Ja, hogy most lelőttem a poént? Nem baj, mert mindenkinek tudnia kell, hogy a szeptember 18-án konzolokra megjelent (a PC-s változat egyelőre csúszik, és nem tudni, mikortól lesz elérhető) Beat ’Em Up Bundle egy visszautasíthatatlan ajánlat, ami kevesebb, mint egy gigányi terjedelemben, 5990 forintért kínál hét olyan játékot, amik sokak fiatalkorát idézik meg. Kettő ráadásul korábban nem jelent meg még konzolra sem.

A játéktermek mélyéről

Volt az az időszak még a nyolcvanas esztendők végén, a kilencvenes évek elején, amikor sorra nőttek ki a játéktermek, egyre nagyobb helyen biztosítottak állandóan zajos, színes és villogó élvezeteket, sőt a kocsmákba és éttermekbe is beették magukat ezek a fémpénzt és áramot zabáló dögök. Mivel mindig úgy tartottam, hogy nem a vas, hanem a játék a lényeg, számomra az soha nem okozott gondot, hogy éppen PC-n, konzolon, netán egy füstös helyiségben a karokat rángatva, a színes plasztikgombokat nyomkodva hódoljak hobbimnak. És milyen jól tettem… hiszen kimaradtam volna többek között a beat ’em upok történelméből, aminek egy részét a japán Capcom biztosította, méghozzá olyan klasszikusokkal, mint a Cadillacs and Dinosaurs vagy a Final Fight

Előbbi nem, utóbbi viszont a csomag része, méghozzá hat másik bunyós anyaggal együtt, és ha csak azt vesszük, hogy ezek az akciójátékok darabonként 40-80 percet igényelnek, akkor már megéri megvenni a bundle-t. De ez csak a jéghegy csúcsa. Merthogy mindegyik címnél változtathatunk a hátteren, apróságokat állíthatunk be, menthetünk, sőt online is küzdhetünk, akár ismeretlenek társaságában. A játékosok beugranak és kiszállnak, mikor kedvük tartja, egy pillanat az egész, bár az fura megoldás, hogy ha valaki kiszáll, a karaktere ott marad a játékban, hogy lekopizza a host mozdulatait. Egyébként viszont remek módon zajlik a móka, a netkapcsolattól és távolságoktól függően olajozott vagy éppen döcögős pofonosztás az eredmény, ami páratlan, elvégre ezeket a játékokat ilyen tökéletesen futtatni szinte csak a játékteremben volt lehetőségünk.

A legjobb, amit kaphattunk

És hogy mik a címek? Itt van a Final Fight közismert utcai bunyója a punkokkal és bandákkal, meg az „under boobs” kifejezést már élőben szemléltető női ellenfelekkel, illetve Captain Commando futurisztikusabb akciója, miközben ő felel a játékot bemutató trailerért is. A Warriors of Fate itthon talán kevésbé volt ismert a reálisabb, történelmi csatározással, ami keleti harctudományokat mutat be, akár lóháton is, ezzel szemben a Knights of the Round az Artúr-mondakört részesíti előnyben. A Battle Circuit és az Armored Warriors hazánkban szerintem nem nagyon járt, én legalábbis biztosan nem találkoztam egyikkel sem – előbbi elég elvont a sci-fi lényeivel, ellenben nagyon szórakoztató, plusz egészen komoly fejlődés van benne, míg utóbbi a robotcsaták kedvelőinek fog rengeteg izgalmas pillanatot nyújtani. Sőt, a mechek még extra fegyvereket is kaphatnak, attól függően, mit aggatunk rájuk a leamortizált ellenfelek elhullajtott darabjai közül. De legfőbb kedvencem mégis a The King of Dragons, ami szintlépéssel, fejlődő felszereléssel kínál igazi fantasy csatákat, amiket akár íjászként, akár lovagként vagy mágusként is átélhetünk.

Tehát nagyszerű mókáról van szó, ami ennyi pénzért kihagyhatatlan, ha pedig valaki egy nagyon izgalmas szeletét ismerné meg a videojáték-történelemnek, az keresve sem találhat jobb alkalmat. Talán a Warriors of Fate kevésbé dinamikus és élvezetes, mint társai, de az összeállítás így is majdnem a legjobbakat kínálja – aranytálcán, főhajtás mellett. Majdnem… nem véletlen a szó jelenléte, elvégre az még rendben, hogy a Final Fight folytatásai játéktermekben már nem jelentek meg, de három cím nagyon hiányzik az összeállításból: a licencelt Alien vs. Predator (1994), a szintén licencelt The Punisher (1993), valamint a műfaj koronázatlan királya, a Cadillacs and Dinosaurs (1992). Ha ezek is ott lennének a csomagban, gond nélkül jöhetne a maximális éljenzés, így azonban marad némi keserű szájíz – bár a Capcom Beat ’Em Up Bundle még így is, ebben a formában is sokkal többet nyújt, mint azt vártam volna. Hajrá, ha szereted az arcade stílust, és te is megjártad a füstös játéktermeket, ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget a nosztalgiára.