Múlt héten Magyarországon és nemzetközileg is meghódította a mozikat a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája. A Fekete Özvegy példája alapján azonban feltettük a kérdést, hogy vajon csak nyitánya vonzza a Marvel törzsközönségét a vászon elé vagy később is fenn tud maradni az érdeklődés, szélesebb körben, a film iránt. Megérkeztek a hétvége friss adatai, és kijelenthetjük, hogy a Negyedik Fázis indulását szimbolizáló mű továbbra is kiemelkedő statisztikákat produkál. Csekély 34%-os nézettségcsökkenést tapasztalhattak pusztán a pénztáraknál, ezáltal Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Koreában, Brazíliában, Mexikóban, Ausztráliában és Oroszországban is megőrizte első helyét Destin Daniel Cretton (Átmeneti állomás) rendezése. A kínai premier továbbra is kérdéses, a Shang-Chi biztató számai mindenesetre megnyitották az utat a Dűne és a James Bond: Nincs idő meghalni közelgő világpremierje előtt. Az elmúlt héten az amerikai és a globális piacon is megduplázta bevételeit a film, így a tengerentúlon 145 millió, összesen pedig 257 millió dolláros haszonnál jár két heti forgalmazás után a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája.

  • A film főhőse a gyerekkorától harcosnak nevelt Shang-Chi, aki azonban felnőve szakít a családi örökséggel és San Fransiscoba utazik, hogy normális életet élhessen. A Tíz Gyűrű nevű maffiaszervezet viszont megtalálja őt, élén a Mandarinnal, vagyis a férfi apjával. A filmben A hihetetlen Hulkból ismert Förtelem is felbukkan. Kritikánkat itt olvashatjátok.

További sikerek

Tovább növelte bevételeit, már az igen izmosnak mondható 276 millió dolláros jegyeladásnál tart a Free Guy. A Disney és a 20th Century Studios gondozásában készült opusz az egyetlen hollywoodi blockbuster jelenleg, ami Kínában fut. Méghozzá nagy sikerrel, hiszen a fantasy-romkom az ázsiai ország harmadik legsikeresebb mozifilmje a járvány kitörése óta.

  • Guy egyszerű NPC, aki programhiba folytán átlagos banki alkalmazottból valódi főhőssé válik. Saját módszereivel tesz igazságot a világban, sőt egy gamer lány avatárjába is beleszeret, amikor a játék tulajdonosa hajtóvadászatot indít ellene. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Szintén jól teljesít a Kampókéz. Jordan Peele-ék 1992-es filmet folytató horrorja az elmúlt hét napban közel tíz millió dollárral növelte bevételeit, így már 59 milliónál jár globálisan, ami igen szép teljesítmény a 25 milliós gyártási költségek tükrében.

  • A friss opusz a jelen Chicagójában játszódik, amikor egy felelőtlen képzőművész megidézi a címszereplőt, hogy aztán rá is lesújtson kegyetlen „ajándékaival”. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Szintén jól teljesít a nemzetközi piacokon a meglepően pozitív visszajelzésekkel büszkélkedő Mancs őrjárat: A film. Az animációs munka a Kampókézhez hasonló számokat produkált az elmúlt héten, összesen 71 milliós bevételt tudhat magáénak premierje óta. Figyelemre méltó, hogy az ausztrál és a tajvani bemutató még hátra van.

  • Macskás polgármester kerül Kalandváros élére, aki egyre nagyobb kalamajkát okoz. Ryder és a kutyák erős ellenszélben újítják meg a Mancs őrjáratot, hogy a legújabb kütyükkel, szerkókkal és járgányokkal felszerelkezve mentsék meg otthonukat és annak lakóit. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Folytatódnak a legforróbb tinirománc történetét felgöngyölítő széria sikerei is. A Miután elbuktunk című harmadik részre nemzetközileg millió 4,5 millió dollár értékben váltottak jegyet, amiből 3,8 milliót a német rajongóknak köszönhetnek az alkotók.

  • Minden korábbinál nagyobb próbatétel elé kerülnek a Josephine Langford és Hero Fiennes Tiffin alakította fiatalok, miután a lány elköltözik, majd kínos titokra derül fény barátja családjával kapcsolatban. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

James Wan bukása

James Wan (Aquaman, InsidiousDémonok közöttFűrész) legújabb horrorja meglehetősen elmarasztaló nézői és kritikusi visszajelzéseket kapott, egyedül Oroszországban sikerült jelentős sikereket elérnie. Világszerte 6,3 millió dollárral hízott költségvetése az elmúlt napokban, ám még így is csalódást keltő 15 milliós összbevételt jegyez csupán.

  • Madisont látomások gyötrik, amikben egy arctalan gonosztevő brutális gyilkosságai tűnnek fel. Már gyerekkorában hasonló rémképek kerülgették, újabban pedig ő maga is áldozattá válik.

Ti mit néztetek hétvégén?

shang-chi-and-the-legend-of-the-ten-rings-1278566-1280x0.jpeg
(A kép forrása: The Tech Tack)