A VR jó dolog. Emlékszem, mikor először kipróbáltam, nálam a PlayStation VR Worlds pörgött, és a cápás demóval azonnal berántott az egész. Aztán számos VR-játékot kipróbáltam, tettem kitérőt a HTC Vive és az Oculus Rift felé is, most pedig ismét visszakanyarodtam a PSVR-hoz. A sorozatos rácsodálkozások és remek élmények mellett a horrorjátékok világa volt az, ami számomra mindig is a legnagyobb vonzerőt rejtette a VR-ban. Egyszerűen teljesen más élmény a virtuális valóságban átélni egy borzongató kalandot, mint a monitor vagy a tévé előtt ülve. Ott vagy a horror kellős közepén, és hiába van odakint napfényes tavaszi délután, te ott érzed magad egy sötét, kísérteties helyen, és valami motoszkál a sötétben. Ez a VR-horrorjátékok varázsa, amikből most összeszedtünk neked ötöt, amikkel testközelből élheted át a rettegést!

5. The Inpatient

Az Until Dawn két virtuális valóságban játszódó mellékszála közül a második, a The Inpatient más utat választott, mint a shooter Rush of Blood, és a pszichológiai horror világába tett kitérőt. Az Until Dawn eseményei előtt 60 évvel játszódó The Inpatientben, a játékosok egy amnéziás beteget irányíthatnak, aki a Blackwood szanatóriumban rekedt. Olyan betegekkel és kórházi alkalmazottakkal léphetsz kapcsolatba, akik mind az elszigetelt szanatóriumhoz tartoznak, de mintha mindenki őrizne valamilyen sötét titkot. Bár a "pillangóhatás" nem olyan kidolgozott, mint az Until Dawnban, a döntéseknek bizony itt is következményei vannak. A Supermassive Games lassú tempójú VR-horrorélménye az alapjául szolgáló játékhoz hasonlóan egy érdekes fordulatot tartogat, ami szépen összeköti a két címet. A szanatórium és a Blackwood-hegység felfedezése feszült élmény, amely egyre izgalmasabbá válik, ahogy az igazságra fény derül. A gyenge fényviszonyok, a sejtelmes árnyékok, és a borzongató hangokkal átszőtt helyszínek használata remekül működik VR-ban is.

wp3139704.jpg

4. A Chair in a Room: Greenwater

A Vive-ra, majd PS VR-ra megjelent A Chair in a Room igen súlyos témákkal rendelkezik, amelyek segítenek egy elég mély narratívát előállítani. A sztori egy különös intézményben, a Greenwater Institute-ban kezdődik. Mint a 6079-es páciens, durva látomások gyötörnek, amelyek valószínűleg a múltadhoz kapcsolódnak, amire viszont már nem emlékszel. Az A Chair in a Room hat, viszonylag rövid, de hatásos fejezetre oszlik. A játékosok a 6079-es páciens múltjának borzalmaiba bonyolódhatnak bele, miközben egy aprólékosan kidolgozott helyszínekkel és gazdag történetmeséléssel teli világot fedezhetnek fel. Akinek egy jumpscare-parádés horror címhez van kedve, az nem biztos, hogy értékelni fogja az A Chair in a Room finomabb megközelítését a horror műfajhoz. Ez a játék inkább nyomasztó, mintsem ijesztő – de pont ebben rejlik az ereje. A VR-játékmenet csak arra szolgál, hogy a játékosok még jobban el tudjanak merülni a rejtélyekkel teli déli városok, elhagyatott motelek és bűzös mocsarak hátborzongató világában.

ss8a8e7e553aca405d87ee81acef75689a299872a31920x1080.jpg

3. Paranormal Activity: The Lost Soul

Lehet, hogy a Parajelenségek (Paranormal Activity) filmsorozat elég megosztó, de a The Lost Soul-t szinte mindenhol úgy hirdetik, mint az egyik legijesztőbb VR-horrorjáték. A The Lost Soul ugyanabban az univerzumban játszódik, mint a filmsorozat, és egy ártalmatlannak kinéző, külvárosi házba helyez, amely borzalmas titkot rejt. VR headseteden keresztül azonnal elmerülhetsz az egyébként igen otthonosnak tűnő lakóhely rejtélyében. Hogy ezt felerősítsék, a HUD-ot eltávolították, és nem adnak semmiféle iránymutatást, hogy pontosan mit kéne tenned. A játékmenet a felfedezés köré épül: minél több dologra jössz rá, annál jobban tudod kibogozni a kísértetjárta múlt eseményeit. Ahogy azt a Paranormal Activity filmekből ismerheted, ez azt is jelenti, hogy nyugtalan szellemeket zavarsz meg, akik előszeretettel hozzák rád a frászt, épp mikor nem számítasz rá. Felfedezéseid során az otthon egyre rémisztőbbé válik, míg végül olyan lesz, mint egy kaotikus kísértetjárta látványosság. Semmi másra nem támaszkodhatsz, csak zseblámpádra és rejtőzködési képességeidre. A szabadalmaztatott Scare Randomizer azt jelenti, hogy soha nem tudhatod, hogy mi vár a következő sarkon. Lehet, hogy csak egy lábad elé guruló labda, de az is lehet, hogy egy őrült nőszemély, aki épp a falba veri a fejét, majd mikor meglát, megindul feléd egy kalapáccsal. A The Lost Soul rettenetesen jól alkalmazza az ijesztgetéseket, és minden végigjátszás képes meglepetést okozni.

