Tegnap a Ubisoft bejelentette, hogy többé nem készül kézikönyv az Xbox 360, PS3 és PC játékaik mellé. Ez azt jelenti, hogy a durván tízezer forintba kerülő programokat egy üres tokban kapjuk majd készhez. A kézikönyv anyaga a játékon belül lesz elolvasható.

S hogy ez miért jó? Nos, a Ubisoft a környezetvédelemmel indokolta a lépést. Saját számításaik szerint egy tonna papír két tonna fába kerül, arról már nem is beszélve, hogy 15.000 gallon szennyvíz termelődik a gyártás alatt. A cég ma azt is hozzátette a tegnapi bejelentéshez, hogy ezúttal a játékok doboza is újrafelhasznált műanyagból készül majd.

Noha valahol értékelendő a francia cég hozzáállása, a valóságban -- szerintünk -- más okok húzódnak meg a háttérben. A Ubisoft DRM alapú védelme ugyanis igen nagy lökést adott a digitális disztribúciókból befolyó pénzösszegeknek, a dobozos kiadások butítása pedig még ösztönzőbb lehet az online vásárlás mellett, ezáltal átugorva a bolti terjesztés okozta kieséseket.

A kesergőknek mindenesetre megjegyzem, hogy annál szegényesebb kézikönyvet, mint a Splinter Cell: Convictioné, már úgysem nagyon lehetett volna készíteni.

(A képeken is a Conviction szerepel.)