Tudjuk jól, hogy nem áll túl jól a Nintendo szénája, de a helyzet súlyosságát igazán csak a gazdasági jelentés után láthatjuk csak. Nos, a számok befutottak, és tényleg egészen rossz helyzetben van az óriásvállalat, hiszen veszteséggel zárta az elmúlt évet, és a Wii U-t még mindig a kutya sem veszi.

A cég közleménye szerint a március 31-én zárult gazdasági évben 5,6 milliárd dollár volt a bevétel, ami 10 százalékos csökkenés az előző esztendőhöz képest, a profit pedig még ennél is rosszabb, ez ugyanis nem volt: a Nintendo 228,6 millió veszteséggel zárt, pedig tavaly profitot termeltek, egészen pontosan 69,9 millió dollárt.

Az eladási adatokat nézve a Wii U az egyértelmű sereghajtó, ebből ugyanis 12 hónap alatt mindösszesen csak 2,17 millió talált gazdára, az összeladás pedig még a 6 milliót is csak alig lépte át. Ennél jobban, bár az elvárások alatt teljesített a 3DS, amiből 12,24 milliót passzoltak el, s világszerte már 43 millió embernek van ilyen konzolja. A két konzol az eladott szoftverek terén sem érte el a kitűzött célokat, előbbire ugyanis eddig csak 32 millió játékot vettek, utóbbira pedig 163 milliót. Ezek tükrében a Nintendo 2015. március 31-ig további 12 millió 3DS-t szeretne értékesíteni, Wii U-ból azonban megelégszenek azzal is, ha már 3,6 milliót eladnak 12 hónap alatt.

nintendo-sales-to-date.jpg

Hogy azért legyen valami jó hír is, a játékok terén voltak jól alakító programok. Ilyen például a Pokemon X/Y, amiből 12,26 milliót sikerült eladni, de az Animal Crossing: New Leaf is jól fogyott, ebből ugyanis 7,66 milliót adtak el -- a nagy N hasonlóan jó teljesítményt vár a Mario Kart 8-tól és a Super Smash Bros.-tól.

A cég az elkövetkező üzleti évben 5,8 milliárd dollár bevételt szeretne, emellett profitot is termelni, mégpedig 197 millió dollárt, amit az új megjelenésekkel és a digitális kiadások erősítésével kívánnak elérni.