Egy olyan összetett és választásunktól függően alaposan szerteágazó történetet nehéz lenne pár oldalban anélkül összefoglalni, hogy el ne vesznénk a részletekben, és nekünk most két ilyen játékunk is van. A The Witcher helyzete még nem is bonyolult, hiszen a sztori inkább csak mellékes eseményekben ágazik el. Ám itt a The Witcher 2: Assassins of Kings, ahol a pályák és szereplők közötti viszonyok nagyban függnek attól, hogyan döntünk, és ezek olykor teljesen más cselekménysort eredményeznek.

Úgyhogy a történet tömör összefoglalása helyett inkább az eddig megismert fontosabb szereplőket és helyszíneket vesszük át, és azokon keresztül tekintünk vissza az első két játék eseményeire. Természetesen masszívan spoileresen, így ha még nem játszottál volna az előző két résszel, vagy nem érintetted az egyes szálakat, készülhetsz arra, hogy néhány fordulatot lelövünk. 

Fontosabb szereplők

Ríviai Geralt: a játékok és a könyvek főhőse, professzionális szörnyvadász és mutáns, szakszerűen szólva: witcher (a könyvekben magyarul vaják). Hívják még Gwynbleiddnek, azaz Fehér Farkasnak és Blavikeni Mészárosnak is. Csendes és szarkasztikus figura, nagy nőcsábász, és bár általában csak szörnyekre akar vadászni jó pénzért, valahogy mindig belekeveredik a hatalmasságok játszmájába, és kulcsfigurája lesz a világ változásainak.

Fontos tudni Geraltról, hogy meghalt a riviai pogrom idején. Mikor kiállt a tündéket és törpöket öldöső tömeg ellen, leszúrta egy paraszt egy vasvillával. Hogy akkor mégis mit keres az élők sorában? Nos, ez az a kérdés, amire immár két játék óta keresi a választ, merthogy semmire sem emlékszik a halála előttről. A The Witcher nyitányában egy erdőben menekül a Vadak (ők a Wild Hunt) elől – nekik nem csekély szerepük van abban, hogy Geralt újra él.

Miközben végigüldözte Azar Javedet és a Professzort Vizimán, visszanyerte identitását, a Királygyilkos utáni hajszában pedig az emlékei nagyobb részét is sikerült felidéznie, így már semmi sem állhat az útjába, hogy megtalálja szívszerelmét Yennefert, és nevelt lányát, Cirit, valamint szembeszálljon a nyomában járó Vadakkal.

Triss Merigold: a fiatal és gyönyörű Maribori Merigold kora ellenére igen tehetséges varázslónő és Foltest király egyik tanácsadója. Emellett fontos szerepet tölt be Geralt életében. Egyrészt, fülig szerelmes a szörnyvadászba, ami a könyvekben még eléggé egyoldalú, a játékokban viszont beteljesülni látszik. A The Witcherben Geralt választhat egy orvosnő, Shani és Triss között, de az Assassins of Kingsben már a varázslónő mellett ébred reggelente. A dolgot csak az bonyolítja, hogy jó barátnője Yennefernek, aki ugyan eddig nem okozott problémát, de a Wild Huntban valószínűleg ez ügyben is döntést kell majd hoznunk. Mindemellett egy rövid ideig szerepet vállalt Ciri nevelésében, ami újabb izgalmas eseményekhez vezethet a harmadik játékban.

Triss a The Witcherben segítette Geraltot személyisége újra kifejlesztésében, gondját viselte Alvinnak, és segédkezett Javed felkutatásában. Az Assassins of Kingsben a szerepe kisebb lett, miután a Királygyilkos a történet első harmadában elrabolta és a játék végéig nem is kerül elő – legalábbis nem teljes valójában. Viszont elrablása az, ami motiválja Geraltot, hogy tovább üldözze a királyok lemészárlását sportként űző Lethót.

Érdemes még tudni róla, hogy egyike a Sodden Hillben lezajlott csatában elhunyt tizennégy halott mágusnak – bár nyilvánvalóan nem halt meg, csak olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy nem ismerték fel, ezért halottnak hitték. Emellett allergiás a mágiára, úgyhogy nem alkalmazhat magán se varázsfőzeteket, se a varázsigéket.

Dandelion: Geralt legjobb barátja, poéta, élvhajhász, botcsinálta kém és az Assassins of Kings narrátora. A Dandelion (a könyvekben Kökörcsinnek fordították) nem a valódi neve, a pletykák szerint Julian Alfred Pankratz viscount de Lettenhove-ként látta meg a napvilágot, ám ezt még senki sem bizonyította.

