Merthogy a retró biznisz virágzik, elég csak a mindenféle nosztalgiakonzolra gondolni, legyen szó hivatalos vagy bootleg verzióról – ezeknél a lényeg általában a múltidézés, amivel gyermekkori vagy hasonlóan régi emlékeket lehet felébreszteni. Nem tagadom, én is szeretem újraélni fiatalkorom kedvenceit, nem véletlenül ruháztam be a hetekben egy Pandora’s Boxra (2200+ játék, te jó ég, soha nem érek a végére…), de a mindenféle hivatalos Collection létezéséből kiindulva ezzel abszolút nem egyedül vagyok így. A Konami, SNK, Capcom és a többiek gyűjteményei után pedig most itt a Psikyo Shooting Stars, ami két részletben kínálja a 2005-ben becsődölt kiotói vállalat legjobb pillanatait.

Az Alpha és Bravo címen elkeresztelt két kiadvány semmiképpen sem keverendő össze a PS2-re megjelent, három epizódon át húzódó Psikyo Shooting Collectionnel, már csak azért sem, mert ott az összes tartalmazott annyi játékot, mint itt csak az egyik epizód. És hogy a japán Psikyo mivel is foglalkozott? Nos, igazi arcade gyöngyszemekkel, nagyszerű shmupokkal, amik most két részletben érhetők el Nintendo Switchre, akár fizikai formátumban is. Vagyis még csak az első felvonás jelent meg, de hamarosan érkezik a folytatás is.

Újabb és újabb háború

A Strikers 1945-sorozat nem is nagyon leplezi, hogy évszámos címével a Capcom 19XX-szériáját (1942, 1943: The Battle of Midway, 1941: Counter Attack, 1944: The Loop Master) másolja. Vagyis nemcsak címével, hanem megvalósításával is, elvégre a Strikers-epizódok is repülős shoot ’em upok, méghozzá a klasszikus értelemben, amik a világháborúban játszódva kínálnak rengeteg színes ellenfelet, millió golyót, brutális, átalakuló főellenfeleket. Sőt a harmadik rész az idősíkokon is változtat, így már nem a régi háború, hanem a modern hadviselés eszközeit veti be. Ami átlagosan jellemző: a rövidebb-hosszabb, de nagyjából átlagos hosszúságú pályákon egyre több és nehezebb opponens vár, majd megszólal a riasztó, jön egy hatalmas gép, ami aztán robottá alakulva próbál borsot törni az orrunk alá. Általában sikerül is. A többfajta kasztni más-más extra képességgel rendelkezik, ami többnyire a limitált számban használható bomba élesítésénél nyer értelmet, ilyenkor pedig megúszhatjuk a rengeteg töltény sebzését.

Hasonló elven működik a 2000-es Dragon Blaze is, csak éppen ebben már középkori-fantasy stílusban megalkotott világ vár a sárkányháton közlekedő szereplőkre, akik extrák terén szintén eltérnek. A Strikers-epizódokhoz hasonlóan rendkívül szépen rajzolt játék ez is, öröm ránézni a modellekre, szinte rossz érzés szétlőni ellenfeleinket, annyira mutatósak, pláne a hatalmas bossok. Kicsit kakukktojás az 1997-es Sol Divide, ami már egy balról jobbra scrollozó anyag, bár szintén fantasy körítéssel, azonban ez a csontvázakkal és egyéb lényekkel oldalról hadakozó játékmenet kicsit fura, mikor nem kizárólag varázslatokkal, hanem közelharci fegyverekkel küzdünk, ráadásul a grafika is egészen más stílust képvisel, mint a korábbi címek látványvilága.

Pozitívum viszont, hogy helyszíneket választhatunk a pályák teljesítésekor, illetve ilyen-olyan extra varázslatokat vehetünk fel, amik feldobják a szimpla akciót. Szintén eltérőnek mondható a Dreamcasten is megjelent (anno volt szerencsém tesztelni), 2001-es Zero Gunner 2, hiszen ez is shooter, azonban a szép pixeldizájnt egy a saját korában modernebb stílusra cserélte, kasztnijai pedig minden irányba forgathatók, ezáltal a mindenhonnan érkező ellenfelek dobják fel az összképet, miközben a kameranézet is változott. Ez is jópofa játék, a maga idejében nagyon is értékeltem az újító szándékot, most azonban meglehetősen eltér a felhozataltól, emiatt kicsit furcsább társainál, de lényegében ez sem vesz el erényeiből.

Tölténypornó nem csak felnőtteknek

Szóval hat klasszikus játékot kapunk egyetlen áráért, amiknél változtatható néhány apróság (háttér, képminőség, nehézség, újrakezdés, életek száma), emiatt valamivel könnyebbek is, ha variálunk a kihívás mértékén, plusz mindegyik programnál működik a helyi kétjátékos mód, ami abszolút feldobja az élményt. Hangulatos, a maga módján látványos, változatos és izgalmas programokról van szó, amik ráadásul megkívánják a reflexeket, de a könnyítéseknek hála azok is érvényesülhetnek mellettük, akik az idők folyamán kicsit megkoptak, elkényelmesedtek, esetleg még soha nem volt részük hasonló háborúzásban.

Hamarosan pedig érkezik a Psikyo Shooting Stars Bravo, avagy a második felvonás, méghozzá olyan címekkel, mint a Gunbird 1-2 vagy a Samurai Aces-sorozat, ráadásul mind az Alpha, mind a Bravo elérhető fizikai formátumban, gyűjtői verzióban, így a shmupok rajongóinak nyugodt szívvel ajánlom a Collector’s-változatok beszerzését. Igazán tartalmas shooter gyűjteményről van szó, ami bőven megéri az árát, legalábbis azoknak, akik átélték ezt az arcade korszakot és szeretnek nosztalgiázni – ahogy azoknak is, akik esetleg nem riadnak vissza a múlt értékeitől, mert szívesen átélik mindazt, amiről koruknál fogva lemaradtak. Egy szeletke videojáték-történelem.