Egyszerűbb lett volna egy olyan listát összeállítani, amelyben arról írok, hogy melyek a legjobb gyűjtői kiadások. Munka közben azonban rájöttem, hogy korántsem lenne olyan élvezetes. A különböző csomagok között böngészve nem egyszer emeltem meg a szemöldökömet: egyes játékok esetében nem értettem, hogy valaki miért akarná magának megszerezni ezt vagy azt a verziót, máshol meg voltak olyan tárgyak, amik inkább kérdéseket ébresztettek bennem, mint vásárlási vágyat.

Példának okáért ott van a Bayonetta Climax Edition névre hallgató gyűjtői darab, ami a kötelező zenei album és könyvecske mellett tartalmazza a hölgy rózsaszín pisztolyának, a Scarborough Fairnek lekicsinyített változatát. Ezzel semmi baj nem lenne, ha nem jutna azonnal eszembe, hogy a fogyasztói bázis masszív többsége érett férfiakból áll, akik valószínűleg nem mutogatnák az aranyozott külsejű, csilli-villi ereklyét -- de javítsatok ki, ha tévednék.

Aztán itt az idén megjelenő Assassin’s Creed Syndicate Big Ben Editionje, ami kifejezetten impozánsra sikeredett és jó választásnak tűnik. Ennek ellenére nehéz feldolgoznom, hogy a csomagban mellékeltek egy assassin jellel ellátott laposüveget. Az már rossz jel, ha fejlesztők alkoholfogyasztásra buzdítanak a tényleges játék megjelenése előtt… És ezek csak azok voltak, amik nem kerültek fel a listára.

acs-bigben.jpg

 

5.: Resident Evil 6 - Premium Edition

Oh, Japán. Mi is lenne veled, ha nem szerepelnél legalább egyszer minden „legőrültebb” listán? Igaz, ez a mostani elsőre nem tűnik bizarrnak, inkább csak furcsának, de mindenképpen megér egy misét.

A Resident Evil 6 megjelenésekor több egyedi kiadásban volt kapható a játék. Akadt szokványos és olyan is, amit kifejezetten indokolatlannak érezhet a kívülálló -- ez alkalommal inkább az utóbbira terelem a figyelmet. A Premium Edition névre hallgató darab három egyedi verzióban került piacra Japánban, illetve Európában. Minket a legelső érdekel.

A csomag tartalmaz pár kifejezetten jó cuccot, például matricákat és egy valódi bőrből készült dzsekit, ami pontos másolata a Leon által viseltnek -- azonban akad itt még két dolog. Az egyik egy kis gyógyszertartódoboz-kollekció, tudjátok, amibe az idősek és a betegek teszik a napi adagjukat. A gyűjtemény négy darabból áll, és valamennyit a játékból ismert fontosabb karakterek ihlették. Rejtély, hogy minek kellene valakinek egy Ada Wong dizájnjára megkomponált tablettatartó, de az a valaki bizonyosan örül neki. Végső esetben Tic Tacot is tárolhat benne az ember.

Az igazán hajmeresztő dolog azonban az ára volt. Potom 899 fontot kóstált, vagyis mintegy 380 ezer forintot, és személyeként egyetlen egy darabra korlátolták a vásárlást. Srácok: ez a tény nem más, mint az indoka annak, amiért a lányok örülnek az olcsó ruhadaraboknak.

resident-evil6.jpg

4.: Dead Island Riptide - Zombie Bait Edition

Szerintetek mi történt, amikor megjelentek az első képek a Dead Island Riptide Zombie Bait kiadásáról? Balhé. Mi más? Egy megcsonkított női torzó, amin ráadásul még egy brit/ausztrál zászlós bikini (attól függően, melyik országban veszed meg) is díszeleg, hatalmas balhét kavart maga körül.

A Deep Silver nyíltan elnézést kért a sértett felektől. „Őszintén megbántuk ezt a döntést (…), legközelebb gondoskodunk róla, hogy soha többé ne történhessen hasonló.” -- nyilatkozták 2013 januárjában. Egy ideig úgy tűnt, hogy mégsem kerül a boltokba a 31 centis női hulla, aztán mégis piacra dobták. Végül a publicitásnak köszönhetően ezzel a tárggyal győzték meg a gyűjtőket a vásárlásról, ám a Zombie Bait nem jutott el a világ minden pontjába. Csak és kizárólag az Egyesült Királyságban és Ausztráliában (abban az országban, ahol mindent cenzúráznak és betiltanak) került forgalomba.

riptide-zombie-bait.jpg

3.: GRiD 2 - Mono Edition

Hogyan kell egy autós játékot promotálni? Természetesen kocsival.

