A Pinball FX-széria nem véletlenül vált annyira népszerűvé: a digitális flipperezés valahogy szokatlanuk vonzó elfoglaltság tud lenni, pláne a klasszikus asztalokat figyelembe véve, amik közül a legtöbb ma már sehol sem található meg (mármint kipróbálható formában), úgyhogy ezek elé akkor is jól esik behuppanni, ha az ember egyébként sosem flipperezett még életében. A magyar Zen Studios pedig az évek alatt tökélyre fejlesztették a sikerjátékukat és annyi különféle asztalt dobtak ki hozzá a nagyérdemű elé, hogy összeszámolni is nehéz lenne. Jött már Marvel, Jurassic Park, The Addams Family vagy épp Indiana Jones csomag is, mi pedig több asztalmustra cikkben foglalkoztunk az ingyenes keretprogramként működő, ráncfelvarrott Pinball FX újdonságaival. Nekem mindig is a horrorisztikusabb asztalok voltak a kedvenceim (például a Universal Monsters-kiadás), úgyhogy már a bejelentése pillanatában kívánságlistára tettem a Pinball M-et, hiszen ezzel kifejezetten a horror-rajongókat igyekszik megszólítani a Zen – lássuk, mi vár ránk!

Elátkozott golyók, rémeket rejtő asztalok

A keretprogram, azaz maga a Pinball M ezúttal is ingyenes. Le tudjátok tölteni PC-re vagy konzolokra és nem kell fizetni érte egy árva fillért sem. A fizetős tartalmak az asztalokkal érkeznek, ahogy korábban is. Mielőtt rátérnék ezekre, szeretném tisztázni az alapokat. A játékba belépve minden asztalnál választhatunk egy kampányt (igen, jól olvastátok), ami rendre egy sztorit mesél el. Semmi extra, csupán elolvashatjuk, hogy mi a cselekmény és a játékmenet ehhez igazodik. Ha a sztori szerint hőseink veszélyben vannak és szorít az idő, akkor egy számláló szépen lassan pörög a képernyőn és megadott idő alatt kell minél több pontot elérnünk. Máskor majdnem teljesen sötétben kell boldogulnunk vagy épp egyetlen golyó áll rendelkezésünkre. A kampány-küldetések teljesítésével az adott asztal környezetét változtathatjuk meg, például feloldhatunk díszítőelemeket, posztereket, egyéb látnivalókat. Ezek jobbára csak a szobát színesítik, viszont a küldetések során pontokat is szerzünk, amikből nagyon klassz extrákat tudunk venni. Lehet vásárolni spéci effekteket (például havazás, köd, eső, satöbbi), fényeket, hangokat és természetesen nagyon extravagáns golyót, flipper-karokat, valamint több skint is az adott asztalhoz. A kampány mellett maradt a klasszikus flipperezés, ahol megpróbálhatjuk megdönteni barátaink vagy a világelsők rekordját, illetve adott még az Arcade-mód is, ahol bevethetünk poweruppokat a siker érdekében. Ezek közül egy mindig aktív, a másik kettő pedig passzív. Adhatnak dupla pontot vagy belassíthatják az időt – érdemes válogatni, mert a legtöbb tényleg hasznos. Most sorra venném a jelenleg elérhető asztalokat, illetve, hogy nekem melyik mennyire tetszett.

Wrath of the Elder Gods: Director’s Cut

Teljesen szokványos Lovecraft-téma, hatalmas Cthulhu-szerű lénnyel a bal felső részen és még a golyót is egy méretes csáppal lehet kilőni. Valamiféle rituálé húzódik a háttérben, amit meg kell akadályoznunk, de legalábbis elérni, hogy a kozmikus rémségek ne szabaduljanak el a mi világunkban. Az asztal megvalósítása nagyon szép, aprólékosan kidolgozott, sokkal látványosabb, mint az FX-ben helyet kapó alap-verzió. Ez egy teljes mértékben ingyenesen elérhető asztal, szóval bárki kipróbálhatja, aki letölti a keretprogramot – gyakorláshoz és ismerkedéshez is kiváló.

