A héten jelent meg a Far Cry 5, aminek egyik legnagyobb erőssége maga a játéktér, azaz a világ, ahol játszhatunk. Rendkívül aprólékosan és szépen lett kidolgozva, és már többen is megjegyezték, hogy órákat elüthet azzal az ember, hogy csupán gyönyörködik Hope megye tájában és felfedezi a vidéket. Ennek apropóján összeszedtem öt olyan játékot, amiben jómagam hasonló módon képes voltam elveszni. Vagyis nem foglalkoztam a küldetésekkel, (lehetőség szerint) nem bonyolódtam harcba senkivel, csak csatangoltam föl s alá, és gyönyörködtem a világban.

5. Horizon: Zero Dawn

A PS4-exkluzív Horizon: Zero Dawn a tavalyi év egyik legszebb és legjobb játéka volt. Már maga a világa különleges: miközben az emberi civilizáció törzsi szintre zuhant vissza, az állatvilág helyét gépek vették át, amik persze nem az emberek barátai. No, már emiatt érdekes élmény a Horizon játszóterének felfedezése.

Ami szerencsére rendkívül változatos, főleg miután kiegészítjük a havas tájakat hozó Frozen Wilds című DLC-vel, ami tovább terebélyesíti az amúgy sem picike területet. Az egészben az a legszebb, hogy bár ez egy sci-fi világ, ráadásul az apokalipszis után, valós helyszíneken alapul. Ámulatba ejtő a Devil's Thirst-ben kóricálni, miközben tudod, hogy az valaha Colorado Springs volt, vagy bejárni a Ring of Metalt, ami a denveri stadion maradványa. De az sem semmi, amikor az ember a The Cutot fedezi fel, aztán realizálódik benne, hogy valójában a Yellowstone Nemzeti Parkban csavarog.

4. Far Cry 3

A Far Cry 3 történetének helyet adó Rook-szigetek (egész pontosan két sziget) egy igazi turistaparadicsom, legalábbis a táj szempontjából. A trópusokon fekvő szigetek pálmafái, mezői, erdői, hegyei hívogatják az embert, hogy kószáljon egyet, élvezze a digitális életet és ne törődjön semmivel, pláne ne a helyi kalózokkal, zsoldosokkal és drogkartellekkel. Igen, a helyiek picit belerondítanak a képe, főleg mert elég nehéz őket elkerülni.

Ennek ellenére jómagam élvezettel túráztam a Rook-szigeteken, vadásztam állatvilágára (beleértve a kalózokat, muhahahahaa), fedeztem fel a második világháborúból megmaradt bunkereket és roncsokat, vagy éppen másztam meg a roskatag adótornyokat, hogy aztán onnan gyönyörködjek a tájban.

3. The Witcher 3: Wild Hunt

Talán a listán szereplő játékok közül a legnagyobb játszótérrel a The Witcher 3: Wild Hunt rendelkezik, pláne, ha hozzá vesszük a két kiegészítőjét, a Hearts of Stone-t és a Blood and Wine-t. És miért ne vennénk hozzá, főleg azután, hogy az egyik legidillibb, legszebb helyszín a Blood and Wine-ban van.

A Witcher 3 világa persze ezek nélkül is lenyűgöző. White Orchard gyönyörű területein az ember szívesen lovagol a búzatáblák között vagy hág fel a legmagasabb dombra, és a barangolásba még a fáról lelógó hullák vagy a dögevőkkel teli csatatér sem tud belerondítani, bár tény, amikor az ember békés sétára vágyik, azért eme látványosságokat elkerüli.

De aztán jön Redania szép méretes országa, ahol ezernyi felé elnézhetünk, köztük olyan városokba, mint Oxenfurt vagy Novigrad, vagy átruccanhatunk Skelligére, ahol kisebb-nagyobb szigeteket látogathatunk, hófödte hegyeket mászhatunk meg, tengeren hajókázhatunk. Nem tetszik? Nosza, irány Kaer Moren hegyei vagy a már említett idilli Toussaint. A Witcher 3 világa hatalmas, változatos és élettel teli, és nehezen állja meg az ember, hogy ne csatangoljon el az erődben, mocsarakban, ne mássza meg azt a hegyet, vagy ne nézze meg azt a távoli kis szigetet.

2. Assassin’s Creed Origins

Kevés játék van, ami Afrikába kalauzolná el az embert, és még kevesebb, ami hagyja, hogy szabadon felfedezzük. Kapásból csak egy jut eszembe, a meglehetősen unalmasra és ingerszegényre sikerült Far Cry 2. Pedig Afrika lenyűgöző kontinens, és az egyik legszebb, legérdekesebb része Egyiptom, ahová az Assassin’s Creed legújabb része, az Origins visz el minket.

Bár a játék meglehetősen tartalmas küldetések terén, az ember óhatatlanul elveszik a világban. Eleve hatalmas területet lehet bejárni, és megannyi felfedeznivaló van. Ráadásul az ember nem is hinné, hogy a Ubisoft szakijai mennyire változatossá tudták tenni ezt a helyet. Itt egy oázis, ott egy elfeledett ősi falu, amott valami szertartási hely, és nézd már, ott a távolban meg piramisok. Naná, hogy menjünk el oda!

Az ember csak körbefordul egy homokdűnén és máris tucatnyi dolgot pillant meg, amit csak azért is meg akar nézni. Nekem már az majdnem egy napba telt, hogy Szíva elhagyása után eljussak Alexandriába, mert annyi érdekességet találtam a környékén, hogy csak nem akaróztam a város felé venni az irányt.

1. Subnautica

A januárban megjelent Subnautica már csak azért is különleges, mert egy víz alatti világot fedezhetünk fel benne. Az ember azt hinné, hogy ez egy idő után egyhangúvá válik, de az Unknown Worlds csapata bizony mindent megtett azért, hogy egy percig se unatkozzunk. A 4546B élővilágát felfedezni már órákra, ha nem napokra leköti az embert, aztán ezzel még csak a halakon vagyunk túl…

Már ha túlvagyunk, mert egyik-másik tengeri szörny bizony nem hagyja, hogy csak úgy megnézzük őket. De ha a halakból elegünk van, hát vár minket a tengerfenék, ahol rengeteg vízi növény, megannyi barlang, korábbi látogatók bázisai és persze az Aurora roncsai várnak minket. És ha ez nem lenne elég, nosza, ott van maga az Aurora, illetve a 4546B szigetei, ahol rejtélyes, idegen építmények, újabb barlangok, hegyek és lagúnák várnak minket.

A Subnautica világa ugyan nem hatalmas, a fenti játékok közül több is sokkal nagyobb játszótérrel bír, de így is napokig ellehet az ember csupán azzal, hogy felhőtlenül úszkál és gyönyörködik a víz alatti tájban, kutat annak titkai után.

Én eme játékok világában vesztem el, varázsolt el szépségük és részletességük. És ti melyik játékokban hagytátok a küldetéseket pusztán azért, hogy a világot fedezhessétek fel?