Idén a Covid-19 az élet minden területére hatást gyakorolt, így a sportra is. A foci is megszenvedte a pandémiát, ennek ellenére az utóbbi hetekben a magyar futballvilág több nagy sikernek is örvendhetett. Múlt héten a Nemzetek ligájában a magyar válogatott megverte Törökországot, Izland legyőzésével pedig zárt kapus meccsen kijutott a nemzeti tizenegy a 2021-re halasztott Európa Bajnokságra. Ja, és persze nem szabad megfeledkezni a Fradiról, mely két évtized után a Bajnokok ligájában szerzett pontot. Sajnálatos módon idén a focijátékot terén sem a FIFA, sem a PES nem lett túl jó, de szerencsére befutott a Football Manager 2021, hogy kapura törve elhódítsa a futballprogramok bajnoki trófeáját.

Gesztusvezérlés

Az elmúlt évek alatt a Football Manager folyamatos fejlődésen ment keresztül: a csapatkohézió, a taktika-választás, az évekre előretekintő klub-vízió szinte tökéletessé tette a Sports Interactive alkotását. Emiatt kíváncsian vártuk, hogy merre halad tovább a játék fejlesztésének iránya: nos, ki lehet jelenteni, hogy az előző évekhez viszonyítva idén is történt előrelépés. Ennek egyik része kifejezetten izgalmas, a másik fele már nem annyira, de ez egyáltalán nem negatívum. Hogy miért? Mindjárt elmondjuk!

A Football Manager 2021 alapjai természetesen változatlanok: táblázatok, diagramok, levelezések, közösségi platformok tanulmányozásán keresztül zajlik a játék, miközben a feladatok ugyanolyan széles körűek maradtak: a Ferencváros edzőjeként rögtön azzal kellett szembesülni, hogy játékosokat kell keresni a csapat számára. A játékos-toborzás egy jelentős fejlesztésen ment keresztül, mely a toborzási megbeszélésekben realizálódik.

Ez elsősorban a klub hosszútávú tervei miatt fontos: elmegy a középpályás vagy a szélsőbal a következő szezonban? Nosza, keressünk ilyen pozícióra játékosokat! Lehetséges, hogy az igazgatóság javasol sportolókat, de azt is meg lehet tenni, hogy az erre szakosodott kollégákat kiküldjük kutatásra, akik egy komplett elemzéssel jönnek vissza. A döntés előtt azonban számtalan tényezőt figyelembe kell venni: milyen a kondíciója? Beszéli a nyelvet? Pszichológiai analízise alapján be tud illeszkedni a csapatba? Milyen fizetést és bónuszokat kér? A büdzsé általában kötött, és lehetséges, hogy a sportoló olyan körülményeket, fizetéseket kér, melyek meghaladják a rendelkezésre álló lehetőségeket. Ilyen esetben mit lehet tenni? Tárgyalni, aminek eredményétől függően a kiszemeltünk vagy elküld minket melegebb éghajlatra, vagy pedig csatlakozik csapatunkhoz.

Itt jönnek elő az idei esztendő újdonságai: a fejlesztők ezúttal a kommunikációra erősítettek rá: a gesztusok nagyban befolyásolhatják azt, hogy milyen hangulatú lesz egy sajtókonferencia vagy egy csapatmegbeszélés. Mire kell gondolni? Arra, hogy hogyan viselkedünk az újságírókkal, milyen mozdulatokat teszünk egy félidőben, vagy akár egy meccs végén. A testbeszédnek jelentősége van, és emiatt nem mindegy, hogy melegen mosolyogva köszönjük meg a csapat jó teljesítményét, vagy zsebre tett kézzel. Egy helyes/helytelen döntés nagyban befolyásolhatja a média/játékosok/kollégák irányunkba való hozzáállását. Legalább fél tucat lehetőség van a vizespalack dobálástól kezdve a kitárt karokig, érdemes elgondolkodni a várható reakciókon...

Felsőfokú analízis

Szerencsére a meccsmotor  javult, a mérkőzések jobban néznek ki, az animációk folyékonyabbak lettek, a közvetítés pontosabban követi az eseményeket, az UI változott, azonban az igazi előrelépés itt a teljes meccselemzés, vagyis az xG rendszer bevezetésével történt meg. Ebből rengeteg mindent meg lehet tudni, attól kezdve, hogy a pálya melyik pontján történt a legtöbb akció vagy milyen volt a csapatok teljesítménye, és ez csak az adatoknak egy kis része…

Talán az eddigiekből is kitűnik, hogy a Sports Interactive szakijai nem lazsáltak, nem szállt a fejükbe az elmúlt évek sikere, hanem még jobbá tették a játékukat. A Football Manager egyre jobban reflektál a valós életre: a fejlesztők arra törekednek, hogy bemutassák, milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy kapitánynak. Ezeknek az elvárásoknak nem könnyű megfelelni, tanulni kell hozzá, de ha szezon végén magasba emelhetjük a kupát, akkor már megérte az összes fáradságot.