A múltért rajongó játékosok pénztárcája mindig is remek célpontja volt a kiadóknak, hiszen sokan szívesen fizetnek olyan újra feldolgozott, egyszerű módszerekkel HD-sített játékokért, mint amilyen az Age of Empires vagy a Baldur’s Gate feljavított verziói. Ilyenkor kevés munkával viszonylag sok pénz üti a jogbirtokosok markát, a vásárló pedig csak akkor jön rá, mekkora hülyeséget csinált, mikor elindítja régi kedvencét, és kiderül, hogy nem egészen úgy fest a dolog, mint ahogy az emlékeiben élt. De ne legyünk szigorúak! Tényleg vannak olyan újramelegített termékek, melyeket örömmel telepítünk a gépünkre, és boldogan kifizetünk értük akár 5-10 ezer forintos összeget is. Konzolos fronton ott a nemrégiben megjelent The Last of Us, aminek PS4-es verziójára még én is azonnal rávetettem magam, PC-s oldalon pedig itt az ukrán 4A Games FPS-sorozatának felújított változata, a Metro Redux. A két játékban az a közös, hogy mindkettő tökéletesre csiszolja az alapművet, és látványos változásokkal bűvöli el a játékost.

A 2-es metró

A két részből álló Metro-sorozatot valószínűleg már szükségtelen bemutatni bárkinek is, de azért pár sort szánjunk az alapok megismerésére! A 2010 tavaszán megjelent Metro 2033 egy kiváló produktum volt, amelyről nem csak nálunk, a PC Guru szerkesztőségében, de a világon mindenhol elismerően nyilatkoztak. Egy olyan FPS-ről beszélünk, amiben az orosz író, Dmitrij Gluhovszkij által megálmodott posztapokaliptikus Oroszországot ismerhettünk meg, ahol az emberek a föld alá menekülve, a metróhálózatok vonalán élik nem túl vidám életüket. A történet főhőse a fiatal Artyom, aki egy furcsa képesség birtokában rengeteg problémával szembesül. Bár tökéletes alkotásnak korántsem neveznénk a Metro 2033-at, mivel túl sok átvezető videó és scriptelt esemény szakította darabokra a játékmenetet, azért elismerően bólogatunk akkor, ha a lopakodás vagy a harcrendszer kerül szóba, hiszen ezekből tényleg jelesre vizsgázott a program. A folytatásra aztán 2013-ig kellett várni, ez volt a Last Light, ami kicsit pörgősebbre és dinamikusabbra sikeredett elődjénél. A fejlesztők érezhetően tanultak a 2033-at ért kritikákból, és ezek ismeretében alkották meg a második etapot, ami egy tényleg kiváló program lett. Tökéletes ugyan ez sem volt, hiszen a megjelenéskor hiányzott belőle pár dolog (például a Ranger nehézségi szint), de összességében meg voltunk vele elégedve, és ezt a 90%-os értékelésünk is remekül tükrözte.

Síncsere

Alig egy évvel a Last Light megjelenése után most befutott a Redux kiadás, ami a két Metro-játék felújított változatát rejti. PC-s szemmel nézve két különálló programról van szó, melyek alapos ráncfelvarráson estek át. De miről is van szó pontosan, mi minden változik a Redux vásárlásával? Nos, az első és legfontosabb eltérés az, hogy új grafikusmotor került mindkét játék alá, pontosabban szólva a már meglévő 4A Engine-t frissítette újabb verzióra az ukrán csapat. Ennek hála a régi játékosok jelentős minőségbeli ugrást tapasztalhatnak, főleg a Metro 2033 esetében. A táj jóval kidolgozottabb lett, a játékosmodellek elképesztő részletesen néznek ki, valamint rengeteg új tereptárgy és karakter került a képernyőre. Ennek köszönhetően pozitívan változott a játék atmoszférája, az új technológiai újításoknak hála pedig kénytelenek voltunk félpercenként visszaragasztani az állunkat a helyére. Kapunk DirectX 11-es tesszellációt, jobb képjavító eljárásokat, és további jó hír, hogy jelentősen javult a képkockafrissítés sebessége is. Az alkotók ráadásul kipofozták a játék mesterséges intelligenciáját is, a 2033-ban kicsit jobb lett a lopakodási rendszer (már dönthetünk nem halálos kiiktatás mellett is), továbbá a fegyverkezelést is egy az egyben átemelték a Last Lightból az alapműbe. Ezenkívül itt-ott új jelenetekkel is bővült a játékmenet, főleg olyan helyszíneken, ahol korábban mindenféle magyarázat nélkül kerültünk át az egyik zónából a másikba.

