• Kiábrándító volt a Trónok harca utolsó évada
  • Az r/freefolk Reddit aloldal kárpótolni akarta Emilia Clarke-ot
  • 50 ezer dollárt gyűjtöttek össze Clarke jótékonysági programjának
  • A SameYou kampány beteg gyerekek rehabilitációjára gyűjt felajánlásokat
  • Az r/gameofthrones adminjai minden adománygyűjtéssel kapcsolatos bejegyzést törölnek

Vegyes érzésekkel búcsúztunk a májusban befejezett Trónok harcától, és ezzel nem vagyunk egyedül, a nézők a közösségi média felületein mutatták ki nemtetszésüket a befejezés iránt. (IMDB-n az utolsó epizód 4,3 csillagon áll a 10-ből.) Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy ha a szezon nem is hozta a várt szintet, azért a meme-ek kárpótoltak minket. És ha már vicces képeknél járunk, meme-ek keresésére nincs is jobb a Freefolk nevű Reddit aloldalánál, ahol még a sorozat befejezése után is újabb friss tartalmak születnek. A Freefolk népe egyöntetűen kritikus szemmel állt egész nyolcadik évadhoz, nemtetszésüknek pedig hangot is adtak, például az utolsó évad újraforgatását kezdeményező petíció is innen kapott szárnyra. (Azért azt tegyük hozzá, hogy a kezdeményezők csupán üzenetet akartak küldeni az íróknak, nem akarnak egy tényleges remake-et.)

Mondjuk úgy spoiler-mentesen, hogy a 8. évad egyik legnagyobb fájó pontja Daenerys Targaryent érintette, a csalódást követően az r/freefolk tábora pedig kárpótolni szerette volna a sárkány-királynőt játszó Emilia Clarke-ot. Végül tömeges összefogásban kezdtek el pénzt adományozni egy jótékonysági programnak, a SameYou-nak, melyet Clarke indított. A SameYou célja, hogy támogassa azon beteg gyerekek felépülését, akik sztrókban vagy más agyi sérülésben szenvedtek. Ez a betegség különösen szíven érinti a színésznőt, mivel a Trónok harca forgatása alatt kétszer szenvedett életveszélyes agyi aneurizmát, az életmentő műtétjéről a sorozat befejezőévadja előtt tett közzé képeket, illetve az aneurizmájával kapcsolatban egy maga által írt cikket is megjelentett. Clarke az Instagrammon köszönte meg az r/freefolknak és a subredditet indító Elle_Elariának a segítséget, akik eddig mintegy 50 ezer dollárt kalapoztak össze a nemes célra.

A megható videóval azonban nem ért véget a történet. Egy másik Reddit aloldal, az r/gameofthrones valóságos hadjáratot indított az adománygyűjtők ellen, ugyanis minden olyan bejegyzést törölnek, aminek köze van a kampányhoz. Az adminok azzal indokolják a döntésüket, hogy a téma „nem releváns” a sorozatra nézve.

emilia-clarke-same-you-reddit-freefolk.png