Most a szokottnál kevesebb helyem van arra, hogy a sportjátékok felvezetését a való életből szemlézett körképemmel kezdjem meg, de két dolognak mindenképpen ide kell férnie. Elsőként hatalmas gratulációnkat küldjük Zsóri Dánielnek, aki a 2019-es FIFA Puskás-díj büszke birtokosa lett. Csodálatos ollózásával Lionel Messit is maga mögé kényszerítette. Másodsorban pedig a Dani gólját elszenvedő Ferencváros Európa Liga csoportkörbe való bejutása, majd az első meccsén az Espanyol ellen elért bravúros döntetlen előtt tisztelgünk. Marad tehát izgalom a magyar focit érintően őszre is, és még a válogatottunk EB-selejtezős helyezése is bizakodásra adhat okot.

Sajnos a FIFA 20-ra úgy kell rátérnünk, hogy a Fradit hiába is keressük benne, mert az EL egyszerűen továbbra sem létezik karrieren kívüli játékmódként, ellenben a Bajnokok Ligájával. A két legértékesebb licenc ilyen módon való elherdálása már második éve zajlik, pedig az ellenlábas PES mindkettőt játszhatóvá tette annak idején, amikor még náluk voltak a jogok. Ha már itt tartunk, akkor a háttérben zajló jogi csata eldurvulását az mutatja a legjobban, hogy az olasz Juventus csapata egyszerűen Piemonte Calcióként szerepel. Aki nem tudná, hogy ez miért nagy érvágás (amellett, hogy az egyik leghíresebb itáliai alakulat), akkor elég, ha csak annyit tud, hogy a világ egyik legjobbjának, Cristiano Ronaldónak csapatáról van szó. Nagyon illúzióromboló, és az ember nem is szívesen látja képernyőn az adott csapatot, mivel kicsit átvágva érzi magát. 2020-ban esedékes az Európa Bajnokság is, ami szintén a KONAMI markába kerül, tehát jövő nyáron ne várjunk a legutóbbi VB-hez hasonló FIFA-frissítést.

AMIKOR A FAL ADJA A GÓLPASSZT

Aki már játszott az aktuális epizóddal, az biztosra veszem, hogy azonnal a Volta Football menüjébe lépett be először. Ha nem így tettetek, vagy még nem került rá sor, akkor mindenképpen érdemes. Sajnos az látszik, hogy a FIFA 20 gyakorlatilag minden tekintetben az előző verzióra épül, a menüpontok csak egy egyszerű átfestésen estek át, így nem volt nehéz belebotlani az új zászlóshajóba. Belekerülünk az utcai foci lenyűgöző világába, teljesen a FIFA Street hangulatát megidézve, megspékelve egy kis sztorival is. Játszóterünk jó pár kontinensre kiterjed, jellemzően híres fővárosok szolgálnak a meccsek helyszínéül. Mindenhol más-más méretű pályák vannak, és ez határozza meg az adott esemény szabályait, valamint a pályára lépő játékosok számát is. Sorrendben 3, 4 és 5 fős gárdák esnek egymásnak, van ahol a falaknak hála kitűnő passzokat adhatunk társainknak, de nagyobb termek esetében a futsal szabályai lépnek életbe. 

Utóbbira jellemző, hogy kispályás foci révén, a labda gyakorlatilag elhagyhatja a pályát az oldal- és alapvonalakon át. A mérkőzéseket a gyors, rövidpasszos játék jellemzi, passzolási céllal ritkán fogjuk megemelni a játékszert, inkább csak egy-egy ördöngös csel miatt kerülhet fölénk. Az élményt pedig saját karakterünk teszi személyessé, akit számtalan módon alakítgathatunk, öltöztethetünk és edzésekkel szinten is tarthatunk. Szokatlan módon szinkronhangot is kapunk hozzá, pedig sok játékban a saját karaktereink meg sem mukkannak.

SZOMSZÉDAINK SIKERE

Tmax barátommal, akivel a többjátékos módokat próbáltuk ki, nem találtunk semmilyen lehetőségét annak, hogy a Voltát barátságos mérkőzések keretében űzhessük, ami egy nagyon nagy ziccer kihagyása az EA-től. Teljességgel érthetetlen, de akár még ebben a játékban lehet esély a bővülésre. Ellenben játszhatunk a jól ismert divíziólépkedős rendszerben, random játékosok ellen. A többi játékmódról is illik szót ejteni, így a karrier sem maradhat ki a szórásból. Nagy meglepetésre nem kell sajnos számítani, szinte minden a régi. Menedzserként kicsit több alkalmunk és helyünk adódik játékosainkkal és a sajtóval tárgyalni, de játékosként minden maradt a régiben. Gebbbe azonban idén a Román ligába szerződött, a Sepsiszentgyörgy csapatához. Igen, jól olvastátok. Szomszédaink pontvadászata hivatalosan szerepel a FIFA 20-ban, így a Sepsi mezén például rengeteg magyar nyelvű szponzor is megtalálható. A tempó persze hagy némi kívánnivalót maga után, de ennyi erővel a mi bajnokságunk is igazán beleférhetne a kínálatba. A remény persze új szárnyakra kaphat, hátha ezután több figyelemben részesül a régiónk.

HANYAG ELEGANCIA

Sajnos a szokásostól eltérően, a FIFA 20 elég sok programhibát tartalmazott a megjelenést követően, melyeket nagyon remélem, hogy kijavítanak majd. A tavalyról ismert DirectX-összeomlás, az online szerverek akadozása vagy lecsatlakozása már nem is meglepő, de más azonban igen. Konkrétan a mérkőzések betöltése alatt játszható minijátékok alatt rendre olyan kameraszöget sikerült betölteni a rendszernek, amiből egyáltalán semmit nem lehetett látni. A kis indikátor mutatta ugyan, hogy játékosunk merre lehet, de amikor próbáltam őt a képernyő látható részére benavigálni, akkor arra semmi esélyem nem volt, mivel elhagytam a gyakorlatra szánt kijelölt területet.

Nem egy példa volt arra is, hogy a sérült vagy amúgy lassú játékosok olyan lendületre kapnak, hogy Usain Bolt is megirigyelte volna a 100 m-es tempójukat. Úgy gondolom, hogy ez teljességgel megengedhetetlen egy olyan nagy múlttal rendelkező sorozatnál, mint a FIFA. Egy lehetséges generációváltás közeledtével már nem feccölnek annyi energiát minden epizódba, de az amúgy eltalált Volta hangulatát árnyékolják azzal, ha nem figyelnek oda a fentiekre. A régi hibák megmaradtak, de újak is érkeztek. Azt már inkább nem is említem, hogy a tallérokért vásárolható tartalmak közül hiányoznak az általam nagyon kedvelt klasszikus mezek, de a szabadrúgást sem sikerült túlságosan megkönnyíteni, inkább nehezebb lett.

VÉLEMÉNYES

Mit tudok javasolni? Elsősorban mindenképpen próbáljatok rá egy Origin Access-előfizetésre, mert akkor jelképes összegért játszhattok egy hónapig a játékkal, vagy ameddig akartok, de lehet, megúsztok egy nagyobb anyagi kiadást vele. A Volta (voltaképpen) elviszi a hátán az idei bulit, de ez a Switch-tulajokat nem fogja igazán lázba hozni, mivel nekik ez sem adatik meg a hardveres korlátok miatt.