Mint az már korábban megtudtuk, a Broken Steel névre keresztelt harmadik DLC az alapjáték befejezése után fog játszódni, és arról fog szólni, hogy a Brotherhood of Steel gárdájával szövetkezve megpróbáljuk véglegesen kiűzni az Enclave-et Capital Wastelandből. Ezzel viszont csak egy probléma van, hogy a játék végén (vigyázat, spoiler!) a főszereplőnk meghal, ilyen állapotban pedig nehéz lenne új küldetéseket vállalni, így a fejlesztők azt találták ki, hogy a Project Purityben az egyik társunk is beírhatja azt a bizonyos kódot, megkímélve minket a haláltól. Ezek után — függetlenül attól, hogy melyik befejezést választottuk — a játék folytatódik, amikor a Brotherhood of Steel még mindig harcban áll az Enclave-vel a most már működő Project Purity irányítása felett.

Fallout 3: Broken SteelFallout 3: Broken SteelFallout 3: Broken Steel

A kiegészítőben a Purity egy élő és lélegző bázissá vált, ahol fegyvereket vásárolhatunk, társakat szerezhetünk és felvehetjük a fő- és mellékküldetéseket. Az egyik ilyen misszió során például a BoS-nek kell megszereznünk egy Tesla-tekercset, hogy legyen miből elkészíteni a játék egyik új fegyverét a Tesla Cannont, ami akár egy lövéssel is leteríthet egy Vertibirdöt, ám ha ez ne adj isten kevés volna, beszerezhetjük a szintén újdonságszámba menő Tri-Lasert vagy a Heavy Incineratort. Előbbi a Bethesda marketingese, Peter Hines szerint egy nagyon erős Gatling Laser, míg utóbbi egy „lövedék alapú lángszóró.” Azzal, hogy ennyi szuper erős fegyver áll a rendelkezésünkre, azt gondolhatnánk, hogy legyőzhetetlenek lettünk, de nagyot tévednénk, hiszen bemutatkozik a Tri-Laserrel hadonászó Feral Ghoul Reaper, és a Heavy Incineratorral operáló Enclave Hellfire Trooper, hogy azért mégse legyen olyan könnyű a dolgunk.

Az új fegyverek és a történetszál mellett számos új helyszínt is kapunk a csomagban, melyek többek között azt a célt szolgálják, hogy elérjük a 30-as szintet. A készítők szerint 20 fölött sokkal több tapasztalati pont kell a fejlődéshez, de semmi baj, mert bőven lesz alkalmunk tápolni magunkat például az elnöki lakosztály alatt megbújó metróvonal felfedezése során. Ebben a küldetésben, miután összebarátkoztunk a M.A.R.G.oT. névre keresztelt mesterséges intelligenciával és átverekedtük magunkat a katakombákon és szörnyeken, eljutunk a szerelvénykehez, amik elvisznek minket az Adams légibázishoz, majd az ott lévő felszereléssel elintézhetjük az Enclave-et egyszer és mindenkorra.

A Broken Steel május 5-én fog megjelenni PC-re és Xbox 360-ra, telepakolva új küldetésekkel, szereplőkkel, rengeteg fegyverrel és ellenséges egységekkel, na meg jó pár új perkkel, melyek közül az egyik még Dogmeat feltámasztására is képes!