Idén huszonötödik születésnapját ünnepli a Konami Pro Evolution Soccer-szériája. A nyerő tizeneggyel először 1995-ben léphettünk pályára, hogy aztán a sorozatban az elmúlt negyedszázad alatt megjelenjenek rosszabb és jobb részek. 2016-ban végül teljesen megújult a játék, azóta pedig töretlen a fejlődés. Tavaly a Konami nevet változatott, ezzel is jelezve azt, hogy milyen irányba kívánja elvinni a PES-t, ezzel együtt pedig remek játék készült, amit a sajtó képviselői és a játékosok is értékeltek. Idén azonban a fejlesztő/kiadó bejelentette, hogy nem önálló címként, hanem egy frissítésként adja ki az idei részt, egy kedvezményes árcímkével együtt. A nagy kérdés az, hogy a Konami esetében mit jelent a Season Update?

Ugyanaz, némi módosítással

Tavaly tesztünket ott fejeztük be, hogy az eFootball PES 2020 előnyére változott: taktikusabb lett a játékmenet, voltak finomhangolások, ezzel együtt pedig látszott az akarat, hogy a Konami meg szeretné szorongatni az Electronic Arts-ot és a FIFA-t. Ehhez azonban újabb szinteket kellene raknia az elmúlt években lefektetett kiváló alapokra. Az építkezés azonban idén elmaradt: a játék gyakorlatilag ugyanaz, mint amit tavaly kaptunk. Ismerős a menü, ismerősek a lehetőségek, a változtatás gyakorlatilag kimerül abban, hogy a Konami szakijai frissítették az idei év játékos- és klublistáját, illetve bekerült a játékba az EURO 2020.

Pályára lépve azonban már érződik az, hogy a Konami nem egy az egyben a tavalyi játékot akarja ismét eladni. Ugyanis a játékmenet megint érezhetően lassabb lett, a labdavezetés pedig sokkal folyékonyabb. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy új mozgásformákat kaptak a játékosok, másrészt pedig annak, hogy a PES szimulációja még mindig a műfaj legjobbja: a bőrgolyó fizikája remek, ahogy az is, ahogy a játékosok viselkednek a gyepen.

Sokkal jobban lehet érezni azt, hogy egy-egy rúgás, passz milyen erősségű, hova kell helyezni az irányt, hogy a csapattárs megkapja azt. A labdabirtoklásért folyó küzdelem még mindig valós, a játékosok keményen harcolnak, hogy az ellenfél kapujába kerüljön a labda. Ezt azonban nehezítik a bírók döntései: néha még a legkisebb apróságokért is képesek lapot adni. Éppen ezért nem ajánlott a durvulás, a taktikus játék, ahogy a valóságban is, célravezetőbb, mint a nyílt támadás.

Ez különösen igaz a Become a Legend-re, mely évek óta a PES karriermódjaként funkcionál. Itt csak egyetlen játékost lehet irányítani, éppen ezért nehezebb a feladat, viszont látványos és szórakoztató, különösen akkor, ha egy asszisztból szerez pontot az általunk választott csapat, vagy éppen mi magunk küldjük a gólvonal mögé a labdát. Ugyanakkor jó lenne látni itt is valamilyen történetet, hiszen kemény munkával a csúcsra jutni remek érzés, de lehetne benne több, mint meccsek egymást követő sorozata...

Guardiola és Beckham a gyepen

A játékmenet tehát finomodott, illetve valamelyest egyéb helyeken is bővült. A Master League például kapott három új kapitányt: Giggs, Guardiola és Lampard olyan legendás edzőkhöz csatlakozott, mint Lothar Mattheus vagy éppen Diego Maradona. Más azonban nem változott, a dialógusrendszer és az egész mód felépítése ugyanaz maradt. Akik végigjátszották a tavalyi részt, semmi újdonságot nem fognak tapasztalni. Ez igaz a MyClubra is, melyben legendás játékosok legendás pillanatait is újra lehet játszani: Messi, Beckham és más ikonok kaptak helyt az Iconic Momentsben. Ugyanakkor azt fontos tudni,  hogy ezt a lehetőséget csak a klub-kiadások vásárlói kapják meg, az alapverzióban nincs meg, ami még egy negatív pontot jelent a mérlegen. 

Akkor vágj bele, ha a 2020 nincs meg

A PES 2021 jó játék, de mivel csak a PES 2020 update-elt változata, nem biztos, hogy megéri érte kifizetni a kért árat. A hangulata jó, a licencelt játékosok megszólalásig hasonlítanak élő önmagukra, ugyanakkor a valós csapat- és játékosnevek, valamint a logók hiánya még mindig probléma (inkább csak Xboxon), ahogy az is, hogy egyes játékosok nem kaptak helyt az első napi frissítésben.

Ugyanakkor a Konami döntése érthető, hogy így adta ki a programot. A negyedszázados évfordulót nem hagyhatta ki, ugyanakkor az idei felvonás nem lett méltó a jeles alkalomhoz. Az látszik, hogy a fejlesztők már teljes erővel a generációváltásra készülnek. Ennek megfelelően azt tudjuk mondani, hogy akiknek megvan az eFootball PES 2020, azoknak nem érdemes megvenniük az új részt, azonban a sorozatba frissen belépőknek érdemes elgondolkodniuk az áron és azon, hogy pályára lépjenek, mielőtt megjelenik az eFootball PES 2022, immár az Unreal Engine alatt.