Az Electronic Arts 2010-ben azzal a céllal hozta létra az EA Originals programot, hogy független fejlesztők munkáit és játékait támogassa. Ahogy a mondás tartja, „a vak tyúk is talál szemet”, és ezegyszer a EA-nek is sikerült beletalálni a tutiba, hiszen a program keretein belül olyan nagyszerű (és sok esetben díjnyertes) alkotások születtek, mint az Unravel, az A Way Out vagy az It Takes Two. A veteránokból álló Ascendant Studios első játéka, az Immortals of Aveum ennek a kezdeményezésnek a következő darabja, mely végre hozzánk is befutott. Lássuk is, hogy mit is rejteget számunka Aveum meseszép világa!

Aveum varázslatos világa

A premissza meglehetősen mindennapos: az általunk alakított fiatal protagonista Jak, csatlakozik az elit csatamágusok rendjéhez, hogy felvegye a harcot Sandrakk seregeivel, megbosszulja elvesztett családját, valamint megmentse a háború és pusztulás szélére sodródott világot, a címadó Aveumot. Az Unreal Engine 5 által meghajtott világ csodálatos és részletgazdag – az erdőket, városokat, harcmezőket, templomokat és katakombákat bejárva nem egyszer fog leesni az állunk, pláne, hogy van is lehetőségünk körbenézni egy picit. Attól persze nem kell félnünk, hogy eltévedünk, de a félig nyílt világ (semi-open world) elég teret ad a felfedezésnek, melynek jutalma egyszerűbb és nehezebb fejtörők, feljegyzések, plusz ládikók, amikben aranyat, esszenciákat és felszereléseket találhatunk. Ezek miatt a mellékutak felfedezése szerencsére nem csupán egy egyszerű időhúzás.

Szia uram, "varázslós Doom" érdekel?

Az Aveum egyik nagy csavarja, hogy hiába beszélhetünk egy belső nézetes lövöldéről, hagyományos lőfegyvert egyáltalán nem találunk a játékban – azokat a jobb kezünkre erősített Sigil fogja helyettesíteni. A Jak által használt mágiákat három elemi erőbe sorolja a játék, méghozzá színek szerint: piros (káosz), zöld (élet) és kék (erő). A zöld színű mágiánk fogja megtestesíteni a gépfegyverünket, a kék a mesterlövészpuskát, a piros pedig a sörétest. A mágiák színekre bontása a harcban is egy fontos tényező, hisz figyelnünk és alkalmazkodnunk kell ellenfeleink pajzsának színéhez, ezzel adva az összecsapásoknak egy kissé taktikusabb megközelítést. Mindezek mellett extraként szerezhetünk erősebb, speciális varázslatokat is, melyekre még maga Dr. Strange is irigykedne. Az Immortals of Aveumot emellett egy könnyed RPG-rendszer is színesíti, varázslatainkat ugyanis egy szerteágazó képességfán tudjuk erősíteni és fejleszteni, ezek zöme azonban csak egyszerű, százalékos erősítés. A fentebb említett felszerelésekkel (sigilek, gyűrűk, karpercek) értelemszerűen tovább növelhetjük a főhős statisztikáit. Az aranyból és eszenciákból a tárgyainkat tudjuk tovább tápolni (vagy épp újakat készíteni a városokban megtalálható kohóknál), az új Sigilekkel pedig az alapvarázslataink stílusát változtathatjuk meg.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Félrecsúszott varázslat

Az Immortals of Aveummal összegészében kevés probléma van, viszont ami van, az erősen rányomja a bélyegét az összképre. Kezdve azzal, hogy a korábban már vázolt egyszerű alapszituációnak sajnos a játék további szakaszában sem sikerül kibontakoznia. Sablon történet, sablon gonosz és sablon karakterek fogadnak minket mindenhol, ami óriási hibának tekinthető egy történetközpontú, színtisztán egyszemélyes játékélményre építkező videójáték esetében. Főhősünkre, Jakre sem fogunk túl hosszan emlékezni, de legalább azt elmondhatja magáról, hogy nem kapta meg azt a fajta gyűlölethullámot, amit a Forspoken hősnője, Frey. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a harcrendszer is kissé ingatag lábakon áll – legalábbis a játék második felében. Ennek oka, hogy bár az elején még pörgősnek és izgalmasnak hatnak az összecsapások, 4-5 óra elteltével már kezdjük észrevenni, hogy a csetepaték dinamikája nincs igazán jól megkomponálva, és ugyanazokkal a tucatellenfelekkel találjuk szemben magunkat, emiatt pedig mindig ugyanazokat a megoldások is használjuk ellenük. Ez egy ponton túl akaratlanul is eltolja a harcokat a monotonitás mezsgyéjére, ami azért is nagy baj, mert a játék jelentős hányadát (nem meglepő módon) a harcok teszik ki.

A hibáktól eltekintve viszont az Immortals of Aveum egy dicséretre méltó első próbálkozás a fejlesztők részéről. Aveum világa valóban csodás, el lehet benne veszni, van is mit felfedezni és a féktelen mágiapuffogtatás is jó móka.  A fentebb taglalt hibák miatt viszont pont kicsúszik az „erősen ajánlott” kategóriából. Mindemellett az Electronic Arts-nál is eléggé vastagon fogott a ceruza, így akik szeretnék bebarangolni ezt a világot, azoknak nem kevesebb, mint 70 eurót (azaz 27 000 Ft-ot!) kell kicsengetniük – ami azért nem kevés, valljuk be. Akad azonban egy élhető alternatíva, hiszen egy 15 eurós (kb. 5800 Ft) EA Play Pro előfizetéssel már bele is vághatunk a kalandba, hogy mi legyünk a vidék legerősebb mágusai.