Mielőtt nekiálltam volna ennek a listának, azt hittem, hogy könnyű dolgom lesz. Végül is csak össze kell szedni öt játékot, amikről valószínűleg sokat fogunk beszélni jövőre. Tévedtem.  2018 tényleg sok ígéretes címmel kecsegtet minket, amelyek mindegyikének helye lenne ezen a listán, de sajnos csak ötöt válogathattam be. Ezek esetében egyéni preferenciákat használtam, emiatt a lista kicsit ad hoc lett, szóval a sorrend felállításától ezúttal eltekintek, ráadásképpen pedig a cikk végén megemlítem azokat a játékokat, amiket még szívesen felvettem volna a listára. És persze abszolút szubjektív az egész.

Anthem

Az Anthem azért került fel a listára, mert az idei botránysorozatok után akaratlanul is figyelni fogjuk az EA következő nagy címét. Mert bizony lenne mit javítani megtépázott renomélyukon. És nem csak nekik, a Mass Effect: Andromeda után a Bioware is csúnyán leszerepelt. Szóval az Anthemnek 2018-ban nagyot kell ütnie, és mindenféle botránytól mentesen kell a piacra kerülnie. Ami persze egy jól működő, tisztességes mikrotranzakcióval (tudom, oximoron) és normális többjátékos móddal bíró játékot jelent. Összejön? 2018-ban kiderül.

Detroit: Become Human

A Quantic Dream következő programja valószínűleg nagyobbat fog szólni, mint az eddigi játékaik, már ha igaz, hogy sokkal több választási lehetőségünk lesz, mint eleddig bármikor. Mindehhez egy érdekes történet szolgál, ami a mesterséges létet fogja körbejárni megannyi oldalról. Ráadásul az egész egy, a Szárnyas fejvadászt idéző miliőben fog játszódni. Emellett már most elég nagy a felhajtás a program körül, különböző show-kon (így a PC Guru Show-n) már ki is próbálhattuk, nemrég pedig botrányba került az egyik jelenete miatt. Mindezek alapján egy igazán izgalmas játéknak tűnik, ami sokak szívébe belophatja magát 2018-ban.

God of War

A God of War azért került fel a listára, mert a régóta futó sorozatot teljesen új irányból közelíti meg. Kratos immár nem egy isteneket lezúzó halálosztó gépezett, hanem egy megöregedett fickó, aki a fiát próbálja nevelni. Már ez meglehetősen eredeti hozzáállás, de Santa Monica Studio még egy bátor lépést tett: a sorozat maga mögött hagyja a görög mitológiát és skandináv vizekre evez. Ez a kísérletező jelleg ugyan sok rajongót megijeszthet, de a figyelmet mindenképpen felkelti, és új játékosokat is bevonzhat, ezáltal új életet lehelve a God of War-szériába.

Metro: Exodus

Akárcsak a Santa Monica Studio a God of Warral, úgy a 4A Games a Metro-sorozat harmadik részével is megkísérli megújítani a szériát, pedig nekik erre még igazán szükségük sem lenne. Ennek ellenére a Metro: Exodusban Artyomot már nem csak néhány kisebb küldetés erejére viszik fel a felszínre, hanem az egész történetet áthelyezik oda. Az ígéretek szerint a szűk metróalagutakat és a lineáris történetvezetést leváltja a nagy, nyílt világ és egy nem lineáris történet. Hogy ez mennyire lesz jó a Metrónak, egyáltalán Metrónak nevezhetjük-e még ezután, az jó kérdés. A választ jövőre kapjuk meg.

Red Dead Redemption 2

Könnyen lehet, hogy a Red Dead Remeption 2 a 2018-as év slágerjátéka lesz. Már a bejelentés előtt messiásként várták a játékosok, és azóta is hatalmas a hype körülötte, pedig tudni alig tudunk valamit róla. Amikor elhalasztották, azt még a Wall Streeten is megérezték. Ezután a bukás szinte kizárt, legalábbis az anyagi, de a Rockstar Gamesben még sosem kellett csalódnunk. Nagyon rossznak kellene ennek a játéknak lennie ahhoz, hogy bukjon.

Futottak még: Shadow of the Colossus, State of Decay 2, A Way Out, Marvel’s Spider-Man, Kingdom Hearths 3, Far Cry 5, Days Gone, Sea of Thieves, Kingdom Come: Deliverance, Vampyr, Biomutant.

No, ez lenne az én listám, de még a cikk végi felsorolással is biztos kihagytam vagy egy tucat játékot, amiket érdemes lenne legalább megemlíteni. Itt jöttök ti a képbe. Írjátok meg nekünk kommentbe, hogy mik azok a játékok, amik szerintetek nagyot fognak szólni jövőre.