Viharként söpört végig a világon a Fall Guys: Ultimate Knockout és imádnivaló, bukdácsoló, kosztümös kis babszem atlétáinak serege, népszerűségén pedig persze az is hatalmasat dobott, hogy rögtön a megjelenésekor bekerült a PS Plus kínálatába. De mégis mi ez az őrület? Miben rejlik a játék bája? Meg egyébként is, miről szól ez az egész?

A videojátékipar minden évben újabb és újabb lenyűgöző világokat tár elénk, melyekben öröm elveszni, felfedezni minden szegletüket és részesévé válni lebilincselő történeténetüknek, ami elgondolkodtat, vitát szít, próbára tesz, könnyre fakaszt vagy épp elvarázsol. A legkülönbözőbb alkotások forgatagában viszont jól jön néha valami, ami mély mondanivaló, formabontó megoldások és a technika csúcsát képviselő grafika helyett egyszerűen szórakoztat, és minden alkalommal mosolyt csal az arcunkra, a Fall Guys pedig pont ebben remekel.

Játék határok nélkül

Ha kedvünk szerint felöltöztettük babatlétánkat, 59 társunk oldalán már fejest is ugorhatunk a legkülönbözőbb játékok forgatagába, a banda pedig minden körrel egyre karcsúbb lesz, míg végül a Hegylakót idézve „Csak egy maradhat!”, aki magához ragadja a koronát. Kvázi ennyi a játék lényege. A Fall Guys kiélvezéséhez mindössze három mozdulatot kell elsajátítanunk: az ugrást, a vetődést és a kapaszkodást/megragadást, mindezt persze jó időzítéssel párosítva. A legelvetemültebb show-műsorok ihlette pályák véletlenszerű sorozata a legkülönbözőbb kihívások elé állítja a résztvevőket, azonban egyetlen dolog közös bennük: a káosz. Azt hiszem, ennek szemléltetésére elég azt elképzelni, mikor mondjuk, az utat elálló három kapuból csupán egy nyitható, és mind a 60 Tic-Tac versenyző azon próbál átpréselődni, de hasonló a helyzet az egyre növekvő szmötyi elől menekülve, vagy egy talpalatnyi mezőn várva, ki lesz olyan bátor, hogy kiderítse, melyik a következő stabil pont. 

A játékok között a felsoroltak mellett találunk ilyen-olyan futóversenyeket, melyeknél platformokon egyensúlyozva, lábsöprő rudakat átugorva, hatalmas pattogó gyümölcsöket kerülgetve, vagy óriási ingákat távol tartva nyomulhatunk a célvonal felé, de focizhatunk és karikákra/farkakra/tojásokra is vadászhatunk egyéni vagy csapatjátékban. Ez természetesen csak néhány példa, és teljesen véletlenszerű, hogy éppen milyen feladat kerül sorra, bár személy szerint sokszor futottam bele az egymást követő futamokon ugyanazokba, és egyelőre nincs semmiféle szűrési lehetőség, de ez később még változhat, főleg, hogy az már most látszik, hogy a fejlesztőknek komoly terveik vannak a jövőre nézve. A kezdeti párosítási és szerverproblémákat szerencsére nagyjából sikerült orvosolniuk, és a sokak által hiányolt lokális multi lehetősége is rajta van a csapat listáján, a felépítést látva pedig új szezonok formájában további játékokra, kosztümökre és egyéb tartalmakra számíthatunk. Ha szeretnénk kitűnni a tömegből, már most kibővíthetjük ruhatárunkat az új színkombinációkkal, mintázatokkal és kosztümökkel, amikre nemcsak szintlépéssel, de akár Kudo- és Crown-készleteinket beáldozva is szert tehetünk. Ezekből utóbbi talán a legnehezebben megszerezhető valuta, mivel míg némi Kudo minden futam után üti a markunkat a teljesítményünktől függően, addig koronát bizony csak akkor kapunk (néhány esetet kivéve, ahogy haladunk előre), ha utolsóként mi maradunk a játékban.

A káosz bája

A Fall Guysnak kétségtelenül ott a helye az instant klasszikusok között, és bizonyos tekintetben előnyben is van az olyan címekkel szemben, mint mondjuk az Overcooked vagy a Moving Out, hiszen akár egyedül is teljesen élvezhető. De ha társaságra vágynánk, neten keresztül már most is összeállhatunk barátainkkal, még ha a lokális mókára egyelőre várnunk is kell. A Mediatonic alkotása ugyan nem tökéletes, egyes játékok kevésbé élvezetesek, bizonyos területeken eléggé korlátozottak a lehetőségek, illetve apróbb hibák is előfordulnak – bár ezeket idővel biztosan orvosolják –, viszont a Fall Guys összességében annyira színes, pozitív és vidám élmény, hogy azt mindenkinek vény nélkül felírnám. Ha idén csak egy játékot veszel, az mindenképp a Fall Guys legyen.