Micsoda? Hogy a stratégiai játékok műfaja kihalóban van, és senki sem játszik velük? Nem tudom, hol hallottad ezt, de sürgősen felejtsd el, mert végignézve az idén megjelenésre esedékes felhozatalon elégedtten csettinthetünk. Lehetett volna aktuális felsorolásunk akár TOP 10 is, mert alig győztünk válogatni a jobbnál jobb címek között, úgyhogy előre is bocsi, ha lemaradt volna valami. De hogy ne fájjon annyira, a végén még teszünk említést azokról, akik most nem fértek rá. Fókuszba inkább olyan címeket helyeztünk, melyek új jövevényként egy kis extra figyelmet érdemelnek.

Iron Harvest

Tavaly tűnt fel a színen az Iron Harvest pár koncepciórajza, majd egy rövidke játékmenet videó. Nem is kellett több, hogy a dieselpunk világ magával ragadjon. A lovasság mellett tankokat, repülőgépeket és legfőképpen lépegető mechákat felvonultató haderők összecsapását nyálcsorgatva várjuk. Az alternatív történelem 1920-as évekre építkezik, ugyanakkor lengyel fejlesztőcsapatról van szó, így számos utalást rejt majd az ő történelmükre is, így átélhetjük a varsói csatát is – csak kicsit másképpen.

Ancestors Legacy

Az előfizetők már olvashatják, mindenki más pedig csütörtökön nyerhet egy exkluzív bepillantást a játékról tett első benyomásainkra az aktuális PC Guru magazin hasábjain, négy oldalon. A Hatredről elhíresült (vagy inkább hírhedtté vált) Destructive Creations játéka a középkor véres valóságába kísér majd minket, ahol ezúttal nem fiktív, hanem valós eseményeket élhetünk át, válasszuk akár a szlávok, germánok, vikingek vagy angolszászok oldalát.

Frozen Synapse 2

Az első pillantásra szimpla Frozen Synapse valójában egy összetett és egyedi stratégiát rejt a neonfényekkel ácázott felszín alatt. Különlegességét az adja, hogy bár körökre osztott a játék, a hozott döntések nem egymás után, hanem egyszerre zajlanak le, ezzel egy kicsit több körömrágást és hajtépést garantálva. A folytatás pedig minden tekintetben több és jobb lesz: nagyobb, nyílt világ, és a taktikázás egy újabb réteget is kap, a relikviákért való versengés formájában.

Phoenix Point

A Snapshot Games játéka a Firais-féle XCOM babérjaira tör, és nem véletlen a párhuzam: az ős X-COM dizájnere, Julian Gollop gondoskodik arról, hogy újraéledjen az élmény. csak ezúttal nem az űrből, hanem a tengerek mélyéről fenyeget a veszély, melyet egy ősi vírus szabadon engedése okoz. A horror műfajtól és H.P. Lovecraft munkáiból is ihletet merítő stratégiában az emberiség utolsó védőbástyájaként nem csak a mutáns szörnyetegekkel megküzdenünk, hanem a többi frakcióval is ki kell jönnünk valahogy.

BattleTech

A BattleTech a néhai Westwood Studios azonos című játékát éleszti újjá – mely pedig az azonos című asztali játékból építkezett. Nem is lehetne jobb kezekben a cím, hiszen a Shadowrunnal már bizonyított Harebrained Schemes csapatát a társasjáték alkotója, Jordan Weisman segíti és felügyeli a munkálatokban. A Mechwarrior rajongóknak nem lesz oka panaszra, hosszú szünet után nem csak akcióban, hanem tábornokként is vezényelhetik majd a hatalmas gépeket.

És akik lemaradtak: Into The Breach, a Faster Than Light alkotóitól; a Frostpunk a This War of Mine készítőitől; a Total War: Thrones of Britannia; Age of Empires: Definitive Edition; a Northgard; és még sorolhatnánk, de inkább Ti tegyetek a listához valamit!