Ennek pedig én örülök a legjobban, a Farming Simulator (innentől FS) korábbi részeivel ugyanis nem nagyon voltam kibékülve, ami a játék fapados kezelőfelületének és segédleteinek számlájára volt írható, épp ezért tölt el örömmel, hogy a GIANTS ezúttal mindkét vonalat ráncba szedte. A fentiek mellett azonban a játékmenetet sem érheti panasz, a FS17 ugyanis épp elég újítást kapott ahhoz, hogy a sorozat legkiforrottabb epizódja legyen.

Mezei rutinmunka

Ehhez pedig nem is kellett feltalálni a spanyolviaszt, az alapok ugyanis nem változtak: ezúttal is egy mezőgazdasági sandboxot kapunk, amelyben feladatunk egy virágzó farmgazdaság kiépítése. Bár karrierünk elején kezdőgépeinkkel csak a földművelésbe kóstolhatunk bele, farmunk felfuttatásánál szabad kezet kapunk. Akinek így bejön a szántóföldi rali, maradhat a növénytermesztésnél, aki viszont ingerszegénynek tartja a traktorok-kombájnok egyenes vonalú egyenletes mozgását, belekóstolhat az állattartásba és a vidéki favágók izgalmas (?) hétköznapjaiba is.

A játékmenet persze akkor teljesedik ki, ha mindegyik irányzatban megvetjük gumicsizmánkat, több lábon állni viszont a stabil bevételek biztosítása végett is indokolt – pénz ugyanis főleg az aratásokból és fakivágásból szerzett termény, valamint az állattartásból eredő javak (tej, gyapjú, extra szaporulat) eladásával áll a házhoz. Ezek viszont csak hosszas meló után válnak dellává (még ha a sorozattól megszokott módon ezúttal is pár nap alatt beérik minden gabonafajta, jól gondozott állataink pedig Duracell nyuszi módjára sokasodnak), szemben kiadásainkkal, amik minden in-game nap végén könyörtelenül levonódnak számlánkról.

Javuló termés

A fentiek persze a sorozat őstermelőinek nem mondanak újat, a FS17 érdemei viszont nem is az alapokban, hanem a megszokott játékmenet bővítésében és finomításában rejlenek.

Az előbbit illetően az agrárreform korrektül sikerült. Pályából ismét kettőt kapunk: az amerikai Sziklás-hegység vidéke inspirálta Goldcrest Valleyt, és az előző etap Gold-változatából befutó posztszovjet Sosnovka sztyeppéjét. Földművelési és állattenyésztési lehetőségeink is kibővültek: az immár 75 gyártó közel 250 munkagépével a megszokott termények mellett napraforgót, szójababot, és nyárfát is termelhetünk, a gané illatát nem megvető gazdák pedig a tyúkok, birkák és marhák mellett immár disznót is tarthatnak. A vasak terén fő újdonságként pedig a pótkocsikhoz kapcsolható futószalagok és feldolgozók szolgálnak, amik remek közbenső lépcsőt jelentenek, amíg össze nem gyűlik a lé a drágább, de kényelmesebb játékot biztosító önjáró monstrumokra.

A fentiek persze, bár kellemes újítások, de elvárt bővítések is, épp ezért komolyabb fegyvertény a játékmenetet javító fejlesztések sora. Ezek legfontosabbika a ráncba szedett tutorial, ami végre igazán részletesre sikeredett: az oktatópályák jól bemutatják az elérhető ágazatok alapjait, míg a menüből elérhető segédletek minden további részletre kitérnek. Régóta várt fejlesztéseket kapott viszont a kezelőfelület is: térképünk végre ikonnal jelzi a pálya fontosabb telephelyeit (melyekhez útvonalpontot is rendelhetünk), amikhez egy gombnyomással oda is teleportálhatunk.

A karriermód játékmenete szintén finomodott. Az előd időszakos, aktuális gépparkunkat ignoráló küldetései mentek a levesbe, a FS17-ben a megvehető földeken vállalhatunk időkorlátos melót, melyhez a szükséges gépeket a megrendelő biztosítja (sikeres teljesítés esetén pedig javul a megbízóval a viszony, így földjét is olcsóbban vehetjük). Kellemes újítás az is, hogy a munkagépeket végre bérelhetjük is (ez főleg a játék elején hasznos segítség), valamint hogy vásárlás esetén testre is szabhatjuk ezeket (a tuning főleg a színt, az abroncsszélességet és a motorteljesítményt fedi le). Végezetül ott van számtalan apróság is: a játékmenet menüből szabályozható elemei (pl. a növények érési sebessége), a választható női karakter, vagy épp az állandó munkára serkentő jutalmak (állatainkat pl. olcsóbban vehetjük meg, ha magunk szállítjuk el őket a kereskedésből, gabonahozamunk pedig akár duplájára is nőhet, ha rendszeresen szántjuk és trágyázzuk a földet).

Típushiba

A FS17 így az eddigi legbarátságosabb és legkezelhetőbb rész lett, fenntartások csak a programot hajtó technológiát érhetik, ami továbbra is képtelen megszabadulni pár gyermekbetegségétől. Ott van először is a grafika: bár a motor remekül optimalizált, és enyhén nőtt a poligonszám, valamint a textúraméret is, maguk a pályák továbbra is elég ingerszegények, pár kósza gyalogoson és autón kívül teljesen élettelenek – soha nem látni pl. melósokat a szomszéd földeken. Zavaróbb viszont, hogy az engine-nek továbbra sincs épkézláb fizikai rétege: traktoraink minden dombot megmásznak, a kivágott rönkök gumilabdaként pattognak, és talajdeformáció sincs – ezen a téren az egyébként sokkal gyengébb Farm Expert 2017 köröket ver a GIANTS játékára.

Audio terén szintén szolid a program: bár környezeti hangok vannak, a gépek zöme elég monoton effektekkel járatja a motort. Az online rádiók és az MP3/OGG fájlok támogatásának beépítése ellenben kellemes, bár a Euro Truck Sim 2 óta elvárt újítás is.

Végezetül van pár apróbb zavaró elem a játékmenetben is. A felbérelhető segítők pl. még mindig elég korlátozottak: bár végre után tudják tölteni a benzint/permetezőt/vetőgépet, még mindig csak egyszerűbb feladatokat (szántást, aratást stb.) bízhatunk rájuk, és kizárólag a saját eszközeinkkel dolgoznak, tehát nem bérelhetünk fel melóst pl. trágyázásra, ha nincs gépünk a feladat elvégzésére. Másrészt ott van a kissé szűkszavú bolt is: bár azt már jelzi a program, hogy az egyes kiegészítők (markolók, villák stb.) mely géphez kapcsolhatók hozzá, így is sokszor élesben derült ki, hogy egy megvett vasat nem tudtam egy adott feladatra felhasználni (pl. egy adott nyesőgép nem tudott egy adott fafajtát feldolgozni).

Eredményes szezon

Az új rész tehát szintén nem tökéletes, a fenti sirámokat leszámítva viszont a GIANTS idei Farmer Expója így is jól sikerült: bár a sorozat továbbra is távol áll a realizmustól (a valósághű érés- és szaporulat-szimuláció úgy tűnik, hogy a konkurencia reszortja lesz), játékmenetében és kezelhetőségében a FS17 az eddigi legérettebb mezőgazdasági sandbox játék. A sorozat veteránjainak ajánlott az átállás, de a könnyed járműszimulátorokat kedvelő játékosok is bátran rápróbálhatnak az új részre – szerintem nem fognak csalódni!