A költő a könyvekben és a játékokban egyaránt hűséges társa Geraltnak, a The Witcherben majdnem végig mellette van, még a leglehetetlenebb helyzetekben is. Az Assassins of Kingsben Geralt az akasztófa alól menti ki, ahová léhasága miatt került, de nem ez az egyetlen eset, hogy a witchernek barátját nőügyei miatt kellett megmentenie a kellemetlenségektől. Természetesen Dandelion e hőstett után újfent cimborája nyomába szegődik, de csak Aedirnig követi, Loc Muinne-ba már nem tart vele.

Zoltan Chivay: a witcher másik barátja le sem tagadhatná, hogy törp, és nem csak mérete és testalkata miatt. Modora nyers, őszinte, sajátságosan szemléli a világot. Másfajú révén sokszor meggyűlik a baja az emberekkel, viszont ő maga még akkor is megtagadja a gyűlölködést, amikor Vizimában kiújulnak a harcok az emberek (legfőképpen a Lángoló Rózsa Rendje) és a Scoia'tael között, de akkor sem, amikor Flotsamban megkezdődnek a gyilkosságok.

Zoltan szintén sokszor segédkezik Geraltnak, és nagyjából mindenhová követi őt, Dandelionnal párban. Utóbbival annyira összenőtt, hogy az Assassins of Kingsben majdnem őt is felkötik a költővel együtt, igaz, őt szimplán kémkedéssel vádolják. A vád nem teljesen hamis, tényleg segít a Scoia'taelnek, még ha a módszereikkel nem is ért teljesen egyet.

Alvin: a kisfiú, akit démoni kutyák üldöznek Vizima külső kerületében egyenesen Geralt karjai közé. A gyermek egy forrás, azaz mágikus képességekkel bír, de nem tudja azokat uralni. A játékokban tőle hallhatjuk először Ithlinne próféciáját, amely a világvégéről szól. Alvin mágikus képességei emellett még teleportációban is megmutatkoznak, veszélyhelyzetben gyakran eltűnik, hogy valahol máshol bukkanjon elő.

Alvin szerepe a The Witcherben kettős. Egyrészt, Geralt megcsillogtathatja apai oldalát, befolyással lehet a fiú szellemi fejlődésére, és ha csak rövid időre is, de ő, Alvin és a választott nő egy családként élhetnek. Másrészt több mint valószínű, hogy teleportációs képességei miatt az időben véletlen visszautazott Alvin felnőve a Lángoló Rózsa Rendjének és a Szalamandrának a vezetője, Jacques de Aldersberg lett. Az Örök Tűz elvakult követője célul tűzte ki, hogy letaszítja trónjáról Foltest királyt és megöl minden másfajút, aki a szeme elé kerül.

Azar Javed: a The Witcher eseményeit kiváltó varázsló a Szalamandra nevű bűnszövetkezet vezetője. A bűntársával, az orgyilkos Professzorral, valamint csatlósaival megtámadják Kaer Morhent és ellopja a witcherek legféltettebb titkait, amikkel mutánsok seregét hozhatja létre. Bár veszélyes ellenfél és sokáig úgy tűnik, ő áll minden ármány és halál mögött, Geralt számára a játék végére kiderül, hogy ő is csak egy bábu volt egy sokkal hatalmasabb játszmában.

Vernon Roche: a Kékszalagosok nevű különleges alakulat Foltest legelitebb egysége. Ennek vezetője az Assassins of Kingsben megismert céltudatos, de kissé fafejű Vernon Roche. Alapvetően nem gyűlöli a másfajúakat, de a Scoia'tael terroristákat ki nem állhatja. Legfőbb ellenfele a szervezet egyik vezetője, Iorveth.

Kezdetben Geraltot gyanúsítja Foltest király meggyilkolásával, de hamar belátja, hogy nem a witcher a Királygyilkos. Ezután segít Grealtnak megszökni a La Valette kastélybeli tömlöcből, majd együtt indulnak Letho felkutatására. Flotsamban belefutnak Iorvethbe, ami kicsit megkutyulja a dolgokat. A Királygyilkos és a tünde bűnöző is kicsúszik Vernon karmai közül, de ő nem adja fel, követi a nyomokat Henselt király táborába, majd később Loc Muinne-ba.

Roche sosem lesz különösebben Geralt barátja, de elismeri a szörnyvadász képességeit, és még akkor is hajlandó kisegíteni a witchert, ha az nem tart vele a flotsami eseményeket követően.

Iorveth: a főleg tündékből, félvérekből és törpökből verbuválódott terroristaszervezet, a Scoia'tael – más néven Mókusok – egyik utolsó kommandójának vezetője. Mélységesen mély gyűlöletet táplál az emberek ellen, számtalan falu felégetéséért és civil haláláért felelős.

