LEGO Racers, LEGO Island és a TT Games kockás átiratainak végtelen sora. Nem mondhatja senki, hogy hiányt szenvedtünk volna LEGO-játékokból, azonban nem igazán láthattunk még semmi olyasmit, ami akár kicsit is szakított volna a bevált recepttel, és a LEGO-köntös (avagy a külső) helyett a világszerte imádott dán találmányból merítene – egészen mostanáig. 

Kockáról kockára

A LEGO Builder’s Journey már meglévő univerzumok, karakterek és történetek kockásítása helyett végre valami igazán eredeti, egy valódi LEGO-játék, ami hozott anyag feldolgozása helyett inkább kvázi önmagából építkezik – szó szerint. A játék a valódi LEGO-szettek összeállításának szórakoztató és megnyugtató élményét egyszerű és ötletes fejtörőkkel egyesíti, egy szavak nélküli narratív kalandban. Persze nem kell forradalmi vagy szívbemarkoló sztorira számítani, mindössze egy kedves kis apa-fia utazás részesei lehetünk.

Ha összegezni kéne, a LEGO Builder’s Journey lényegében aprócska interaktív diorámák gyűjteménye, amikben a kockákat kreatívan rakosgatva kell hőseinket eljuttatni A pontból B pontba. Ha úgy tetszik, a játék egy Captain Toad: Treasure Tracker, csak LEGO-elemekkel beborítva és jóval kötöttebb mozgással. Karakterünket ugyanis nem mozgathatjuk szabadon, legfeljebb utat építhetünk számára, amin aztán szépen végigugráltathatjuk, ahogy a kis narancssárga elemeket elé helyezve átvezetjük rajta.

Ez egyébként eleinte egész szórakoztató, de ahogy bonyolódnak a pályák, úgy egyre jobban kiütköznek kellemetlen hibák, például a kamerakezelés. Ez eleve kicsit korlátozott, mivel nincs lehetőségünk teljesen körbejárni a pályákat, csak bizonyos szögig pásztázhatjuk be a kamerával, ami pedig nagyban csökkenti a beláthatóságukat. Ebből adódóan ráadásul az elemek lerakása is sokkal nehezebb, mert gyakran egyszerűen nem látjuk, pontosan hova is teszünk egy-egy elemet.

Ugyan a játékmenet nem tökéletes, de a hangulatra egyáltalán nem lehet panaszunk. Bár a látvány PC-n tud igazán kiteljesedni, a játék azért Nintendo Switchen is jól mutat, az animációk és a hanghatások pedig mindkét platformon varázslatosak. Rakosgatásunkat továbbá kellemes, könnyed dallamok kísérik, amik igazán megnyugtató hangulatot varázsolnak az elakadásokkal együtt is legfeljebb másfél órás kalandba.

Folytassa, LEGO!

A LEGO Builder’s Journey tehát egy imádnivaló, eredeti kis alkotás, ami nemcsak szórakoztató és stílusos, de talán az eddigi legLEGObb élmény, amivel valaha találkoztam. Mindezek ellenére sajnos a kivitelezése közel sem tökéletes, a kamerakezelés korlátozottsága nagyon sokszor belerondít kalandunkba, illetve tartalom tekintetében sem sikerült igazán vaskosra. Pedig simán eltudtam volna még képzelni hozzá néhány hasonló rövidke történetet, és a változatosság jegyében pár új elemet és mechanikát. Ha nem lenne viszonyítási alapja, akkor szerintem a többség valami hasonlóra gondolna a „LEGO-játék” említésére. A LEGO Builder’s Journey ízig-vérig LEGO, amit senki sem vehet el tőle, és csak remélni tudom, hogy később még viszont látjuk ezt a koncepciót egy kissé átgondoltabb és grandiózusabb folytatásban.