Nyakunkon a God of War és még mielőtt mindenki kiképezné magát a mitológiájában, alkalmasnak gondoltuk egy „vikinges” toplista összeállítását. A gyűjtőnéven és gyakorta helytelenül csak vikingekként emlegetett népcsoportok hitvilága, azaz a germán (vagy ha úgy tetszik skandináv) mitológia legalább annyira összetett, mint más népeké. Bizony, nem csak Loki és Thor számít (igen, rád nézek, Marvel-univerzum). Szerencsére az utóbbi években kaptunk kóstolót több médiumból is, mi azonban megmaradunk a videojátékoknál, melyek a néppel és hiedelmeikkel ismertetnek meg minket, többé-kevésbé hitelesen.

For Honor

A három frakciót felvonultató multiplayer-játék egyik népe a viking, így nem maradhat le a listáról. Az autentikus fegyverek és a karakterek inkább már csak annak szánt megjelenése mellett már csak a tényt kell elfeledni, hogy sajnos elhasalt (bár a Ubisoft nem mondott le róla) és hogy a vikingek soha az életben nem hánytak kardélre lovagokat és távolkeleti harcosokat.

top5-for-honor-viking.jpg

Jotun

A Jotun-re nem csak úgy lehet tekinteni, mint játékra (mert annak azért nem annyira kiemelkedő), hanem mint egy kis ablakra a germán hitvilágra. A játék egyedi ízét többek között az izlandi szinkron adja, és mellette – bár különösebb magyarázat nélkül – betekintést nyerhetünk a mitológia fontosabb elmeire, isteneire és hiedelmeire. A nagyszerű, kézzel rajzolt hátterek és animációk már csak hab a tortán.

top5-jotun.jpg

Age of Mythology

Az Age of Mythology tulajdonképpen az Age of Empires, csak egy „kis” csavarral: a három játszható nép alapjaiban tér el egymástól – nem csak egységekben, hanem játékmechanikai szempontból is. A megjelenésének korában, aprólékos kidolgozottsággal és teljesen háromdimenziós megjelenítésével sok szívet meghódított a játék, nem ok nélkül.

top5-age-of-mythology.png

The Banner Saga

Természetesen nem maradhat le a listáról a The Banner Saga sem, melynek egy olyan világban játszódik, mely erősen merít a skandináv mitológiából. A szerepjáték elemeket körökre osztott harcokkal vegyítő játék a maga nemében kiváló (de nem hibák nélküli), bár teljes egésszé csak a trilógia végeztével válik majd a történet.

top5-banner-saga.jpg

Hellblade: Senua’s Sacrifice

A Hellblade: Senua’s Sacrifice mostanában minden bokorból előugrik, szóval nem kerülhettük el mi sem, pláne, hogy egy pikt harcosnő a főszereplő. Igen, a piktek technikailag egy kelta törzs, de Senuának valahogy mégis a skandináv pokolban (Helheim) sikerül kikötnie, persze magyarázható, de na. Szóval azért ne vegyétek lexikonnak, inkább „csak” egy hangulatban nagyon erős, AAA-kategóriás játékokat is szégyenben hagyó indie alkotásnak.