Tudtátok, hogy halloween ünnepének eredete azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a Római Birodalom elfoglalta Britanniát? A római hagyományok keveredtek a kelta ünnepekkel, az évszázadok alatt pedig az egész változott és fejlődött. Az 1800-as évek közepén került az ünnep Amerikába, amikor ír bevándorlók a szabadság földjére érkezve a tradícióikat is megtartották, majd az 1900-as évek elejétől kezdve kezdett kialakulni mai formája. A házak kapujába tett töklámpások és a „csokit vagy csalunk” nélkül ma már elképzelhetetlen az ünnep (legalábbis az Egyesült Államokban), de a faragott zöldséglámpák már hazánkban is hódítanak. Halloween ünnepén sokan játszanak horrorjátékokkal, de sem a Resident Evil 7, se az Afterparty nem adja vissza az esemény igazi hangulatát. Azonban semmi baj, hiszen megérkezett Pumpkin Jack, a tökember, akinek meg kell mentenie a világot a jótól!

A tökember nagy kalandja

Igen, hiszen a Pumpkin Jack világában minden szép és jó volt, az embereknek nem kellett félniük háborútól, éhségtől, így az ördög, hogy egy pici szórakozáshoz jusson, mindenféle ronda lényekkel árasztotta el a békés királyságot. Az uralkodó a varázsló segítségét kérte, hogy megtörje az ördög átkát, aki válaszul a legismertebb szélhámos lelkét egy tökember testébe zárta, feladatot bízva rá: tegye el láb alól a varázslót. Ha ezt megteszi, szabad utat kap a túlvilágra…

A Pumpkin Jack egyetlen ember munkája. Műfaját tekintve akció-kaland-platformer, nyakon öntve egy olyan fantasztikus hangulattal, melyre az összes halloween-rajongó elégedetten csettinthet. Lelke, szíve van ennek a játéknak, miközben játékmenete tulajdonképpen semmilyen igazi újdonságot nem tartalmaz, hiszen az ugrabugrán, a valós idejű harcokon, gyűjtögetésen és a különböző rejtvényeken kívül nincs igazán mit csinálni. Nem, ezt a játékot a fantasztikus pályadizájn adja el a légköre mellett.

Jack megfordul ködbe vesző, szalmabálákkal, madárijesztőkkel megszórt tájakon, bányákban, temetőkben, és így tovább, miközben egy bagoly és holló kíséri az útját, akik nemcsak tanácsokkal látják el, hanem aktív segítséget is nyújtanak, hogy Jack elérje célját. A holló képes kisebb akadályokat ledönteni, átrepíteni Jacket olyan szakadékok felett, amelyeket egyébként nem tudna átugrani. A pályadizájn és a játékmechanika kéz a kézben jár: a második pályán például egy csillében kell utaznunk, ami az égig visz, majd égő szénnel teli csillék elől kell menekülni. Minden pályaelem tökéletesen illeszkedik a nagy egészbe: egészen hihetetlen, hogy ezt egy ember hozta össze.

Igaz, hogy lenyűgöző a játék hangulata és pályatervezése, ami alapvetően líneáris, ugyanakkor a harcok egyáltalán nem nyújtanak kellő kihívást. Az egyszerűbb ellenfelektől Jack garantáltan nem fog kidőlni, de még a bossok sem izzasztják meg, ha pedig meghal, a legutolsó mentési ponton éled ujjá: ezek közel vannak egymáshoz. Minden egyes legyőzött főellenfél halálával Jack újabb játékszerekhez jut, illetve valamelyest a képességei is bővülnek, de az tény, hogy a küzdelmek lehetnének egy kicsit durvábbak is, hiszen azok sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek nem fognak gondot okozni.

A tökéletes halloweeni játék

A Pumpkin Jack 2020 utolsó negyedévének meglepetésjátéka. Kísérteties, de nem félelmetes, a PS2-/PS3-éra legjobb platformerei előtt tiszteleg. Színes, a rajzfimes grafika és a remek zenei anyag (melyben megtalálhatók igazi klasszikusok átdolgozásai is) miatt már a játék elején bele lehet szeretni Jackbe. Nicolas Meyssonnier alkotása órákra elegendő szórakozást nyújt, amért csak rajongani lehet, ezt bizonyítja a több mint 1000 rendkívül pozitív értékelés. Érdemes kipróbálni így, a ködös novemberi estéken, de ha a 30 dolláros árat nem akarjátok kifizetni, egy leárazáson tegyétek a kosaratokba, mert ennél jobb platformer az év végéig már nem nagyon fog megjelenni!