Ezután talán nem is meglepő, hogy sokáig együtt dolgozik a Királygyilkossal, amíg az el nem árulja őt. Ekkor kényszerszövetséget köt Geralttal. Ha a Fehér Farkas Roche-sal tart, a tünde és a szörnyvadász útja már csak egy rövid, de kellemetlen időre ér össze. Ha viszont Geralt Iorvethtel Vergenbe megy és csatlakozik Saskia csapataihoz, kapcsolatuk hosszúra nyúlik. Ugyan sosem lesznek barátok, és erőtejes bizalmi problémákkal küzdenek, közös céljuk miatt kitartanak egymás mellett – bár valószínűleg mindketten gondolkodás nélkül elvágnák a másik torkát, ha úgy hozná a sors.

Letho: a Királygyilkos egy witcher, az Assassins of Kingsben ő indítja el az egész hercehurcát és ő Geralt legfőbb ellenfele. Letho maga ugyan nem, de az egyik csatlósa már a The Witcher legvégén megjelenik, amikor megpróbálja megölni Foltest királyt. A második rész elején találkozhatunk a Királygyilkossal először, méghozzá a kezdőanimációban, ami alatt nemcsak elpusztít egy hajót, de a fejét veszi Demawend királynak, majd később meggyilkolja Foltestet is – Geralt orra előtt.

A Vipera witcher-iskola egykori tanulója Emhyr var Emreis, Nilfgaard urával kötött egyessége miatt kezdett el az északi királyságok uralkodóira vadászni - cserébe a császár megígérte, hogy új witcher-iskolát nyithatnak. Letho régről ismeri Geraltot, nem okoz neki gondot az emberölés, emberrablás és lazán elárul bárkit, akit korábban felhasznált a céljaira.

Fontos helyszínek:

Kaer Morhen: az egyik legismertebb witcher-iskola, itt tanult Geralt és Ciri is. A régi időkben több száz witchert képeztek itt ki, de az olyan művek hatására, mint a Monstrum, a mutánsok rémalakokká váltak az egyszerű emberek szemében, és az elvakult csőcselék megostromolta Kaer Morhent. Vesemir kivételével minden witchert megöltek. A játékok idejére ő a legidősebb lakója Kaer Morhennek, ahová időről időre visszatérnek a régi tanulók. Az erőd a kiindulópontja a The Witchernek, innen lopja el Azar Javed a szörnyvadászok titkait, valamint a Professzor itt öli meg a legifjabb witchert, Leót, aki még nem ment át az átváltozáson.

Vizima: a The Witcher legfőbb helyszíne, Temeria fővárosa, Foltest király székhelye. Több negyedre osztható, ezek között jól érezhető a társadalmi és faji elkülönülés. A Templomos negyedben él a középosztály, a Kereskedelmi negyedben a gazdagok, míg a játék nagy részében karantén alá vont Régi Vizima a szegények és másfajúak gettója.

A külterületeken az Örök Tűzben fanatikusan hívő parasztok és egy átok okoz fejfájást Geraltnak, a városban a Szalamandra harcosai és az általános fajgyűlölet készteti folytonos harcra, a mocsárban pedig mindenféle szörnyek keserítik meg hősünk életét. Végül itt tör ki a másfajúak lázadása, és csap össze a Lángoló Rózsa Rendje a Scoia'taellel, csak, hogy ezzel is színesebb legyen Geralt élete.

Tóvidék: a The Witcher másik nagyobb területe. Itt található az idilli falu, Homályvíz, a tóparton pedig összebarátkozhatunk a Tó Úrnőjével. Látszólag ez a terület a békesség melegágya, de a mezőkön lidércek, a Vadak és mindenféle szörnyfajzatok császkálnak, a tóból minden éjjel vízbefúltak, fojtólidércek és vodyanok másznak elő, míg a mélységben a félelmetes Dagon lesi a prédáját. Ha mindez nem lenne elég, Homályvíz lakói hajlamosak egymást legyilkolni féltékenységből, ráadásul itt pihent meg az egyik Scoia'tael kommandó, ami a Lángoló Rózsa Rendjével közösen barátságos mészárszékké alakítja Homályvizet.

