Fúj, EA! Az EA a sátán cége! Az EA rosszabb, mint a dohány- és fegyvergyártó cégek! Az EA csak a pénzünket akarja! – ilyen és ehhez hasonló mondatok sokszor elhangzottak az utóbbi években, annak ellenére, hogy nem az EA az egyetlen cég, ami loot boxokkal húzza ki a zsebünkből a pénzünket, mint ahogy nem is ők az egyetlenek, akik félkész játékokat adnak ki (Ubisoft… Warner…).

De kétségtelen, hogy rászolgáltak az utálatra, és nem csak azok miatt, amiket a játékokban követnek el, mert bizony az EA más fronton sem bánik jól a vásárlóival, sőt olykor a saját alkalmazottaival sem. Most öt olyan esetet szedtem össze, ami valamilyen módon kiverte a biztosítékot az ügyfeleknél vagy éppen az alkalmazottaknál.

5. Ügyfélellenes ügyfélszolgálat

A legtöbb nagy cégnek borzalmas az ügyfélszolgálata, de nem feltétlen azért, mert le sem sz… na, szóval, nem érdekli őket az ügyfél, hanem mert több száz kérdés futhat be hozzájuk naponta, így nehéz mindenkivel foglalkozni. Ezért vannak általában előre megírt, szkriptelt válaszok. (Hogy vegyenek fel több alkalmazottat, aki ezzel foglalkozik? Megőrültél?) Olykor viszont figyelmet fordítanak rád, bár abban nem biztos, hogy köszöneted lesz.

Az EA egyik hivatalos fórumán történt az eset, amikor egy kissé kétbalkezes felhasználó mindenféle kérdéssel bombázta a fórumot. Ártalmatlan volt, csak hát túlságosan ügyefogyott a játékokhoz. Ismerjük a típust. Na, egy másik fórumozó felkapta a vizet, és durván beszólt ennek az Ügyifogyinak, persze úgy, hogy felhasználónéven nevezte szegényt.

Az EA erre mit tett? Bannolta. Nem a sértegetőt, a sértetett, azaz Ügyifogyit. De nem csak szimplán bannolta, ó nem, kizárta őt az Origin single-player szolgáltatásaiból. Sőt kizárta a steames Bad Company 2-ből is.

4. Online? Passz!

Emlékeztek még a jó öreg Online Passra? Az EA volt az első cég, amelyik bevezette ezt az aranyos rendszert, ami azt a célt szolgálta, hogy a használt játékok eladásaiból is pénzt lásson a kiadó. Az évek folyamán rengeteg cég átvette, de egyik sem tudta lenyomni a játékosok torkán, így végül kénytelenek voltak feladni, elsőként az EA még 2013 közepén. Hát igen, ha a saját ürülékedbe lépsz, nem árt, ha te is veszed ki a lábad belőle elsőként.

online-pass.jpg

3. Hajcsár

2004-ben derült ki, hogy az EA a dolgozóival sem kedvesebb, mint az ügyfeleivel. Több alkalmazott is pert indított, amiért az Electronic Arts megkövetelte, hogy hétfőtől péntekig, reggel 9-től este 10-ig maradjanak bent a dolgozók túlórázni, ám a túlóradíjat esze ágában sem volt kifizetni. 

2. Eredet

Az Origin mára mindennapos használati eszközzé vált azok számára, akik EA termékekkel játszanak, hiszen a játékaikat más felületről nem indíthatjuk el. De voltak olyan idők, amikor még csak annyiból állt egy játék telepítése, hogy betettük a Floppy-t, CD-t vagy DVD-t, aztán sutty, települt. Csak jött a sikert sikerre halmozó Steam és hirtelen minden nagy kiadó saját download managert gyártott, ami egyben disztribúciós felületként is szolgálhatott. Persze egyik sem lett olyan sikeres, mint a Steam. Vagy jó…

Az EA az elsők között volt, az Origin az EA Download Manager, EA Downloader és EA Link alkalmazások után született meg, vagy pontosabban szólva, ezekből fejlődött ki. És anno nagyjából mindenki utálta, sokan manapság sem rajonganak érte, bár az tény, hogy sokat javult.

De amiért még ma is bírálható: az EA termékeket csak itt lehet megvásárolni digitálisan, de akkor is szükséged van az Originre, ha történetesen lemezen veszed meg a játékot. A kelleténél többször hal le a szerver, néha meglehetősen lassú, és véleményem szerint manapság nem lehet úgy elindítani, hogy ne frissítene valamit.

ea-origin.jpg

1. DLC-kből összelegózható játékok

Lehet a loot boxoknak vagy az EA Sports húzásainak kéne itt szerepelnie, de mivel a lista az én szubjektív szemszögemből készült, így ez kerül az első helyre. Szóval, megvan a Mass Effect 3, ugye? A befejezése trén volt elkészítve, de ezt ingyen, bérmentve helyrepofozták. Na de van itt nekünk egy fizetős Leviathan DLC, ami igen fontos elemeket tartalmaz a sztoriról. Meg van egy Aria, aki játék közben tolta a képünkben, hogy majd az ő történetét egy DLC meséli el. A From Ashes meg ugye neonreklámmal hirdeti, hogy kivágott tartalom.

De ugyanez volt a Mass Effect 2-vel is. Arrival, Lair of Shadow Broker – ezek olyan DLC-k, amik igen fontosak mind az adott játék, mind az egész trilógia történetének megértéséhez.  És akkor még azt meg sem említettük, hogy a Dead Space 3 befejezését is DLC-ben kaptuk meg. Köszi szépen, EA! Vegyük meg a játékot jó sok pénzért, majd fizessünk még egy kicsit, hogy az egész történetet megismerhessük.