Annak idején a GRiD 2 Mono Editionje tartotta a legdrágább videojáték-kiadás címét, okkal. Ez volt az első luxuscikknek számító darab, mivel 125 ezer fontba került. Ez magyar forintba átszámítva 53 milliót kóstál. De mégis, miért volt ennyire drága? Nos, azért, mert a kiadáshoz járt egy egyedi festéssel ellátott BAC Mono versenykocsi, overáll, kesztyű, csizma és bukósisak, plusz egy gyárlátogatás (meg persze egy PS3 és maga a játék). A Codemasters ezzel az arzenállal vonult be a Guinness Rekordok Könyvébe, ám a trónfosztás hamar bekövetkezett. Részletek lentebb.

Lábjegyzetben hozzáteszem, hogy a Call of Duty-széria is próbálkozott hasonlóval. A Black Ops és a Modern Warfare 3 megjelenésekor egyaránt készültek olyan Jeep terepjárók, amelyeket a játék ihletett és még a sorozat logója is ott díszelgett az oldalukon. A GRiD 2 és a CoD között azonban az a nagy különbség, hogy az előbbi a játék különleges kiadásaként jelent meg, míg az utóbbi attól függetlenül, egyedi termékként került forgalomba.

grid2-mono-edition.jpg

 

2.: Dying Light - My Apocalypse Edition

A GRiD elkezdte, a többiek meg folytatták. Igen, nem csak egy furcsa luxuskiadást sikerült összedobniuk a marketinges emberkéknek az iparban. Hogy egy közelebbit említsek, itt a Dying Light kizárólag az Egyesült Királyságban árusított „My Apocalypse” változata, ami teljesen új távlatokba emeli a LARPingot (a való életben történő szerepjátékot).

Kezdjük felsorolást a hétköznapibb ajándékokkal, és haladjunk a csúcs felé! Aki rátette a kezét a My Apocalypse Editionre, annak az arcát rámaszkírozták a játékból ismert Night Hunter zombira, gazdagabb lett két Razer fejhallgatóval, négy, dedikált, fémdobozos Dying Light kópiával, egy éjjellátóval, négy darab, felnőtteknek készült pelenkával (az éjszakai játékhoz), és egy életnagyságú zombiszoborral, afféle madárijesztő gyanánt. Ezen felül elutazhatott egy stúdiólátogatásra, ahol megnézhette, hogyan készül a Dying Light, játszhatott a fejlesztőkkel, és még hagyták is volna nyerni -- ennyi pénzért még jó. Aztán részt vehetett egy túlélőedzésen, ahol megtanították neki a parkour alapjait a bekövetkező apokalipszis esetén, végezetül kapott egy házat, és nem is akármilyet. Egy zombibiztos bunker a csomag része, amelyre 10 év garancia érvényes. Kérdés csupán, hogy ki fogja neki kifizetni a kárt, ha élve felfalják őt és a biztosítótársaság embereit?

Remélem, ha valaki rátette a mancsát, akkor megérte neki a 107 millió forint, amit kiadott érte.

dying-lightmy-apocalypse.jpg

1.: Saints Row IV - The Super Dangerous Wad Wad Edition

Először is: az a név… Másodszor: ez nem összekeverendő a „The Super Dangerous Wub Wub Editionnel”, mert az teljesen más, moderáltabb kiadás, és árban is közelebb áll az egyszeri ember pénztárcájához. Ha már a számoknál tartunk, a The Super Dangerous Wad Wad Edition viszi a prímet eddig minden tekintetben. Impozáns felhozatala és hajmeresztő ára hetekig téma volt a sajtóban, és ennek megvan az oka.

A pakk tartalma a következő: Saints Row IV: Commander in Chief Edition, egy Dubstep Gun replika, egy egész éves tagság az E25 Super Car Clubba, két autó: egy Lamborgini Gallardo és egy Toyota Prius; egy plasztikai műtét, amelyet a vásárló maga határoz meg; shoppingtúra személyi asszisztenssel, egy egész napos kémkiképzés, egy túszmentő akció, egy űrutazás, és végezetül egy, hét éjszakára és két fő részére szóló luxushét a Burdzs al-Arab királyi lakosztályában, illetve ugyanez az ajánlat a Jefferson Hotelben, Washington DC-ben. Ha túl nagynak tűnik a távolság a két, ötcsillagos szálló között, akkor sem kell megijedni: a repülőjegy is a Deep Silver kontójára megy.

Azt hiszem, ehhez az őrülethez nem szükséges semmit hozzáfűznöm, mivel magáért beszél. Talán még annyit érdemes róla tudni, hogy potom egymillió dollárért vesztegették a csupán egy példányban kapható kiadást. Később egyes költségelemzők utánajártak, hogy vajon megéri-e kiperkálni ezt a horribilis összeget, és mint kiderült, az egész hacacáré nagyjából 6-700 ezer amerikai zöldhasúból kijön, ha picit „spórol” az ember. Értitek, spórol…

saints-row-4-wadwad.jpg