A Sherlock Holmes Chapter One alapjáték tulajdonosai valószínűleg hetek óta találgatták, vajon megjelenik-e az M for Mystery kiegészítő a beharangozott időben, hiszen az ukrán Frogwares stúdió munkáját, érthető módon, hirtelen megakasztotta az országban dúló háború. A fejlesztők azonban a nehéz körülmények ellenére megtalálták a módját annak, hogy kiadják a DLC-t, ami a legutolsó nagyobb extra tartalom-csomag a játék életciklusában.

A kiegészítőben három extra megbízatás mellett a fiúk ruhatára is gyarapodik: Sherlock egy, Jon pedig kettő új szerelést kap. A fő attrakció persze a címadó M for Mystery küldetéssorozat, ami Sherlock bátyja, Mycroft üzenetével kezdődik. Mycroft a brit kormány egy befolyásos hivatalnoka, akinek titkosügynökei a világ minden táján munkálkodnak, így Cordona-szigetén is. A helybéli ügynök azonban olyan kihívással szembesült, amit csakis Sherlock tud megoldani: egy titokzatos, csak M néven ismert alak sikeresen eltulajdonított az ügynöktől egy rakat szupertitkos dokumentumot, amivel kormányokat lehetne megdönteni és politikai játszmákat befolyásolni. Sherlock nem rajong az ötletért, hogy bátyja segítségére siessen, de egy jó kis kihívásnak sosem tud ellenállni, így beleveti magát az ügy felgöngyölítésébe. Hamar ráébred azonban, hogy M korántsem egy közönséges szélhámos, hanem az egyetlen ember, aki képes túljárni a (még nem világhíres, de már zseniális) Sherlock Holmes eszén.

Még ha főhősünk először is hall a titokzatos bűnözőről, a téma rajongói számára hamar nyilvánvaló, hogy ki rejtőzik az M álnév mögött, ami azonnal magas elvárásokat teremt az új történettel kapcsolatban. Természetesen nem lövöm le a sztori részleteit, de rövidsége ellenére szerintem M beváltja a hozzá fűzött reményeket, és méltó kihívást jelent Sherlock detektív képességeinek, közben pedig lehetőséget ad a Jon és Sherlock páros további kibontására is. A küldetések helyét a térképen M szimbólumok jelzik, az első magától jelenik meg, ha már teljesen befejezted a legelső főküldetést (Ghosts of the Past), és megcsináltad a rendőrségi kiképzést a másodikban (A Mother’s Love).

Cordona gyermekei

A DLC második fele a múltba repít, mint oly sok küldetés Cordona utcáin: Sherlock megtalálja egy évtizeddel korábban vezetett naplóját, és felfedezi, hogy az abban rögzített eseményekkel kapcsolatos emlékei ugyanolyan hiányosak, mint egész gyermekkora. Szerencsére a bejegyzéseknek köszönhetően jó pár utcanév, tájékozódási pont és dátum felkerül a radarra, mint kiindulási pont, amik alapján a páros elkezdhet közös múltjuk részletei után kutatni. Jon, mint mindig, most is teljesen megbízhatatlan narrátor – az általa lejegyzett történések szinte biztosan nem úgy történtek, mint a napló állítja. Főoldalon lehozott cikk a helyi újságban, amit Jon írt gyerekként? Egy fiúk által talált, valódi dinoszaurusz csontváz a folyóparton? Az igazság mindig félúton van a fikció és realitás közt, Sherlock pedig mohón veti bele magát a régmúlt tényszerű felidézésébe. Cordona mostanra már ismerős helyszíneit új megvilágításba helyezik az elfelejtett kalandok, amik még most is ott élnek valahol, a mélyre temetett emlékek alatt.

Ez a küldetéssorozat (Child of Cordona) akkor nyitható meg, ha már felfedezted Sherlock gyerekkori szobáját, ami az első helyiség, amit megnyitsz a Stonewood Manor emeletén. A két ágy közötti éjjeliszekrényen a DLC letöltése után megjelenik egy bőrkötéses napló, amit megvizsgálva automatikusan felveszed az összes, gyerekkori emlékekhez kapcsolódó megbízatást.

Jóból is megárt a sok?

A két új küldetéssorozat nem hoz óriási újításokat a játékmenetbe, csak extra történeteket mesélnek el (amik szerencsére tökéletesen illeszkednek a fő sztoriszálba). Míg a Child of Cordona mélyen beleás a Sherlock és Jon közti, gyermekkori kapcsolat fontosságába, addig az M for Mystery inkább a jövőt vetíti előre, Sherlock felnőttkori természetével és jellemhibáival együtt. Mindkettő kifejezetten izgalmas és szerethető, tökéletesen hozzák az alapjáték szellemes humorát és jól bevált nyomozati stílusát. Sajnos azonban, mikor minden küldetést kipipáltam Sherlock kiskönyvében, korántsem éreztem elégedettnek magam, és nehéz megmondani, hogy ez csak telhetetlenség részemről, vagy tényleg rövidnek érződött a DLC... Pláne annak tudatában, hogy ezzel végére értünk a tervezett kiegészítőknek, a jövőben legfeljebb kozmetikai extrákra számíthatunk. Minden, ebben a világban töltött idő értékes, így ha szeretted a Chapter One-t, csak ajánlani tudom az M for Mystery kiegészítőt is – de talán megéri várni egy leárazásig. Bár drágának jelenleg sem nevezném, sokkal magasabbnak fog érződni a DLC  ár-érték aránya, ha ezt a két extra történetszálat egy kicsit barátságosabb áron sikerül beszerezni.