A történet központjában ezúttal az óriáscégek által irányított magánhadseregek, az úgynevezett PMC-k állnak majd, amik a jövő eme verziójában nagyobbra nőttek, mint egyes országok hadseregei -- a nagy ellenfél ezúttal a Kevin Spacey által alakított üzletember lesz, aki szembefordult az Egyesült Államok kormányával majd háborút hirdetet.

Persze a Call of Duty: Advanced Warfare-t sem a single player miatt játsszák az emberek, hanem a multiplayer kedvéért; összesen 12 játékmód vár minket, többek között a Team Deathmatch, a Capture the Flag, a Hardpoint, a Search & Destroy, a Domination és a Team Domination, de a legérdekesebb mindközül az Uplink, ami kísértetiesen hasonlít a kviddicsre. Ebben a módban az lesz a feladatunk, hogy egy gömb alakú tárgyat cipeljünk végig a harctéren és bedobjuk ellenfél oldalán felállított "gyűrűbe", vagy átrepüljünk vele azon.

A perkek kiosztása a Call of Duty: Advanced Warfare-ben is a mi feladatunk, a katonák testre szabása azonban változott az előző részekhez képest. Bemutatkozott a Pick 13, amivel a fegyvereket, a képességeket és a scorestreakeket határozhatjuk meg. Előbbi kettőt nem kell bemutatni, a scorestreak azonban egy kis magyarázatra szorul: ez cseréli az eddig megszokott killstreak jutalmakat, s noha alapvetően ugyanaz a metódus, itt már vannak kooperatív jutalmak. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha a társunk kap egy támadóhelikoptert, mi, mint a barátja, felszállhatunk erre a madárra lövésznek. Minden változtatást módunk van kipróbálni egy virtuális lőtéren, s ha elégedettek vagyunk, elkezdhetünk koncentrálni a külcsínre. Ebben segít a Create-an-Operator mód, amiben tetőtől talpig az ízlésünknek megfelelően öltöztethetjük fel a katonánkat.

A bakáink finomhangolásához szorosan kapcsolódik a Supply Drop rendszer, amire lootként kell tekinteni. E szeretetcsomagokat akkor kapjuk, ha egy bizonyos mennyiségű időt eltöltünk a játékkal, szintet lépünk, vagy kihívásokat teljesítünk, a dobozokban pedig fegyverek és kozmetikai elemek lapulnak, három kategóriába sorolva: van Enlisted, Professional és Elite. Ezek rendre egyre ritkábbak és értékesebbek, s természetesen minden Supply Drop véletlenszerűen van feltöltve velük.

A Call of Duty: Advanced Warfare az IW Engine 2014-es, PS4-hez és Xbox One-hoz igazított változatát használja, így a játék először villant igazán korszerű grafikai megoldásokat.