Amióta március közepén lemondott az Electronic Arts vezérigazgatója, John Riccitiello, meglehetősen nagy a mozgolódás a cégnél. Minden jel arra mutat, hogy az új vezetés egy teljes struktúraváltást határozott el, hiszen egy hete érkezett hír arról, hogy a cég jelentős átszervezésbe / leépítésbe kezdett a mobiltelefonos szegmensében, illetve a közösségi játékok terén érdekelt, amúgy elég sikeres címeket (Pet Society, Sims Social, SimCity Social) készítő Playfisht is becsukja.  

Nos, a friss hír szerint itt még nem állt meg az úthenger, ugyanis a Game Informert több, névtelen forrás is arról értesítette, hogy a vállalat bezárja az EA Partners üzletágát, ami kétségkívül a legdrasztikusabb lépés lenne mind közül. Az említett divíziót Tom Frisina alapította 1997-ben azzal a céllal, hogy külsős (third party) fejlesztők játékait segítse piacra. Ennek a kooperációnak voltak sikeres gyümölcsei, legfőképpen a Crysis-széria, de említhetjük a Valve-féle együttműködést is (Orange Box, Portal 2, Left for Dead 1-2), vagy éppen a Rock Band franchise-t, sőt, e program örvén talált annak idején egymásra az EA és a DICE. Ugyanakkor voltak olyan címek, amelyek anyagilag bukásnak számítottak (még ha a játékosok vagy a kritikusok körében egyik-másik aratott is némi sikert), ilyen az APB, a Hellgate: London, a Shadows of the Damned, a Brutal Legend, a Bulletstorm, az újraértelmezett Syndicate, no és persze a 38 Studios-féle Kingdoms of Amalur: Reckoning. A manőver mindenesetre meglepő lenne, és nemcsak azért, mert egy relatíve kevés embert foglalkoztató, nem túl nagy költségvetésű osztályról van szó; ha valóban megtörténik, az azt jelenti, hogy az EA egy radikálisan új üzleti modellre áll át, ami nagyon rizikós húzás, főleg most, hogy a vállalat nem áll stabil lábakon.

A források szerint a lépés nem érinti a programban jelenleg érdekelt két címet: az Insomniac fejlesztette Fuse és a Respawn Entertainment debütáló játéka biztonságban van, ez a duó lehet tehát az EA Partners hattyúdala – persze csak ha igazak a hírek. A Game Informer felvette a kapcsolatot a kiadóval, de egyelőre nem érkezett válasz, viszont május 7-én esedékes az Electronic Arts nagy „bulija”, amin bemutatják a 2013-as üzleti év utolsó negyedévének adatait, egyben beszélnek a jövőről és az új üzleti célokról, tervekről is. Ha előbb nem, e konferencia után bizonyára okosabbak leszünk.

Vége az EA Partners programnak?