Már-már közhelyes az a kijelentés, hogy egy adott sorozatnak mindig az első része a legjobb. A folytatások jó esetben csak egy kicsit maradnak el az eredetitől, viszont az is könnyen előfordulhat, hogy minden tekintetben alulmúlják azt, ezzel akár ígéretes szériák elkaszálását okozva. Mi viszont ebben a listában szeretnénk megfordítani ezt a kijelentést, és most öt olyan folytatást szedtünk össze nektek, melyek felülmúlják elődeiket.

Fontos persze megjegyezni, hogy ha egy játék ezen a listán szerepel, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az előzménye rossz lett volna, pusztán azt, hogy a folytatás még jobb lett.

5. Titanfall 2

Az eredeti Titanfall megjelenését annak idején hatalmas várakozás övezte, azonban a rajongóknak végül csalódnia kellett. Bár a pörgős játékmenet és a hatalmas robotok látványos összecsapása egy ideig el tudta szórakoztatni az embert, az egyjátékos kampány és a tartalom hiányát sokan a szemére vetették, és ezek miatt végül idejekorán feledésbe is merült.

A Titanfall 2 viszont tanult elődje hibájából, és így egy kifejezetten mély és tartalmas lövöldét kaptunk a képében. A látványos parkour elemekkel feldobott lövöldözés, az egymást csépelő titánok mind nagyot dobnak a hangulaton, ráadásul a fejlődési rendszernek hála az ember mindig úgy érzi, hogy halad valamerre, és ezúttal már az egyjátékos kampány sem hiányzott. A Titanfall 2 csak egy dologban hibázott: a megjelenését nem tudták jól belőni, így végül csak egy kicsi, de annál lelkesebb rajongói tábort tudott maga körül kialakítani.

4. Batman: Arkham City

A Rocksteady Studios a 2009-es Batman: Arkham Asylummal nem csak azt bizonyította be, hogy igenis lehet jó játékadaptációt készíteni képregényekből, hanem egyben nagyon magasra tette a lécet egy esetleges folytatás számára is. Sokan úgy gondolták emiatt, hogy a Batman: Arkham City nem tud majd felnőni a nagy elődhöz, azonban szerencsére ezek a félelmek alaptalannak bizonyultak.

A Batman: Arkham City megtartotta az Arkham Asylum minden jó tulajdonságát, úgy mint a szinte tökéletes harcrendszert vagy a remek hangulatot, a hibáit pedig szinte kivétel nélkül javítani tudta. A főellenfelek sokkal változatosabbak lettek, mint az előző részben voltak, gondoljunk csak például Mr.Freeze-re, és a nyitott világ is sokat dobott a játékon.

3. Far Cry 3

A Far Cry sorozatnak már az első két része is kifejezetten ígéretesen alakult, azonban sokak szerint a széria legkiemelkedőbb darabja a 2012-es harmadik felvonás lett. A Far Cry 3 megtartotta az elődjeire is jellemző gyönyörű és nyitott területeket, azonban mindezt nyakon öntötte egy jó adag őrülettel és misztikummal.

Rook Islands egy valódi trópusi paradicsom, sűrű dzsungellel, második világháborús bunkerekkel, apró falvakkal és kegyetlen kalózokkal együtt. Ráadásul nem csak egy üres terület az egész, hiszen mindig van mit csinálnunk, mindig van mit felfedeznünk. A remek és tartalmas játékmenetet azonban a fejlesztők megfejelték még minden idők egyik legemlékezetesebb főgonoszával, a közel sem százas Vaas Montenegróval, akinek hála ma már mindannyian ismerjük az őrület pontos definícióját.

2. Assassin’s Creed 2

Az első Assassin’s Creed játék, bár hatalmas potenciállal rendelkezett, végül nem tudta maradéktalanul beváltani a hozzá fűzött reményeket. A középkori Szentföld hangulata már akkor is megragadó volt, és a program gyönyörűen is nézett ki, de a rém egyszerű harcrendszer, a szabadság hiánya és az önismétlő küldetések sokak számára hazavágták a kalandot.

A sorozat második része azonban hihetetlen fejlődésen ment keresztül, és megalapozott egy mai napig tartó sikerszériát. Bár a harcrendszer maradt a régi, ezen kívül minden mást javítottak a fejlesztők, míg az első rész erényeit sikeresen megtartották. A reneszánszkori Olaszország döbbenetesen ki van dolgozva, a történet kellően fordulatos és izgalmas, Ezio a sorozat egyik legszerethetőbb főhőse, és ami a legfontosabb, a feladatok és küldetések végre kellően változatosak, így kész öröm elmélyedni a templomosok és asszaszinok korokon átívelő küzdelmének második felvonásában.

1. The Witcher 3: Wild Hunt

A Witcher trilógiának már az első két része is kifejezetten élvezetesre és tartalmasra sikeredett, azonban a pontot az i-re mégiscsak a lezáró epizód tette fel. A CD Projekt RED 2015-ös alkotása egyértelműen ott szerepel minden idők legjobb játékai között, melynek még a DLC-jét is az év szerepjátékának választották a Game Awards 2016 keretein belül.

És lássuk be, a Witcher 3 tényleg nem véletlen örvend ekkora népszerűségnek, hiszen a CD Projekt RED valóban egy közel tökéletes alkotást tett le vele az asztala. A világ hatalmas, a történet izgalmas és csavaros, a mellékküldetések is rendesen ki vannak dolgozva, mind saját sztorival és mélységgel bírnak, ráadásul ha mindez nem lenne elég, ott van még Geralt is, aki szintén egy remek választás főhősnek. Így, bár a trilógia első két részét sem érheti túl sok panasz, egyértelmű, hogy a harmadik epizód az, mely kiemelkedik elődei közül.