Több mint egy év eltelt már a legutóbbi E3 óta, miután a koronavírus-járvány következtében idén nem rendezték meg az év tradicionálisan legfontosabb videojátékos eseményét. A konzolgyártókat és a kiadókat persze ez nem akadályozta meg abban, hogy megtartsák saját kisebb-nagyobb digitális rendezvényeiket, így egyáltalán nem állíthatjuk, hogy unatkoztunk volna az idei nyár folyamán. Vannak azonban olyan címek, melyeket 2019 júniusában hiába fogadott nagy üdvrivalgás, azóta szinte egyáltalán nem hallottunk felőlük – közülük gyűjtöttünk most össze ötöt. Nem is akármilyeneket!

top-5-jatekok-melyek-szinte-teljesen-eltuntek-a-tavalyi-e3-ota.jpg

Circuit Superstars

A nagy kiadók az elmúlt években nem igazán erőltették az árkád autóversenyeket, a Square Enix azonban felkarolta az Original Fire Games felülnézetes játékát, amely sokkal több lesz annál, aminek látszik! A bájos, rajzfilmszerű grafika mögött ugyanis komoly szakértelem bújik meg, miután a fejlesztőcsapat tagjainak több mint 15 éves autósportos tapasztalatuk van, ezt pedig igyekeznek kamatoztatni a játékban is, olyan vezetési modellt kínálva, amely könnyen tanulható ugyan, de megvannak a mélységei is – és ami a legfontosabb: rendkívül szórakoztató. A hatvanas évek együléses versenyautóitól kezdve a modern GT járgányokig a Circuit Superstars az autósport számos éráját feleleveníti majd – nagy kár, hogy ebből sokat eddig nem láthattunk, a 2019-es E3-as trailer óta ugyanis csak a Gamescomon mutogatták, ott is zárt ajtók mögött, hivatalos anyagot pedig azóta sem kaptunk. Pedig elvileg idén jelenne meg, méghozzá PC-re, PS4-re, Xbox One-ra és Switchre...

Elden Ring

Az idei nyár folyamán szinte minden komolyabb fellépés előtt az Elden Ring nevét skandálták a játékosok, ami nem véletlen, hiszen azok után, hogy hivatalosan is bejelentették a Microsoft tavaly E3-as konferenciáján, szinte említést sem tett a Bandai Namco a FromSoftware új akció-RPG-jéről. Pedig nem mindennapi alkotásról van szó, a Dark Souls-örökséget továbbvivő szerepjáték rendezői székében ugyanis ismét Mijazaki Hidetaka csücsül, George R. R. Martin személyében pedig nem akármilyen közreműködőre leltek, hiszen A tűz és jég dala szerzője felel a háttérsztoriért és a világépítésért. Ami biztos, hogy az Elden Ring jóval nagyobb és nyitottabb (már-már open world-szerű) lesz, mint a FromSoftware korábbi akció-RPG-i, olyan új mechanikákkal, mint például a lovaglás. Szívesen megnéznénk azonban mozgásban is, hiszen magából a játékmenetből eddig egyetlen képkockát sem láthattunk. A játék körül akkora a csend egyébként, hogy azon sem lepődnénk meg, ha az eredetileg becélzott PC, PS4 és Xbox One platformok helyett az Elden Ring átköltözne a következő generációs konzolokra.

Gods & Monsters

Hogy milyen érzés legyőzni a görög isteneket, azt már jó ideje tudjuk, hiszen Kratos annak idején csúnya takarítást végzett az Olümposz csúcsán. De mi van akkor, ha kivételesen az istenek szorulnak segítségre? Ezt a kérdést teszi fel az Assassin's Creed Odyssey alkotóinak új játéka, a Gods & Monsters, amely mesekönyvbe illő kalandra invitál bennünket. A Ubisoft tavalyi E3-as konferenciáján bemutatott akció-kaland egy gyönyörű, nyitott fantáziavilágban játszódik, melyet a görög mitológia jól ismert lényei (például hidrák, küklopszok vagy éppen gorgók) népesítenek be, a helyszínként szolgáló sziget pedig rengeteg felfedeznivalóval vár bennünket, harcokkal és más kihívásokkal. Eredetileg úgy volt, hogy 2020 februárjában fog megjelenni, a Ubisoft azonban végül eltolta a premiert, illetve a platformok listája is bővült, hiszen PC, PS4 és Xbox One mellett immáron PS5-re és Xbox Series X-re is meg fog jelenni. Hallani mindenesetre azóta sem hallottunk róla, a pletykák szerint azonban sok minden változott a játék kapcsán – állítólag a cím is.

Rainbow Six Quarantine

Hiába a döcögős rajt, erre most már bizonyára senki nem emlékszik, az évek során ugyanis a Rainbow Six Siege nemcsak alaposan átalakult és kibővült, hanem egyenesen a Ubisoft aranytojást tojó tyúkjává nőtte ki magát. Nem csoda, hogy nem sietnek sehova, és a következő generációba is viszik tovább magukkal a játékosbázist, hiszen ami ennyire népszerű, azt kár lenne lecserélni. Ettől függetlenül maga a franchise még bővülhet, és bővülni is fog, a tavalyi E3-on ugyanis bemutatkozott egy izgalmasnak ígérkező spinoff, a Rainbow Six Quarantine, melyben egy háromfős csapat tagjaként kell túlélnünk. Az igencsak horrorisztikus atmoszférájú játék azonban pontosan olyan utat járt be, mint a Gods & Monsters, hiszen azok után, hogy 2020 elejére beígérték nekünk, ezt is későbbre tolták, egyben kibővítve a célplatformok névsorát a PS5-tel és az Xbox Series X-szel. Azóta sem láttuk, de talán a következő Ubisoft Forward során ez a játék is előkerül.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Sok más kiadóhoz hasonlóan a Nintendo is leszokott arról, hogy évekre előre bejelenti játékait, ehelyett most már jellemzően pár hónap alatt lezavart, sűrű marketingkampányokkal operál. Néha azonban még a kiotói kiadónál is kénytelenek engedni a hype és az elvárások miatti nyomásnak: ott van például a Metroid Prime 4, melyet bejelentése óta egyszer már újrakezdtek nulláról, de a The Legend of Zelda: Breath of the Wild folytatásának leleplezése is meglepően korainak tűnt a tavalyi E3-on is. Nem is beszéltek róla azóta, a koronavírus-járvány pedig csak rontott a helyzeten, a Nintendo ugyanis az idei évben látványosan visszahúzódott, ami vélhetően projektjeik csúszásával (is) magyarázható. Amíg úgy megy a szekér, mint most, addig persze gond nélkül megtehetik, de előbb-utóbb muszáj lesz valamit villantani...