A Microsoft az E3 konferenciája alatt bemutatta az Xbox One X-et, ami egy elképesztően erős konzol lesz. A Sony pedig már több mint fél éve kiadta a hasonló célra tervezett PlayStation 4 Pro konzolját. Mindkét gép hasonló minőséget képvisel és hasonló közönséget céloz meg, viszont így is rengeteg az eltérés a két masina között. Ebből adódik a kérdés, hogy akkor végül is melyik miben jobb, és kinek melyiket éri meg beszerezni?

Xbox One X – Erős, de üres?

Nos, a PlayStation 4 Próról korábban írtam már egy cikket azzal kapcsolatban, hogy miért és kinek érdemes beszereznie. Viszont olyan előnyei és hátrányai is vannak ennek a gépnek a Microsoft új szörnyetegéhez mérten, amikre nem is gondolnánk. De inkább vegyük először a Microsoft friss konzolját, az Xbox One X-et. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy jóval erősebb, mint a PlayStation 4 Pro.

A hardverről nem érdemes bővebben beszélni, mert bár a 6 TFLOP és a 12 GB RAM jól néz ki a konzol dobozára írva, de teljesen lényegtelen az erő, ha nincs kihasználva. Nos, az biztos, hogy nem fog kárba veszni a hardver ereje, viszont az nagyon nem mindegy, hogy mire lesz felhasználva. A Micorsoft a natív 4K (Ultra HD, vagy UHD) felbontás elérését tűzte ki célul (de ez nem minden játék esetében fog érvényesülni), és bizony nagyon jól tette.

Az Xbox One X egy drága konzol; ilyen masinát akkor érdemes venni, ha megvan hozzá megfelelő kijelzőnk, ami ebben az esetben egy 4K felbontást és HDR 10-et támogató televízió. Ha a konzolokból kihozható lehető legszebb látványra vágysz, akkor ezt a gépet neked találták ki. A Microsoft arra törekedett, hogy az Xbox One X kompromisszumok nélkül futhassa a játékokat. A felbontás és a teljesítmény sem lett visszafogva.

Viszont akkor mi a gond? Az exkluzív játékok tejes hiánya. Mivel a Microsoft a Windows 10-re fókuszál, ezért minden komolyabb cím érezik PC-re is és Xbox One konzolokra is. Így viszont felmerül a kérdés, hogy miért is kellene Xbox One X-et venni? Abban az esetben mindenképp megéri, ha nem értünk a hardverekhez és nem vagyunk képesek összerakni egy kellően erős PC-t (most jól körülírtam magam).

Az Xbox One X nem egy olcsó konzol, sőt, kifejezetten drága, viszont az ár nem irreális ahhoz mérten, ami a gép belsejében lapul. A multiplatform játékok pedig minden bizonnyal gyönyörűen néznek majd ki rajta, míg a gép teljesítménye rengeteg fejlesztőt elcsábíthat majd. Könnyen lehet, hogy a Microsoft a gép erejével egy rakás korábbi partnerét visszacsalogathatja idővel, akik Windows 10 exkluzív játékok egész sorát fogják elkészíteni.

PlayStation 4 Pro – Exkluzívokban az erő

A PlayStation 4 Pro, meg eleve a PlayStation 4 valami olyat tud felmutatni, amit az Xbox One nem: jobbnál jobb exkluzív, csak PlayStation 4 platformon elérhető játékok egész sorát. Rengeteg kiváló játék érkezett erre a platformra, és még rengeteg fog is.

Ez már önmagában olyan tényező, ami sok játékost ösztönözhet a gép megvásárlására. És ezen az sem változtat, hogy ez a masina gyengébb teljesítményre képes, mint a Microsoft frissen bejelentett készüléke. A multiplatform játékok nem a PlayStation 4 Prón fognak kinézni a legjobban, viszont valószínűleg így is gyönyörűek lesznek mind 1080p-s (avagy Full HD, vagy FHD), mind 4K-s készüléken játszva.

