• Chloé Zhao 2013-as interjújában azt állította, hogy Kínában mindenhol hazugság van
  • Ezért bojkottálnák A nomádok földjét, a fő Oscar-esélyest Kínában
  • Törölték a rendezővel és filmjével kapcsolatos tartalmakat a kínai nyelvű netes platformokon

Lassan igazi sztárrendezővé avanzsál Chloé Zhao. A nomádok földje eddig az év sikerfilmje, Velencéből, Londonból, Torontóból és a Golden Globe-ról is elhozta a fődíjat, és az Oscar egyik nagy esélyese. Zhao időközben elkészítette a Bosszúállók folytatásának szánt Örökkévalókat és megkapta egy universalos vámpírwesternen rendezői székét is. 

Úgy tűnik azonban, hogy ő sem lesz próféta saját hazájában. Múlt héten még büszkén ünnepelte az első ázsiai Golden Globe-díjas rendezőnőt a kínai állami média, mostanra azonban eltűnt minden Zhaoval kapcsolatos tartalom a kínai nyelvű internetes platformokról. Történt ugyanis, hogy váratlanul előkerült a direktornő Filmmakernek adott 2013-as interjúja, amiben úgy fogalmazott, hogy Kínában mindenhol hazugság van.

chloe-zhao.jpg

A kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon néhány felhasználó az ország bemocskolásával vádolta meg a rendezőt és a film bojkottjára szólított fel. Azóta a fent ismertetett módon az állami média is beállt a sorba, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy bemutatják-e az ázsiai országban A nomádok földjét – a Variety értesülései szerint az illetékesek abban bíznak, hogy legalább limitált számú vetítések lesznek.

nomadland-01anomadlandrec709100nits239ffstill0120200723r2rgb-1598462472-928x523.jpg

A nomádok földje egy magányos nőről szól, aki szakít megszokott kisvárosi életével, és furgonjával modern nomádként vándorol tovább Amerika nyugati partján. Főszerepben Frances McDormand látható, akit szintén díjaztak már alakításáért. Magyarországon a tervek szerint április 8-án debütál a film.

Forrás: MTI