Nem titkolom, szívügyemnek tartom az indie, vagy magyarosan független fejlesztők játékainak támogatását, és itt most ne a tizenkettő-egy-tucat, ócska és nem ritkán összelopott játékokra asszociáljatok – mert ugye ez a jellemző stigmája a “kis” játékoknak. Pedig néha a nem feltétlenül csili-vili külső mögött több is meghúzódik, és gyakorta inkább mernek újítani, mint a nagy stúdiók. Na, de sok hegyibeszédnek is sok az alja, nem hittéríteni jöttem, lássátok a listámat (ami teljesen szubjektív ugye).

Flinthook

A Flinthook egy kicsit retró, kicsit pixelgrafikával rendelkezik, de ha ezektől nem hányod el magad instant, akkor még szórakoztató is lehet. Az igényes dizájn mellett roppant szórakoztató játékmenettel bír, melynek során a névadó horgonyflintával felszerelt Flinthook Kapitány nem csak mindenhova fel tud kapaszkodni, hanem plazmafegyverével és időlassítással tanítja móresre az űrkalózokat. Stílusát tekintve egy “roguelite” akcióplatformer, mely nem csak tökéletesre csiszolt irányítással, hanem kiegyensúlyozott, addiktív játékmenettel hívja fel magára a figyelmet.

flinthook-1.jpg

Sundered

A Thunder Lotus gyermeke, a Sundered egy olyan témát választott magának inspirációul, mely amúgy is közel áll hozzám: a Lovecraft-univerzumból ugyan csak nyomokban merít, mégis beszippantott. A Sundered szintén egy “roguelite”, ezúttal némi metroidvania elemekkel fűszerezve, mely mellé már csak desszert a brutális főellenségekkel való harc, és a véletlenszerűen, hordákban rohamozó ocsmány szörnyezetek. A gyönyörű, kézzel rajzolt animácókkal és hátterekkel megáldott alkotás jelentős előrelépés a stúdió korábbi játékához, a Jotunhöz képest.

Cuphead

Nem lehetne teljes a lista a Cuphead nélkül, melyet azt hiszem mára már nem kell bemutatnom senkinek – a leginkább a Microsoft által “finoman” rivaldafénybe tolt indie játékfelhozatal üdvöskéje egyedi látványvilággal és kiváló muzsikával nem csak a Steam díjait, hanem a szívemet is megnyerte. Már ha nem töröm be a monitort a százhuszadik halál után, amit annak a tetves kórónak cserepes virágnak köszönhetek...

Ruiner

A Ruiner nem hosszú, nem is túl nehéz, feltéve, hogy rájössz a harc nyitjára (ez kivételesen nem kontroller alá való, legalábbis szerintem), de annál hangulatosabb. A cyberpunk világ, a képi dizájn és a synthwave dallamok egy olyan egésszé álltak össze, melyre évek múlva is emlékezni fogok. A valahol a Crusader (emlékszik erre még valaki?) és Hotline Miami közt meghúzódó játéknak hála egy újabb lengyel stúdión tarthatom rajta a szemem.

ruiner-bloodlust.jpg

Divinity: Original Sin 2

Bizony, a Steam egyik legsikeresebb játéka, nem mellesleg az elmúlt esztendő talán legjobb szerepjátéka, a Divinity: Original Sin 2 is független fejlesztő munkája. És bizony joggal csücsül a lista tetején, mert a Larian Games a maga egyedi, helyenként komolytalan világával, mély és szerteágazó, vérbeli szerepjátékos lehetőségekkel egy olyan alkotást tett le az asztalra, mit még a nagyok is megirigyelhetnek.

dos205.jpg