Viszont a PlayStation 4 technikai képességeit kihasználó legszebb exkluzív címek látvány terén így is gond nélkül vetekedhetnek majd az Xbox One X-en futtatott legszebb multiplatform címekkel is. Ehhez csupán olyan tehetséges fejlesztőkre van szükség, mint a Naughty Dog, a Quantic Dream és a Guerrilla Games.

A Sony tehát az exkluzív címeivel vonzhatja magához vásárlókat, ezek a címek pedig tényleg remekül fognak festeni egy PlayStation 4 Prón. Viszont van ennek a gépnek még olyan előnye is, ami az Xbox One X-szel való összevetésekor tűnhet fel leginkább.

Az X vagy a Pro a nyerő?

Az Xbox One X drágább, mint a PlayStation 4 Pro, ez abban az esetben nem is gond, ha van hozzá egy megfelelő 4K-s televíziónk. Viszont az X-et szinte bűn rákötni egy 1080p-s készülékre. A Supersampling miatt egy ilyen képernyőn is szebb lesz a játék, mivel az UHD felbontásban futó játék képe így FHD kijelzőn lesz megjelenítve, ennek az eredménye pedig az, hogy tisztább, részletesebb képet kapunk 1080p-ben is. Hisz egy nagyobb felbontású kép (natív 4K) egy kisebb felbontást támogató (1080p) kijelzőn is szebb.

Viszont ez színtiszta pazarlás. A konzolt natív 4K-ra tervezték, és pont ennek az eredménye veszik el, ha nem egy megfelelő TV-re kötjük rá. Ha nincs megfelelő televíziónk hozzá, akkor a konzol egyszerűen nem éri meg az árát, 1080p-nél inkább érdemes beszerezni egy standard Xbox One-t, mivel a Supersampling előnye nem éri meg az Xbox One X árát. De ez elmondható a PlayStation 4 Próról is, nem? Hát, igen és nem.

A PlayStation 4 Pro nem elég erős ahhoz, hogy natív Ultra HD felbontásban futtassa a játékokat. Persze egy 4K-s TV-n mutatja meg az erejét igazán, viszont 1080p mellett is vannak előnyei: a Supersampling élsimítás, az olykor stabilabb teljesítmény és a néhány játéknál elérhető szebb grafikai opciók. És hogy miért ajánlom a PlayStation 4 Prót az 1080p-s készülékekhez is, az Xbox One X-et pedig miért nem?

Egyszerű: a PlayStation 4 Pro nem sokkal drágább, mint az alapgép, míg az Xbox One X igen. A PlayStatation 4 Pro drágább, mint a Standard PlayStation 4, viszont nyújt annyi előnyt a Full HD kijelzőt használó felhasználóknak, hogy megérje a plusz költségeket. Az Xbox One X szintén képes erre, viszont túl drága ahhoz, hogy beérjük ennyivel. Az Xbox One X tényleg egy valódi 4K-s konzol.

Összegezve: ha a multiplatform címeket a konzoloktól telhető legjobb vizualitás mellett, 4K felbontásban és HDR-től megszépülve szeretnéd élvezni anélkül, hogy egy PC összerakásával és használtalával kellene bajlódnod, akkor az Xbox One X-et neked találták ki. Az ára nem olcsó, viszont teljesítmény terén jelenleg a konzolok között verhetetlen.

Ha viszont kiváló exkluzív játékokra vágysz, valamint nagyon szép látványt szeretnél, de ilyen téren nem vagy maximalista, akkor bizony a PlayStation 4 Pro a legjobb választás a számodra. Függetlenül attól, hogy 1080p-s vagy 4K-s TV-t használsz, mivel mindkét esetben (ha nem is azonos mértékben, de) megtapasztalhatod az erősebb gép előnyeit, aránylag kedvező ár mellett.

ps4-pro-xbox-one-x.jpg

Ez az én véleményem a két gépről, és mi a tiéd? Melyik a fontosabb számodra: a szebb látvány és jobb teljesítmény a multiplatform játékok esetén, mindez kényelemmel párosulva, vagy pedig a kiváló exkluzív címek tengere?