett képeinek forgatókönyve) ismert Mad Max széria egújabb felvonásának szkriptje Miller elmondása szerint három nap alatt állt össze. Csakhogy nem pusztán Furiosa karakterét rajzolták meg, hanem a többi főhős is háttértörténetet kapott, ami további előzményfilmek születésére adhat lehetőséget. „A fejemben van Doof Warrior, a gitáros előzménytörténete. Hogyan maradhat életben egy kizárólag gitározni tudó vak ember a pusztaságban, ahol mindenki válságos helyzetben van? Hogyan került oda? Tehát minden karakternek írtunk egy rövid háttérsztorit, amikor A harag útját készítettük” – magyarázta a veterán alkotó.

Furiosa

Az Anya Taylor-Joy és Chris Hemsworth főszereplésével készülő Furiosa a renegát harcos címszereplőnő előzménytörténetét meséli el, mielőtt összeállt volna Mad Maxxel A harag útjában. Miller rendezése várhatóan 2024 májusában kerül mozikba, tehát jó sokat kell még várni a premierre. Néhány kép a forgatásról: