Kapcsolódó cikkek:

Eddig figyelmetekbe ajánlottunk már Alien, Star Wars és Assassin’s Creed könyveket, sőt korábban egy Warhammer művet is, most pedig a Warcraft regényei közül szeretnénk kettőt bemutatni. A Szukits jóvoltából magyarul is olvasható könyvek érdekessége, hogy nem a játéksorozathoz, hanem a filmes univerzumhoz kötődnek, azt egészítik ki, egyik csak módjával, a másik viszont a Warcraft: A kezdetekhez vezető eseményeket taglalja igencsak lebilincselően. Lássuk is hát, mi is ez a két regény.

warcraft-books.jpg

Warcraft: A kezdetek

Időben visszafelé haladva kezdjük a film regényváltozatával. A történetet az a Christie Golden jegyzi, aki nemcsak Star Wars, Star Trek és StarCraft könyvekben jeleskedik, de például a tegnap ajánlott Assassin’s Creed: Heresy – Eretnekséget, és az orgyilkos sorozat filmadaptációjának regénysorozatát is ő írta. Szóval filmek és játékok világát rutinszerűen ülteti át írott formába, de a Warcraft világában különösen otthonosan mozog, hiszen jelenleg tíz regényt írt már ebben a témában, ebből nyolc a játékokhoz köthető.

A másik kettő – jelenlegi áldozataink – a filmes univerzumhoz kapcsolódik, jelen bekezdésben tárgyalt könyv egész pontosan a film regényadaptációja. Ennek köszönhetően nem igazán rugaszkodik el a moziban látott történettől, csak kiegészíti azt, ami nagyon jót tesz a kissé zsúfolt alapműnek. Míg a film az orkokra helyezte a hangsúlyt, Golden az emberekkel is többet foglalkozik, s mivel az érzelmi hátteret jobban átadja a könyv, a drámai, feszült helyzetek sokkal jobban működnek.

Így, akinek nem tetszett a film, érdemes lehet megpróbálkoznia a könyvvel, mert sokkal jobban kiteljesül a történet, érthetőbbekké és szerethetőbbekké válnak a szereplők, így könnyebben elvarázsolja az embert. És persze azok se hagyják ki, akik elégedetten jöttek ki a moziból, ugyanis sok új információval lehetnek gazdagabbak.

Warcraft: Durotan

A kezdetek előzményét elmesélő Durotant szintén Christie Golden jegyzi, így a minőséget máris nem kell ecsetelnem. Talán csak annyit tehetek hozzá, hogy ez a regény még a film könyvadaptációjánál is jobban sikerült, miután Goldent itt nem kötötték a forgatókönyv által kiszabott határok. Ez meg is látszik a történeten és a cselekményen. Egyedül arra kellett figyelnie, hogy felálljon az a helyzet, amivel A kezdetek elején szembekerülünk.

A Durotan teljes mértékben az orkokra összpontosít, azon belül is Durotanra és a klánjára, a Dérfarkasokra. A fő nézőpont karakter ennek megfelelően Durotan, rajta keresztül ismerhetjük meg az orkokat, akik ugyan vadak és kemények, de mint kiderül, köztük is vannak jó szívűek, becsületesek, és természetesen gonosz, becsvágyó figurák is. A történet tulajdonképpen egy komplex kérdés körül forog: feladják-e az orkok a hagyományaikat és csatlakozva a Hordához elhagyják Draenort, hogy egy másik világban keressenek jobb életet, vagy maradjanak azok, akik és nézzenek szembe a pusztulással.

Golden remekül járja körbe ezt a kérdést, miközben olyan szereplők előéletét is elénk tárja, mint Drek’Thar, Geyah és Orgrim, de megismerkedhetünk a Dérfarkasok riválisaival, a Vérjárókkal is. Több, csatákat sem mellőző szálon fut a cselekmény, amelynek egy részét Golden csak A kezdetekben varrja el, szóval már csak ezért is érdemes mindkét könyvet egyszerre beszerezni és időrendben elolvasni. Amit most nem nehéz összehozni, hiszen a Szukitsnál a Warcraft: A kezdetek és a Warcraft: Durotan most párban, kedvezményesen vásárolható meg.