A Riot Games, a világ legnagyobb e-sport játékának, a League of Legendsnek a kiadója bejelentette, hogy 2023-tól teljesen új lebonyolítással, új régiók bevonásával kezdi meg az európai e-sport szezont. A jövő évtől a League of Legends European Championship (LEC) átalakul, és új néven, League of Legends EMEA Championshipként folytatódik egyetlen hatalmas bajnokságként, amelynek a része lesz Európa, Törökország, a CIS-régió, valamint a Közel-Kelet és Afrika északi része.

Több lehetőség profivá válni

A változások révén az új ökoszisztémában az új régiók játékosai is lehetőséget kapnak arra, hogy profi League of Legends játékossá váljanak. Az EMEA Championshiphez az út lokális és regionális versenyekkel kezdve, az EMEA Mastersen át vezet. Magyarország az Esports Balkan League régióhoz tartozik, a feltörekvő magyar játékosok és csapatok az EBL-be bejutva, majd onnan az EMEA Mastersbe kvalifikálva kezdhetik meg profi karrierjüket.

„Az elmúlt évtizedben a csapatunk fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy egy iparágvezető e-sport ökoszisztémát hozzon létre. Ma, örömmel rántjuk le a leplet a LoL e-sport következő évtizedéről az EMEA régióban, az LEC-t és a szélesebb ökoszisztémát érintő változások révén pedig továbbra is a kategóriájában legjobb élményt nyújtjuk a jövőben a játékosainknak.  A célunk, hogy a legjobb versenyeket biztosítsuk, a változások révén pedig új lehetőségeket nyitunk meg a feltörekvő LoL-játékosoknak a régióban, hogy eljussanak az EMEA-régió legmagasabb szintjére.” – mondta Maximilian Peter Schmidt, a League of Legends EMEA esports vezetője.

b-83wa5q.png

Régóta várt új formátum

A Riot bejelentette, hogy mind az LEC, mind az EU Masters lebonyolítási formátuma is átalakul: több mérkőzés, összehangoltabb működés és új lebonyolítás várja a versenyzőket és a nézőket. A legfontosabb változások:

  • Az eddigi két, hosszabb szezon helyett három rövidebb lesz (tél, tavasz, nyár), amelynek a legvégén egyetlen nagy roadshow lesz, az LEC SeasonFinals, ahol kiderül, mely EMEA-csapatok képviselik majd a régiót az év végi világbajnokságon.
  • Az évek óta alkalmazott Best-of-1 csoportkör sokkal rövidebb lesz, az ebből továbbjutó csapatok pedig előbb kettős kieséses Best-of-3, majd szintén kettős kieséses Best-of-5 rendszerben küzdenek majd meg egymással a szezongyőzelemért. A győztesek automatikusan bejutnak az LEC SeasonFinalsbe.
  • Megváltozik a régiós versenyek lebonyolítása is: az EU Mastersből EMEA Masters lesz, és két új bajnoksággal bővül (TCL – török bajnokság, AL – arab bajnokság)
  • Az LCL, azaz az orosz bajnokság egyelőre felfüggesztett státuszban marad, a Riot továbbra is figyelemmel követi az eseményeket, és annak alapján mérlegeli majd az LCL-bajnoksággal való bővülést a későbbiekben.

„Az elmúlt évtizedben az EMEA-régiót folyamatos fejlődés jellemezte. Először az EU LCS-ből LEC-be, most pedig a sportág eddigi legnagyobb rendszerét létrehozva, a több régiót felölelő bővítéssel.” – mondta NazAletaha, a League of LegendsEsports globális vezetője. „A LoL e-sport jövőjét az előző évtizedben lerakott alapokra terveztük, hogy egy többszintű, stabil, jelentőségteljes ökoszisztémát hozzunk létre, amely hosszú éveken keresztül képes felfelé ívelni.”

További információk a változásokról a https://lolemea.com/ oldalon találhatók.