Pont egy hete számoltunk be arról, hogy a Vivendi bevásárolta magát a Ubisoftba és a Gameloftba is. A francia óriásvállalat részvényeiből 7,36 millió darabot vettek, 161 millió dollár értékben, ezzel 6,6 százalékát megszerezve a tulajdonjognak, míg a mobiljátékokban utazó vállalatra 22 milliót költöttek, amivel 5,24 millió részvényt kaptak, és 6,2%-os részesedést. Most a Vivendi folytatta a vásárlást, és immáron 10,39%-os tulajdonrészük van a Ubisoftban.

A dolog érdekességét az adja, azon kívül, hogy a Vivendi újra belép a játékiparba, hogy a részvények vásárlását nem vette jó néven a Ubisoft. A cég vezérigazgatója, Yves Guillemot múlt héten nemkívánatosnak és kéretlennek nevezte ezt az egészet, és kijelentette: „Harcolni fogunk azért, hogy megőrizzük a függetlenségünket.”

„Mindig is az volt a célunk, hogy függetlenek maradjunk. Az elmúlt 30 évben ez lehetőséget adott arra, hogy újítsunk, hogy kockázatokat vállaljunk és, hogy olyan sorozatokat készítsünk, amiket a szerte a világon szerethetnek a játékosok, és amik azzá a vezetővé tehetnek minket, amik ma vagyunk.”

A kevesebb mint 11%-os részesedés persze messze van attól, hogy a Vivendi érdemben terelni tudja a Ubisoftot, de érthető az aggodalom. Ahogy Guillemot fogalmazott: „Fennáll a veszélye annak, hogy olyan veszi át az irányítást, aki nem érti meg ezt a szakmát, és nem tudja, hogy mi kell a sikerhez.”

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

vivendi.jpg