Rengeteg nagyszerű főhőst és antihőst lehet találni szerte a videojátékokban, ám az sem ritka, amikor egy-egy mellékszereplő tesz ránk mély benyomást. A Top 5 rovat e heti cikkében rájuk koncentrálunk, olyan figurákra, akik a markáns főszereplők mellett is ki tudtak emelkedni, és igazán elviselnénk velük egy önálló játékot, afféle spin-offot a főjáték mellett.

Ja, igen, a listára olyan karaktereket vettem fel, akik még nem kaptak valamilyen formában főszereplő státuszt, így például kimaradt Elizabeth a Bioshock Infinite-ból és Ellie a The Last of Usból – nyilván mindkettő nagyszerű mellékszereplő, ugyankkor egy-egy DLC-ben maguk is főszereplővé váltak. Illetve az is fontos szempont volt, hogy a karakter tényleg használható legyen egy játékban. Tehát bármennyire zseniális a krumpliba zárt GLaDOS vagy a minket síneken követő Wheatley, sajnos ki kellett zárnom őket.

5. Victor „Sully” Sullivan

Az Uncharted-sorozatból ismerős Sully a főhős, Nathan Drake mentora volt, tehát maga is kalandor, így simán elférne egy Uncharted spin-offban, még változtatni sem kéne a játékmeneten. Ugyanakkor mivel Sully már vén róka, a történetet át lehetne helyezni a jelenből a múltba, az 1970-es vagy 1980-as évekbe, de még akár a ’60-as évek legvége is bejátszhatna, hisze 1969-ben lett 18 éves.

Rengeteg érdekes dolog beleférne egy ilyen, hidegháborús hangulatú Unchartedbe. Megjárhatnánk Oroszországot a Szovjetunió fénykorában, ellátogathatnánk Vietnamba a háború idején, vagy bejárhatnánk Afganisztánt, amikor még az oroszokkal hadakoztak. Mindezt a még fiatal, tapasztalatlan Sully bőrébe bújva. Meglehetősen érdekes színfoltja lenne ez nem csak a sorozatnak, de a műfajnak is, hiszen a két ász, az Uncharted és a Tomb Raider is a jelenkorban játszódik.

4. Quiet

Nem, nem azért választottam a Metal Gear Solid V: The Phantom Painben megjelent Quietet, mert úgy öltözködik, ahogy. De tényleg nem. Na, jó, persze, hogy azért is. De lenge ruházatán túl is úgy érzem, a csendes Quiet alkalmas lenne egy saját történetre, hiszen jószerivel semmit sem tudunk róla, ennek felfedezése az ő szemszögéből pedig megérne egy misét. Miért lett ilyen hallgatag, hogy lett ász orvgyilkos, milyen út vezette a Diamond Dogs-hoz. Egy csavaros, karakterközpontú lopakdós-akciójátékkal igazán magas szintre lehetne emelni Quietet, olyan szintre, amikor már nem csak azért emlékszünk rá, mert szakadt harisnyában és alsóneműben aprította a rosszfiúkat.

3. HK-47

HK-47 nem csak a Knights of the Old Republic sorozatban lett igen népszerű, de valószínűleg az egész Star Wars franchise egyik legkedveltebb figurájáról van szó. Etikai szubrutinjai nincsenek, az életet annyira tiszteli, mint egy követ, de lehet, hogy a köveket jobban tiszteli, hiszen az élőlények számára csak húszsákok. És az átlagos harci droidokhoz képest első osztályú orvgyilkos, akit a Sith Nagyurak egyik legnagyobbika, Darth Revan programozott be. Ez mondjuk sok mindent megmagyaráz vele kapcsolatban.

Hogy mennyire lenne jó egy droid főszereplőnek egy Star Wars RPG-ben, az kérdéses, mert bár egy gép mindennél jobb alapot adna a fejlődésre (új program, új alkatrészek, kiegészítők), azért mégis nehezebb beleélni magunkat egy bádogember bőrébe. Ugyanakkor egy TPS-ben vagy egy Metal Gear Solid jellegű lopakodós akciójátékban nagyszerűen funkcionálna HK-47, mint főszereplő.

2. Garrus Vakarian

A Mass Effect sorozatban rengeteg olyan szereplő van, aki simán elbírna egy önálló játékot, akár a Mass Effect 3 és az Andromeda között vagy éppen az első epizód előtt. Én is elgondolkodtam Mirandán, Wrexen, Drackon, a fiatal Andersonon, de végül Garrusra tettem le a voksom, egyszerűen azért, mert talán ő a legösszetettebb mellékszereplője a sorozatnak.

Eleve színes élete volt, dolgozott C-Sec tisztként, majd igazságosztónak állt az Omegán. Ez máris két olyan időszak, amiből jó kis spin-off játék születhetne akár TPS, akár RPG formájában. Emellett van családi konfliktusa (és az nem szűnt meg az epizódok valamelyikében), ráadásul a hazájában végül elég fontossá vált, hogy epikus dolgokra is hatással legyen - technikailag ott fejezte be, ahol anno Shepard elkezdte. Plusz jó a dumája, jól harcol, legalább olyan jó vezető, mint Shepard, és van egy olyan érzésem, hogy a Kaszások elintézése után sem vonult nyugdíjba. Hát mi kellene még egy főszereplőnek?

1. Ciri

Cirilla Fiona Elen Riannont, azaz Cirit tekinthetjük akár a The Witcher 3: Wild Hunt második főszereplőjének, hiszen rövid időre még irányíthatjuk is. Ennek ellenére ő „csak” kiemelt mellékszereplő, de nagyon megérdemelne egy saját játékot. Egyrészt, remek karakter, akit szerintem lehetetlen utálni. Másrészt sokban hasonlít Geraltra, ugyanakkor eléggé eltér tőle ahhoz, hogy érdekes maradjon, ne érezzük azt, hogy személyében csak egy női Geraltot kaptunk.

Konfliktusa apjával már remek kiindulási alap lenne neki, ráadásul a Witcher 3 egyik befejezésében maga is witcher lett, ami még tovább színesíthetné a köré épülő történetet. És mivel kezdő, még a fejlődésnek is megvan az alapja. Őszinténszólva, akárhányszor szóba kerül a Witcher 4, én mindig úgy képzelem, hogy annak csak Ciri lehet a főszereplője, ami már csak azért sem lenne rossz húzás, mert így visszatérhetnek régebbi szereplők, még akár Geralt is, persze ekkor már csak mellékszerepben.

Ez hát az én top 5-ös listám. És ti melyik mellékszereplőt tudnátok főszerepben elképzelni?