Chucky's Killer Pinball

A jó öreg Gyerekjáték (Child’s Play) horror-széria elevenedik meg, a jobb oldalon üldögélő Chucky-val a főszerepben, akinek szanaszét szabdalt feje a képernyő felső részén is feltűnik. A kis mocsokra érdemes vigyázni, mert előfordul, hogy feláll és átgyalogol az asztal másik oldalára (ilyenkor eléggé útban tud lenni a golyónak) vagy szimplán elkezd dobálni, amivel próbál megzavarni. Nem vagyok egy nagy Chucky-fan, de az asztal kampány része kifejezetten kellemes volt számomra és le tudott kötni.

Dead by Daylight Pinball

Hogy micsoda? Dead by Daylight, mint flipperjáték? Igen, a Zen ezt is megoldotta! Alapesetben választhatunk, hogy túlélővel vagy gyilkossal akarunk-e kezdeni és még a perkeket is megválogathatjuk. Maga az asztal nem a leglátványosabb, viszont az feldobja, hogy felül ott áll egy túlélő és maga a The Trapper is. Mint említettem, itt választhatunk a két oldal között és ez befolyásolja a játékmenetet is. A generátorok javítása, a kijutás vagy a kampózás a precízen meglőtt játékelemeken múlik, szóval eléggé oda kell figyelni menet közben.

Duke Nukem's Big Shot Pinball

A jó öreg Duke is beköszön egy asztallal, de ez tényleg inkább csak azoknak lehet csemege, akik fiatalabb korukban oda meg vissza voltak a szókimondó fenegyerekért. A jóleső nosztalgia az, ami elviszi a hátán ezt az asztalt, és nagyon menő, hogy ha ügyesek vagyunk, akkor átkerülhetünk egy retró FPS-szegmensbe is, ahol kedvünkre lövöldözhetünk, a jutalom pedig… na, azt inkább nem lövöm le! A klasszikus beszólások szintén hozzátesznek az élményhez, úgyhogy Duke Nukem-fanoknak mindenképp megéri rápróbálni!

The Thing Pinball

John Carpenter kult-klasszikus horrorfilmje, A dolog szintén megkapta a saját asztalát a Pinball M-ben és a Wrath of the Elder Gods: Director’s Cut mellett nekem ez lett a második legnagyobb kedvencem. Tömve van a filmből vett utalásokkal, a kampány is ezekre épül és piszok menő, amikor MacReady a lángszóróval begyújtja a golyót, majd azzal kell eltalálnunk a torz rémségeket. Tényleg egészen fantasztikus, ahogy ez az asztal megidézi A dolog hangulatát és látványban is remek: a havas környezet miatt sokkal letisztultabb, minimalistább az elrendezése, ami miatt a kezdőknek is bátran tudom ajánlani!

A Pinball M-et egyébként PlayStation 5 konzolon teszteltem és bár az adaptív ravaszokat nem támogatja (jobb is, mert így is megfájdulnak az ember ujjai 1-2 óra intenzív flipperezés után), a rezgő-funkció jól működik benne, amikor zsírosabb találat van és csak úgy pörögnek a pontok! Akinek megjött a kedve hozzá, az akár már most letöltheti a Pinball M-et, hiszen a keretprogram – mint említettem – teljesen ingyenes és a Wrath of the Elder Gods: Director’s Cut is jár mellé. A nagyobb kérdés, hogy milyen új asztalokat dob majd be a Zen a (közel)jövőben. Az biztos, hogy a horrorfilmes vonalat nem fogják elengedni, szóval nem lennék meglepve, ha Freddy és Jason is beköszönne, de épp a Dead by Daylight és a Duke Nukem a remek példák rá, hogy a videojátékos vonalat sem hanyagolják – én eléggé adnék egy DOOM-os vagy egy Resident Evil-es asztalt!