Verekedős akciójáték és epizodikus, misztikummal kevert dráma után a francia Dontnod csapata egy újabb játékstílusban próbálja ki magát. A srácok egy RPG-t készítenek, méghozzá egy meglehetősen érdekes darabot, amiben a 20. századi, Spanyolnátha által gyötört London utcái tárulnak elénk egy frissen vámpírrá avanzsált doktor szemén keresztül.

Jonathan Reid a hősünk neve, akivel muszáj lesz levadásznunk a város gyanútlan lakóit, hogy táplálni tudjuk szomjunkat, ám az már rajtunk múlik, hogyan cselekszünk. Jó szerepjátékhoz méltóan nagy szabadságot kapunk, így dönthetünk úgy, hogy csak a város söpredékére vadászunk, így megőrizve valamit az emberségünkből, vagy meggondolatlanul lehet mindenki célpont, átadva magunkat a vadállat énünknek.

Bármit is válasszunk, a tetteinknek következménye van, amelyekkel előbb vagy utóbb, de mindenképpen számolnunk kell. Lehet, hogy egy önző NPC teljesen átformálja az életét, miután megöltük egy barátját, de az is lehet, hogy ugyanez a figura bosszút esküszik, és csatlakozik a vámpírvadászokhoz. „Igyekeztünk minél több variációt készíteni.” -- mondta Stéphane Beauverger, a Vampyr narratív direktora, akitől azt is megtudtuk, hogy ha túl sokat és túl gyorsan gyilkolunk, akár egy egész körzetet káoszba lökhetünk, és akkor egy időre oda minden kapcsolatunk a városnak azzal a részével.

Más szóval körültekintően kell eljárnunk, hogyan vadászunk, de egy pillanatra se higgyük azt, hogy koplalással sokáig elevickélhetünk. Vérre van szükségünk, nincs mese. A vér adja az erőnket, és a fejlődéhez szükséges pontokat -- az egyik képességfával az árnyékok mesterévé válhatunk, szinte láthatatlan módon cserkészve be az áldozatunkat.

A vér továbbá ahhoz is kell, hogy erősek maradjunk, ugyanis nem Jonathan a csúcsragadozó, más vámpírok is portyáznak, az említett vámpírvadászokról már nem is beszélve. A nyers izomerő mellett különböző fegyvereink is lesznek, amelyeket fejlesztve hatékonyabbá tehetjük őket -- ne felejtsük, hogy Jonathan éppen annyira orvos, mint mérnök, hiszen egy teljesen új módot talált fel arra, hogy a harcmezőn vérátömlesztést végezzen. Egy új fegyver más meg se kottyan.

A Dontnod azt ígéri, hogy minden rajtunk múlik, a döntéseink útján formálhatjuk nem csak a karakterünket, hanem a várost is, miközben megismerjünk annak lakóinak néha egészen tragikus történetét, sőt, a Spanyolnátha forrását is felkutathatjuk, igyekezve véget vetni a szenvedésnek. Eme izgalmakban valamikor jövőre lesz részünk PC-n, PS4-en és Xbox One-on.