Megszámlálhatatlanul sok karakter él a Star Wars messzi-messzi galaxisában. Már a filmek szereplőit is nehéz lenne végigvenni, hát még a kibővített univerzumban feltűnő hősöket, antihősöket, gonoszokat és droidokat. Ezek egy része ráadásul nem filmekben, sorozatokban, képregényekben vagy könyvekben, hanem videojátékokban jelent meg. Most öt olyan szereplőt szedtem össze, akik nélkül szerintem más lenne a Galaxis – és nem foglalkoztam azzal, hogy kánon vagy a legendák részét képezik.

5. Iden Versio

A Star Wars Battlefront 2 főhősnője érdekes alak, hiszen a Birodalom egyik leghűbb szolgálja, a különleges Inferno osztag parancsnoka. Ráadásul egy, a Birodalomhoz maximálisan hű, gazdag világról származik, az apja pedig a Birodalmi Biztonsági Hivatal egyik vezető tisztje. Iden Versio ilyen hátszéllel hamar felkapaszkodott a ranglétrán, annak ellenére, hogy nő – tetszik vagy sem, a birodalmi hadseregben az egyenjogúság nem dívik. Ugyan sajnos a Battlefront 2 kicsit mostohán bánt a hölggyel, mint karakter roppant érdekes, és remélhetőleg a jövőben további történetekben is megjelenik, amik tovább árnyalják kiváltságos helyzetét a Birodalmon belül.

iden-versio.jpg

4. HK-47

Gondoltátok volna, hogy lehagyom a Star Wars: Knights of the Old Republic legjobb karakterét, HK-47-et? A Star Wars videojátékok legjobb beszólásait hozó orgyilkos droidnak bérelt helye van egy ilyen listán – és ezzel tulajdonképpen le is festettem, miért van itt. HK-47 minden megszólalása aranyat ér, hiszen azon túl, hogy profi orgyilkos, rendkívül lenézi a „húszsákokat”, azaz a szerves lényeket. Mindenről van véleménye, és az sem érdekli, ha az a vélemény senkit sem érdekel, simán közli. Az pedig külön öröm, ha hősünkkel a jó oldalt választjuk, hiszen HK-47 azt sem hagyja szótlanul.

hk-47.jpg

3. Darth Revan

A Star Wars: Knights of the Old Republic egy másik nagyszerű karaktere. Tulajdonképpen Darth Vader vallomása óta csak egyetlen karakter nyújtott ugyanakkora meglepetést, és az bizony a bukott Skywalker előtt 4000 évvel élt Darth Revan, aki mellesleg szintén egy bukott Jedi. Revan szembefordult a Jedikkel, amikor azok a kisujjukat se mozdították a mandalore-i háborúban, majd miután megnyerte azt, a Sith Birodalom élére állt. Megjelenése legalább olyan ikonikus, mind Vaderé, nem is csoda, hogy ihletforrásul szolgált Kylo Ren megjelenéséhez.

darth-revan.jpg

2. Galen „Starkiller” Marek

A Starkiller nevet nem Az ébredő Erőben használták először, és nem csak azért, mert ez volt a Skywalkerek eredeti neve. A két pont között még feltűnt párszor a név, például a Star Wars: Force Unleashed mindkét részében. Galen egy Jedi lovag fia, apját megölte Darth Vader és tanítványául fogadva saját külön bejáratú orgyilkosává képezte ki, akinek feladata a túlélő Jedik levadászása. Tulajdonképpen a Lázadókban a kánonba visszahozott Inkvizítorok előképe.

Galen persze végül a jó oldalra állt, miután beleszeretett egy birodalmi pilótába. Segítséget nyújtott a Lázadók Szövetségének megszületésében, kis híján megölte Vadert, de végül ő halt meg. Ám Galen a halálban sem nyugodhatott, hiszen Vader klónozta – vagy sem, tulajdonképpen a Force Unleashed 2 nem igazán tisztázza a helyzetet. (Rahm Kota szerint nem lehet Jedit klónozni, ráadásul az emlékeit is visszakapta, s már az első részben is feltámasztották Galent.) Persze klónozták vagy sem, Galen így sem marad Vader oldalán, inkább belevág egy olyan kalandba, aminek vége a Star Wars egyik legnagyobb cliffhangere lett – és sosem fogjuk már megtudni, hogyan végződött volna, bár néhány részletet megismerhettünk.

galen-starkiller-marek.jpg

1. Kyle Katarn

A Star Wars videojátékok legismertebb alakja, hiszen nem csak videojátékokban, de könyvekben és képregényekben is szerepet kapott. Kyle Katarn a Dark Force-ban jelent meg először, utoljára pedig a Jedi Knight 3: Jedi Academy-ben tűnt fel a videojátékok palettáján. Apja Jedi lovag volt, ő maga birodalmi rohamosztagosként kezdte karrierjét, majd harcolt a lázadók oldalán, az Új Köztársaságot pedig már Jedi lovagként szolgálta Luke Skywalker yavini akadémiáján. Olyan tanítványokat adott a világnak, mint Mara Jade vagy Jaden Korr, megjárta a Jedik Völgyét, Nar Shaddat és Korribant.

Harcolt (az eredeti) Inkvizítorok ellen, leszámolt az ősi Sith Nagyúr, Marka Ragnos szellemével, Dessan Sötét Jedivel és tanítványával, Tavion Axmisszal. Tagja volt az új Jedi Tanácsnak, harcolt a Yuuzhan Vongok és a Sith-ek új generációja, köztük Jacen Solo, azaz Darth Caedus ellen. Kyle Katarn nagyon sok mindent tett hosszú élete során, amiben végig ott volt mellette leghűségesebb társa és szerelme, Jan Ors.

kyle-katarn.jpg

Nos, ez az én listám. Neked ki a kedvenc videojátékokban született Star Wars szereplőd?