A Metro 2033 tehát tényleg rengeteget változott, a Last Light esetében viszont már jóval kevésbé szembetűnőek az újdonságok. Mivel egy viszonylag friss játékról beszélünk, ezért a grafikán érthető módon itt alig-alig fedezhetünk fel lényeges különbséget, bár az kétségtelen, hogy az új globális bevilágítási rendszer érezhetően szebbé, életszerűbbé teszi a külső területeket. A Last Light esetében a játékelemek is maradtak a régiben, nincsenek új jelenetek vagy megváltozott területek, ezért ha egymás mellé tesszük a Reduxot és az eredeti kiadást, bizony tényleg nem fogunk túl sok különbséget találni. Viszont mindkét epizódhoz kapunk új játékmódokat, azaz friss, kihívásokban bővelkedő nehézségi szinteket, melyek közül a most már alapvetésnek számító Ranger mód valószínűleg olyan élménnyel ajándékozza meg a hardcore rajongókat, amilyenre mindig is vágytak.

Konzolosoknak szeretettel

A Redux elkészülésének egyik apropója kétségtelenül az új generációs konzolok megjelenése volt – most már PlayStation 4-en és Xbox One-on is játszható a Metro-széria, stabil 60 fps-sel és meseszép látvánnyal (PS4-en 1080p felbontásban, míg One-on csak 900p-ben). Ez persze szép és jó, de mi, PC-sek nem minden esetben járunk jól a Redux megvásárlásával, hiszen az eredeti Last Light egy erős géppel valószínűleg ugyanazt a látványt nyújtja már most is, mint amit a Redux kínál nekünk. Bár kapunk 4K-s felbontást meg Ranger játékmódot, azért valljuk be, ezekért nem érdemes kiadni túl sok pénzt, legalábbis abban az esetben semmiképp, ha rendelkezünk a tavalyi verzióval.

A Metro 2033 viszont már más tészta, hiszen itt egy négyéves játékról van szó, és a Redux érkezésével akkor is elképesztő változásokra számíthatunk, ha csak egy középkategóriás videokártya duruzsol a gépünkben, ráadásul a játékba bekerült pár új jelenet és néhány olyan kiegészítés is, amitől eszméletlen jó érzés újra elővenni a programot. Szerencsére a kiadónál gondoltak a PC-s játékosokra, így amennyiben már rendelkezünk a steames Metro 2033-mal vagy a Last Lighttal, akkor a Redux verziókat féláron, 10 euróért vásárolhatjuk meg a Valve áruházában. Ez picit több mint 3000 forintot jelent játékonként, ami együtt is olcsóbb, mint amennyiért a hazai boltok jelenleg kínálják a teljes Redux csomagot, tehát ha már megvan neked a Metro, és szeretnéd kipróbálni a felújítást, akkor mindenképp érdemes a Steamről beszerezned a játékokat.

Olajsár a sínek közt

Hogy érdemes-e megvenni a teljes Redux csomagot? Nos, ha új generációs konzolod van, akkor feltétlenül. Mindkét játék kiváló darab, nagyon jól néznek ki PS4-en és Xbox One-on is, ráadásul stabil 60 fps-sel hasítanak. PC-s játékosként viszont már kicsit más a helyzet. Itt a Metro 2033-as Reduxot jó szívvel ajánljuk mindenkinek, viszont a Last Lightért csak akkor fizessetek, ha nagy rajongói vagytok a sorozatnak, vagy ha még egyáltalán nem játszottatok vele. Még szerencse, hogy a Steamen külön-külön megvásárolható mindkét felújított verzió.