A Wales Interactive neve talán sokaknak ismerős lehet, akik szeretik az interaktív filmeket. Ez a kiadó felelős ugyanis az olyan címekért, mint a The Bunker, a Late Shift, vagy a The Complex, viszont sajnos az olyan középszerű, vagy annál rosszabb produktumok is tőlük származnak, mint a Coffin Dodgers vagy a Don’t Knock Twice – utóbbi mondjuk VR-ban messze sokkal jobban sikerült. Kissé kétkedve fogadtam hát a hírt, hogy a Wales egy igazi túlélőhorroron dolgozik, viszont mivel szívemnek kedves ez a műfaj, rettenetesen vártam, hogy mi sül ki belőle. De mi is pontosan a Maid of Sker? Nos, ezzel a címmel 1872-ben jelent meg R. D. Blackmore angol regényíró máig leghíresebb novellája, melyben Glamorganshire partjainál egy öreg halász bukkan egy különös gyerekre, és hamar kiderül, hogy a kislánnyal nincs minden rendben.

Hang nélkül

Ezzel szemben itt teljesen más történetet kapunk. Főszereplőnk levelet kap kedvesétől, aki arra kéri, hogy utazzon el egy távoli vidékre hozzá, és mentse meg. Nem, ez nem a Silent Hill 2, ugyanis időben visszarepülünk egészen az 1800-as évek legvégéig. Abban a korban járunk, mikor tiltott tanulmányokat és rég elfeledett könyveket bújtak az erre éhező kalandvágyó professzorok, a megszerzett tudás azonban néha olyan ajtókat nyitott ki, amiket jobb lett volna örökre zárva tartani. Főhősünk Thomas Evans, aki szerelme, Elisabeth levélben írt kérésére érkezik Sker Island közepére, hogy ott a Sker Hotel felé vehesse az irányt. A hotel jókora újranyitási partira készül, azonban ahogy Thomas odaér, azonnal szembesül vele, hogy itt bizony a móka elmarad: az épület kihalt, hatalmas a kupi, és mintha vér is száradna a padlón. Elisabeth telefonon keresztül csörög le hozzánk a padlásról, és arra kér, hogy gyűjtsünk össze néhány fontos zenei tekercset, amikkel megállítható a túláradó erőszak, ami felütötte fejét a megtépázott falak között. Thomas természetesen azonnal munkához lát, ám ezzel hatalmas veszélybe sodorja mindkettőjük életét.

Az alig 4-6, de még a maximalistáknak (20 gyűjthető zenebabát lehet felszedni) is nagyjából 8 óra alatt kipörgethető játékban végig Thomast irányítjuk, és fő feladatunk az, hogy a hotelben, illetve annak környékén gyűjtögessük a tekercseket. Megfordulunk a kerti részen, a temetőben (naná, hogy ez nem hiányozhatott innen sem), valamint még egy lerombolt templomba és egy föld alatti bányába is ellátogathatunk. Sosem leszünk egyedül, hiszen mindjárt az első órában szemtől szembe találjuk magunkat a világtalan, ám a hangokra nagyon is érzékeny ellenfelekkel, akik mind a szigeten igen rossz hírnevet szerzett Williams-család tagjai. Fejük teljesen bekötve, ezért vakok is, mint a bányaló, ám a hallásuk rendkívül kifinomult, ezért érdemes guggolva közlekedni a közelükben. Thomas képes visszatartani a lélegzetét (bár nem túl sokáig), ami jól is jön, hiszen több helyen por, vagy füst száll a levegőben, és ha belélegezzük, akkor automatikusan elkezdünk köhögni – ezt pedig könnyedén meghallhatják az ellenfelek. Később kapunk fegyvert is, mely olyan erős hanghullámokat bocsájt ki, hogy néhány pillanatra megbénítja őket, így gyorsan kereket tudunk oldani még a legszorultabb helyzetből is. Sajnos ezt állandóan újra kell tölteni, a töltények száma pedig véges (még úgy is nagyon keveset találtam belőlük, hogy Normal fokozaton játszottam), viszont ha végig lopakodva mászkálunk a közelükben, akkor nem lehet komolyabb baj. Lámpást, vagy egyéb világítóeszközt sajnos nem kapunk, és Thomas a szekrényekben sem tud elrejtőzni, de ha véletlenül bekapnánk néhány maflást, egy speciális tonikkal tudjuk magunkat gyógyítani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Kéretik csendben maradni!

Érezhettek némi Amnesia-hatást, és a Maid of Sker valóban megidézi a Frictional Games klasszikusát, persze a letagadhatatlan Layers of Fear és Silver Chains jellemzői mellett, a térkép meg a Resident Evil-játékokra hajaz, ahogy például menteni is – írógépek helyett – kizárólag gramofonoknál tudunk. A sztori kellően beteg, a látványvilág pedig nagyon korrekt: eszméletlen hangulatos az ódon hotelben sunnyogni, de a kinti, az éjszaka sötétjébe burkolózó helyszínek is teljesen rendben vannak. Külön kiemelném a hangokat és a zenét, mert előbbiek egyértelműen a játék legerősebb oldalához tartoznak. Indításnál kapunk is egy üzenetet, hogy érdemes fejhallgatóval játszani, és ez itt kiemelten ajánlott: különféle lépéseket, nyikorgást, dobogást és neszezést hallhatunk, amik mind-mind megdobják a beleélést. Ha csak egy helyben áll az ember, akkor is annyiféle környezeti zajt hallhat maga körül, hogy már ezektől feláll a hátán a szőr. Erre jön még néhány jumpscare, és egy igen nyomasztó légkör, melyben bármikor feltűnhet a félhomályból egy bekötözött fejű elmebeteg. A végeredmény egészen parádés. Roppant erős, idegtépő hangulatot teremt a Maid of Sker, amit minden túlélőhorror-rajongónak át kell élnie.

Már a Wales Interactive korábbi játékainak nagy része is büszkélkedhetett magyar felirattal, de nagyon meglepődtem, hogy a Maid of Sker is kapott ilyet, méghozzá kiváló minőségben. Roppant jól sikerült a fordítás, és ez csak még inkább segíti a történet megértését. A kezdeti, sétálószimulátorokra emlékeztető játékmenet igen hamar vált át kőkemény túlélőhorrorba, szerencsétlen Thomas pedig épphogy csak leszáll a vonatról a délutáni napsütésben, néhány perc múlva már véresen, mocskosan küzd az életéért. Két befejezést is kapunk, az egyikért azonban jócskán meg kell dolgoznunk – de nem szeretnék spoilerezni. Itt-ott belefuthatunk puzzle-feladványokba (ezek egész jópofák), és bizony az inventory sem dísznek van, érdemes ezért gyakran olvasgatni a felvett jegyzeteket, és vizsgálgatni a tárgyakat, mert néha ezekben rejlik a továbbjutás kulcsa. A hotel felsőbb emeletein egyre jobban eldurvul a bújócska, később pedig egy Mr. X cosplayer is beköszön, aki sajnálatos módon nemcsak hall, de lát is bennünket. Az élmény intenzív és végig leköti a figyelmet, a játék pedig épp megfelelően hosszú és tartalmas ahhoz, hogy ne feküdje meg a játékos gyomrát. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy a Wales egy ennyire nagyszerű túlélőhorrort tesz lesz az asztalra, de pozitívan csalódtam. Thomas pokoljárása a Sker Hotelben és annak környékén a nyár egyik leghangulatosabb kalandja lett, melyet tényleg jó szívvel tudok ajánlani mindazoknak, akik egy kis rettegésre vágynak!