La Valette kastély: az Assassins of Kings kezdőterülete. Foltest király a szeretője, Mary Louisa La Valette várát próbálja bevenni, hogy magához vegye fattyait, Boussyt és Anaïst, a trón törvényes utódait. Foltestnek ugyan van már egy lánya a húgától, ám Adda átkozottan, strigaként született. Bár a Vaják I. – Az utolsó kívánság kezdőnovellájában Geralt levette az átkot (ezt láthatjuk a The Witchert indító animációban), a Szalamandra befolyása következtében a lány újra strigává változott. A játék végén tőlünk függ, hogy Adda visszaváltozva V. Radovid, Redania királyának felesége lesz vagy örökre a sírba szál. Egyvalami biztos: ha életben is marad, születésének körülményei és előélete, na meg a házassága miatt sohasem lehet Temeria királynője. Ezért támadja meg Foltest a La Valette kastélyt, amit ugyan sikeresen bevesz, de miután egyesül törvénytelen csemetéivel, a Királygyilkos elnyisszantja a torkát.

Flotsam: e falu távolról sem olyan idilli, mint Homályvíz, éppen ellenkezőleg. A Pontar völgyében fekvő erdei falu Loredo kormányzó irányítása alatt épp csak élhető. Az erdőben nyüzsögnek a szörnyek és ott lapul Iorveth bandája is, a folyóban egy kayran tanyázik, és szinte érezni a levegőben a fajgyűlöletet – még úgy is, hogy Flotsam védelmében jelentős szerepet vállalnak a tündék és a törpök. A helyzet akkor fajul el, amikor Loredo gyógyszere elgurul és ráuszítja az elégedetlenkedő és a háborútól rettegő falusiakat a másfajúakra.

Geralt ezen a környéken találkozik először Síle de Tansarville-lel, akinek ténykedése később igencsak megnehezíti hősünk életét, valamint a Flotsam közelében fellelhető tünde romoknál csap először össze Lethóval, aki a faluból rabolja el Trisst.

Vergen: Ha Iorvethtel tartunk a flotsami események után, az utunk Vergenbe, ebbe a törp városba vezet. Szikla és még több szikla, ez jellemzi ezt a települést, ahová bevették magukat a másfajúak. Vezetőjük egy Saskia nevű nő, akinek ironikus módon az egyik beceneve a Sárkányölő – azért ironikus, mert ő valójában az egész játékban fel-feltűnő Saesenthessis, a sárkány, emberi alakban. Célja, hogy egy olyan uradalmat hozzon létre, ahol az emberek és másfajúak békében megférhetnek egymás mellett. Ebben azonban erősen hátráltatja Henselt, Kaedwen királya és Philippa Eilhart varázslónő, aki Sílével szövetkezve kénye-kedve szerint irányítja Saskiát. Vergen végül egy hatalmas csata színhelyévé válik, és Geralttól függ, melyik oldal győzedelmeskedik.

Kaedweni tábor: ha Roche útját választjuk, akkor Henselt király seregének táborába jutunk. Igazán vidám hely, benne van egy középkori katonai tábor minden bája. Sátrak, sár, gyakorlatozó katonák, részeg katonák, verekedő katonák, a sátrakon túl szolgálatkész prostik, és szinte tapintható a vérszomj. Itt találkozhatunk az impotenciagondokkal küszködő Henselt királlyal, aki szerencsére egy pillanatig sem erőlteti meg magát azért, hogy megkedveljük.

Csatatér: a kaedweni tábor és Vergen között elterülő placc egy régi csatatér igencsak eleven emléke. A Henselt király által rútul meggyilkolt Sabrina Glevissig az Assassins of Kings alatt kiújult vérátka sújtotta völgyben a csatában elhunytak kísértetei az örökkévalóságig harcolnak egymással – és gyilkolják meg az arra járókat –, míg valaki meg nem töri az átkot. Ez a valaki ki más lehetne, mint egy professzionális szörnyvadász.

Loc Muinne: végül minden út eme vran (egy ősi, kihalt faj) városba vezet, ami a Kék-hegységben terül el. A varázslók és királyok tartanak itt találkozót, de közben Síle, Philippa és tásaik célja a hatalom átvétele. Itt van Letho is, valamint itt tartják fogva Trisst és Anaïs La Valette-et, Foltest lányát. Geraltnak végül sikerül lelepleznie az összeesküvést, megmentenie a megmentésre várókat, végül pedig végleg elszámolhat Lethóval. A Loc Muinne-ban végbemenő események örökre megváltoztatják az északi királyságok képét, a mágusok megítélését és Geralt helyét a világban. Persze az is lehet, hogy mindez mit sem számít az igazi veszedelem, az előretörő nilfgaardi csapatokhoz képest.

Ezek voltak hát a The Witcher és a The Witcher 2: Assassins of Kings fontosabb szereplői, helyszínei és eseményei. Hogy minden miben csúcsosodik ki, azt holnaptól kezdve magunk fedezhetjük fel a The Witcher 3: Wild Huntban.