A Football Manager húsz évvel ezelőtti megalkotásával a Sports Interacticve és a SEGA egy olyan sorozatot indított az útjára, ami egyenletes fejlődéssel és állandó bővítéssel elnyerte azon focisták rajongását, akik nem a virtuális pályán kívántak kapura rúgni, hanem a pálya széléről akarták győzelemre vezetni a csapatukat. A Football Manager 2023 a széria legjátszottabb része lett, remek értékelésekkel, azonban a fejlesztők nem voltak vele elégedettek. Húsz év nagy idő egy játéksorozat életében, a Football Manager 2024 hegesztésének pedig úgy álltak hozzá a fejlesztők, hogy tudták: az új rész az utolsó lesz abból a fajtából, amit két évtizede megismertünk.

Szögletív-meghatározás

Ez persze azt is jelenti, hogy idén is csak csiszolást és finomítást kapunk, na meg néhány új lehetőséget, de az alapok ugyanúgy változatlanok. Ezúttal nem egy topcsapat napi ügyeinek intézését vettük a vállunkra, hanem a Plymouth vezetését vállaltuk el: ez egyben azt jelenti, hogy az igazgatóság elvárásai sem olyan magasak, mint egy Manchester esetében. És itt van rögtön egy változás: meghatározhatjuk, hogy az eredeti FM élményt kapjuk / a játékosadatok a való világra reflektáljanak, utolsó lehetőségként pedig indíthatunk saját világot, melyben az egyik nehézség az, hogy az átigazolások nem történnek meg, ezáltal egy teljesen új foci-történelmet is létrehozhatunk.

Ezek után a már ismerős klubközpontban olvashatjuk az adatokat, böngészhetjük a táblázatokat, vizsgálhatjuk a diagramokat és a játékos-adatokat, miközben figyelnünk kell a taktikára, a tréningekre, az átigazolásokra, az ifjúsági csapat fejlesztésére, és még kismillió másik dologra. Ez az információmennyiség kezdők számára elborzasztó lehet, és éppen emiatt rétegjáték a Football Manager, de az, hogy szezonokon keresztül, többszáz órán át lehet vezetni egy csapatot, megéri a ráfordított tanulási időt. Hiszen nem mindegy, hogy a választott taktikához (pl. gegenpress, tiki-taka, vertikális tiki-taka) milyen egyéb lehetőségeket állítunk be a set pieces részben: itt rengeteg dolgot meghatározhatunk, például azt, hogy a szögletrúgások befelé vagy kifelé íveljenek, milyenek legyenek ia bedobások, és úgy általában, mit várunk el a játékosoktól.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hogy ne vesszünk el a részletekben, segédedzőket is ráállíthatunk a témákra, de elmondható, hogy a játékosokkal külön-külön is lehet beszélni, nemcsak az öltözőben, a meccsek előtt, azok szünetében, vagy a végén. Ezek mind befolyásolják a küzdelmek végkimenetelét. És ha már a meccsek szóba kerültek: a meccsmotor kapott egy ráncfelvarrást, ezáltal sokkal látványosabbak és dinamikusabbak lettek a küzdelmek, a labda fizikája is javult, de a Plymouth arénája körül ismét csak egy barna paca van, ami miatt azért lehet morogni. Amiatt azonban nem, hogy az átigazolásokat, játékosvásárlásokat, játékos-eladásokat a Transfer Room tekintélyeivel modellezték le a fejlesztők, emiatt az AI menedzserek is sokkal erőszakosabbak: például figyelembe veszik a saját csapatuk állapotát és sokkal jobban előtérbe helyezik a potenciált, hogy befoltozzák a saját hiányosságaikat. Ez azt is jelenti, hogy a finanszírozás is át lett alakítva, hiszen ha egy negatívba megy a büdzsé, akkor pénzt kell generálni az eredményes működéshez, ami kifuthat abban is, hogy az igazgatóság kezdi eladni a csapattagokat... Ezt pedig el kell kerülni.

Egy korszak vége

A Football Manager 2024 méltó módon zárja le a széria gyermek és ifjúkorát. Jövőre, amikor a sorozat betölti a 21 évét, nagykorúvá válik és ezzel együtt teljesen meg is újul. Egyelőre hétpecsétes titok az, hogy a Sports Interactive szakijai mivel készülnek a megújulásra, annyit azonban már biztosan tudunk, hogy a Football Manager 2025-öt a Unity motor fogja meghajtani. Ennél persze jóval többet várhatunk, a kérdés csak az, hogy mit? Teljesen új kezelőfelületet? Átszabott vezérlést? Teljesen új meccsmotort, olyan látványos mérkőzésekkel, mint egy EA Sports FC 24-ben? Az elmúlt években a fejlesztők mondhatjuk, hogy kimaxolták a lehetőségeiket, egy valami azonban biztos. A Sports Interactive ért ahhoz, amit csinál, így biztosan nem fognak rosszat csinálni, amivel csalódást okoznak a rajongóiknak. Kíváncsian várjuk a Football Manager megújulását!