makep.jpg

2. The Walking Dead: Saints & Sinners

Ha akcióra kihegyezett videójátékokról van szó, a The Walking Dead nem igazán tudott labdába rúgni. A The Walking Dead: Survival Instinct és az Overkill's The Walking Dead sem lett igazán emlékezetes. Aztán jött a Saints & Sinners, egy VR-élmény, ami páros lábbal rúgta be az ajtót, egyenesen egy rothadó zombi arcába. A Skydance Interactive alkotói nemcsak a Robert Kirkman-féle The Walking Dead zseniális hangulatát kapták el, hanem remek VR-játékélményt fejlesztettek, amely szórakoztató módon mutatja meg, hogy mire képes ez a platform. A Saints & Sinners újra ijesztővé tette a zombikat, miközben bemutatta az emberiség reményvesztett hétköznapjait egy borzalmas, posztapokaliptikus világban. Akár az élőhalottak hordájával küzdesz, akár az emberi túlélőkkel szállsz szembe, a Saints & Sinners a virtuális valóság technológiájának köszönhetően könyörtelen. Az élőhalottak világának részévé válni minden eddiginél magával ragadóbb ebben az alkotásban, de arra készülj fel, hogy nincs egyszerű dolgod! Fegyvereid elhasználódnak, az utánpótlásról folyamatosan gondoskodnod kell, és lőszer sem terem minden bokorban. Ha valaha is érdekelt, hogy milyen lehet portyázónak lenni a The Walking Dead világában, ez a játék tökéletes számodra!

ssafd82729c8075cd71e5766ffe2f05eb49cc320701920x1080.jpg

1. Affected: The Manor

Mindannyian szeretjük a jó kísértetházas horrorokat. A nyikorgó padlódeszkák, a pókhálók, a jól időzített villámcsapások és mennydörgések… mindezek együttesen nagyszerű hangulatkeltők. Az Affected: The Manor célja, hogy a játékosokat a virtuális valóság erejét kihasználva bármikor egy digitális kísértetházba küldhesse. Ez nem is egy játék, inkább egy interaktív ijesztgetés-parádé. Nincs megoldandó rejtvény vagy legyőzendő őrült gyilkos, így az előrehaladás gyerekjáték. Azonban egy valamit mégis le kell győznöd: a saját félelmeidet. Választhatod a két útvonal egyikét, hogy megnézd, milyen borzalmak várnak ebben a kastélyban, és megpróbálhatsz eljutni a végéig. A játék az Oculus Rift DK1 demójaként indult, majd továbbfejlesztették, hogy új hang- és fénymechanikákat tartalmazzon, amelyek fokozzák az ijesztgetéseket, és segítenek emlékezetes horror VR-élményt nyújtani. Azóta már egy Complete Edition is megjelent belőle, ami további ijesztő pillanatokkal szolgál (és feljavított grafikával). Engem speciel ez a játék kikészített. Rettenetesen nyomasztó az épületben mászkálni, ahol szűk folyosók kanyarognak, groteszk képek lógnak a falakon és általános sötétség uralkodik. Képzeld el, hogy lefelé tartasz egy meredek lépcsőn, alig látsz az orrod hegyéig, és egyszer csak a plafonon végigszalad egy ijesztő baba, furcsa vigyorral az arcán. Ez az Affected: The Manor, amely tényleg képes még a legtöbbet látott horror-fanatikusokat is kicsinálni idegileg.

affected-the-manor-screens-ouijia-screen-shot-camera-2016-05-17-14-02-31-2560x1440x1.jpg

Kimaradt az összeállításból a Five Nights at Freddy’s: Help Wanted, ahol karbantartói feladatokat kell ellátni, miközben a rémségek nem hagynak dolgozni. A játék a Five Nights at Freddy’s alapjait egyfajta rémisztő minijáték-gyűjteménnyé varázsolta, de a rettegés megmaradt. Aztán ott van még a Transference, ami egy nagyon különleges horrorjáték a Ubisofttól. Ebben három családtag elméjében lehet kirándulást tenni, és minél mélyebbre hatolsz az egyes karakterek elméjébe, annál nyugtalanabbul érzed magad a látottak miatt. A Here They Lie egy rendkívül szürreális horror-élmény, állatmaszkos emberekkel és klausztrofób sikátorokkal, míg a Red Matter a sci-fi mezsgyéjére téved, egy távoli holdon, ahol egy szigorúan titkos kutatási projektet kell kivizsgálni. Mind nagyszerű VR-játék, és egyelőre fogalmunk sincs, hogy a PS VR2 miképp hozza majd ránk a frászt a jövőben érkező horrorjátékokkal. Pontosabban, fogalmunk már van. A The Dark Pictures: Switchback VR például a szemkövetést kihasználva akkor ijeszt meg, amikor pislogsz – nagyon ügyes!

További ígéretes PS VR2 játékokról ITT olvashatsz!