Out Run, Daytona USA, Sega Rally… megdobbant már a szíved? Ha igen, pontosan tudod, melyik korszak emlékére született meg a Hotshot Racing, a versenyjátékokban kiemelten sikeres és tapasztalt Sumo Digital és az indie Lucky Mountain Games közös alkotása, mely egy az egyben idézi meg a klasszikusokat, miközben lényegében hozzá is tesz a műfajhoz. Ha mást nem, hát őrületes száguldozást, rengeteg driftelést és markáns hangulatot biztosan.

Insert Coin

Bár vannak eltérő karakterek, ráadásul mindegyik saját járműparkkal, illetve ilyen-olyan monológokkal, háttértörténettel, az azért elsőre is sejthető, hogy a Hotshot Racing nem a nagyívű sztoriról vagy éppen a nyitott világú felfedezésről szól. Helyette kiválasztjuk a megfelelő kupát, a nekünk leginkább szimpatikus járgányt, majd bepattanunk a volán mögé, aztán beletaposunk a gázba. A műfaj összes fontos jellemzője megtalálható a játékban, így megfelelő indítással egyből kivágtázhatunk az élre, de általánosságban jellemző, hogy turbózással előre jutva kell megtartanunk a pozíciónkat, amit riválisaink persze nem néznek jó szemmel.

Ehhez legfontosabb fegyverünk a nitrózás, aminek áldásos hatását egy rövid ideig élvezhetjük, az ehhez rendelkezésre álló csíkokat pedig versenyzés közben, tevékenységeinkkel tölthetjük fel. Egyfelől az állandó drifteléssel, amire nagyon könnyen ráérezhetünk a gáz és fék megfelelő használatával, másfelől például azzal, ha szélárnyékban követjük riválisainkat, hogy utána feltöltődve hagyjuk őket magunk mögött, hogy nyeljék csak a port.

Porból pedig van bőven, legyen szó egy ősi romról, vulkánról, modern városról és szórakoztató egységről, vagy éppen egy dinoszauruszokkal teli parkról. A terep változatos, látványos (a maga módján), de leginkább jól felépített és nagyon hangulatos, bár az útvezetés lehetne izgalmasabb is. A sima versenyeknél szimplán nyerni kell, a kupáknál az összpontszám számít, de idő ellen, online 7 fővel szemben is versenyezhetünk, sőt a NFS-szériától átemelve még rendőrök is vegzálhatják a népet. A siker ilyenkor garantáltan nem marad el.

Congratulations!

Mindent összevetve a Hotshot Racing az inspirációt jelölő játékokhoz mérten minimálisan összetettebb, legalább annyira szórakoztató, ráadásul azért van benne anyag, ha minden játékmódot, verdát és upgrade-et számon veszünk. Merthogy a nyert pénzösszegekből lehet csiszolgatni, alakítani, pimpelni, még a belsőt is átformálhatjuk, díszíthetjük, miközben maga a versenyzés rendkívül élvezetes és szórakoztató. Ez tipikusan az a játék, ami mellé 5 percre is le lehet ülni, egy pillanat alatt elkapva a ritmust és a sebességet, de ha már elindítottad, legalább 20-30 percig biztosan nem tudsz majd szabadulni mellőle. 

Természetesen nem egy mai autós játékhoz kell viszonyítani, külsőre biztosan lesz, akinek nem tetszik a dizájnvilág, de nekem a vizualitással sincs bajom. Elsőre funkcionálisnak tűnő külseje mögött érző szív dobog, ami az évtizedekkel ezelőtti trendeket eleveníti fel, mindig bedobva valami érdekességet, látványosságot, amit akár a monitoron, akár a tévén, de akár még a Switch kijelzőjén is ugyanolyan élvezet nézni. Nekem az Out Run mellett számtalanszor beugrott a Sega Rally és a Daytona címe, amiket szintúgy imádtam. Emiatt szólhat belőlem a nosztalgia, de indie és arcade autóversenyként a Hotshot Racing szerintem azon felülemelkedve is megéri az árát és a ráfordított időt, mert roppant szórakoztató és jó élmény, öröm leülni elé. Azért az, hogy rögtön a Project CARS 3 és a WRC9 után  érkezett, elég jó hónapot sejtet, amelynél mindenki megtalálhatja a számításait, akit kicsit is érdekel az autósport.