Itt van Crypto, itt van újra. Miután a Black Forest Games és a THQ Nordic elkészítették a 2005-ös Destroy All Humans! remake-jét, nekiláttak elkészíteni a 2006-os folytatás újrafeldolgozását is. És most, két évvel az első után megérkezett a Destroy All Humans! 2: Reprobed, ami nagyjából pont olyan lett, mint az elődje.

Ugyanaz, csak jobb kivitelben

Szóval újra itt van Crypto, de nem az előző részben megismert Cryptosporidium-137, hanem „utódja”, Cryptosporidium-138, az első furon, aki hosszú-hosszú, nagyon hosszú évszázadok óta először bír funkcionális genitáliával, így eléggé más lett, mint elődje. Kevésbé mogorva és agresszív, inkább humoros, és jobban szeret partizni, mint az elnököt alakítani. Ám a hippikkel közös bulizást megzavarják a KGB merénylői, akik megneszelték, hogy az Egyesült Államokat űrlények irányítják. Megpróbálják megölni Cryptót, ezzel egyazon időben szétlövik az anyahajóját.

Ám Crypto megússza ép bőrrel, és összeáll a furon császár holografikus „szellemével”, Holopoxszal, hogy rendet tegyen ezen a fránya, furonellenes Földön. Közben bejárja a világot, beleszeret egy attraktív KGB ügynökbe, és leleplez egy űrlény összeesküvést. Mármint egy másik űrlény összeesküvést. A Destroy All Human! 2: Reprobed ilyesformán az eredeti változat nyomán halad, csupán ugyanolyan technikai átalakuláson esett át, mint elődje. Bár ez sem lesz az idei AAA-kategóriás játékok szeme-fénye, sőt mivel nem lett szebb, mint az első rész remake-je, még annyira sem közelíti meg a kívánt szintet, mint az, de még így is sokkal szebb, mint az eredeti játék.

A folytatás megörökölt néhány játékelemet az előző remake-ből, ami nem volt benne az eredeti második részben, így például itt is használhatjuk a kitérés funkciót a jetpack használata közben, és visszatérnek a Power Suit Soldierek. A psychokinesis szintén használhatjuk repülés közben. A többi nem nagyon változott. A hangulat még mindig remek, Crypto sajátságos humora ott van a szeren, és nagyon szórakoztató az emberek irtása a különféle agyament régi és új fegyverekkel. Vagy az olyan fura képességekkel, mint a szabad szerelem (free love), amelynek hála Crypto rá tudja venni a majomivadékokat, hogy táncoljanak az utcán. Ha elég embert vont az akarata alá, egész kis utcai fesztivált hozhat össze.

Crypto természetesen továbbra is képes megszállni az embereket, a jámbor polgároktól kezdve a legzordabb katonákig, így – ha csak nem csinál semmi gyanúsat –, feltűnés nélkül kószálhat a különféle városok utcáin, és hallgathat ki bárkit, ha az elmeolvasás épp nincs kéznél. Az ellenfelek persze nem adják könnyen az életüket, ha Crypto a szemük elé kerül. De az előző rész óta nem lettek okosabbak, továbbra is inkább a „sok lúd disznót győz” elvet követik, ami nem túl bölcs döntés, mivel Crypto fegyverei tökéletesen alkalmasak a tömegpusztításra. Pláne, ha még fel is tápoljuk a kicsikéket, vagy behuppanunk a repülő csészealjunkba, amivel aztán olyan pusztítást végezhetünk, hogy a Függetlenség napja aratói azt látva gondolkodás nélkül leigazolnák a csapatukba Cryptót.

Jó ez így

Ahogy korábban írtam, a Destroy All Human! 2: Reprobed nem lett se jobb, se rosszabb, mint az első rész remake-je. A készítők szívvel-lélekkel készítették el újra a második felvonást, megtartva annak erényeit és kiszórva rossz tulajdonságait. Ennek hála egy remek, sikamlós poénokkal és önfeledt rombolással teli szórakozást kaptunk, ami valószínűleg nem lesz ott az év játéka listánkon, mégis, a fáradt délutánokra és estékre kiváló választás lehet lazítás céljából.