A többnyire a SteamWorld-játékokról ismert Image & Form csapata a széria bővítése mellett egy attól független játékkal is előállt, ami azonban maradt valamelyest a stúdiótól megszokott alapoknál. A The Gunk keretében egy űrben kalandozó páros egyik felével kell egy ismeretlen bolygót bebarangolnunk, és megszabadítanunk azt a parazitaként rátelepedő trutymótengertől, valamint az abból születő teremtményektől, miközben élővilágát és egy ősi civilizáció nyomait vizsgáljuk.

A The Gunk látványvilág tekintetében igazán bájosra sikeredett, a mindenfelé különböző ismeretlen növények borította, élettel és színekkel teli tájainak, vagy épp káros szmötyivel beborított sötét vidékeinek kontrasztja pedig igazán kellemes összképet fest. Ezt az összehatást ráadásul remekül fokozzák a kalandozásunk aláfestéséül szolgáló zenék is.

A játékban a már említett duó robotkarú fele, Rani felett vehetjük át az irányítást, akinek mechanikus végtagja lehetővé teszi, hogy porszívóként eltakarítsa a tájat elcsúfító fekete takonyfelhőket. Ezzel nemcsak az bolygó élővilágának adhatja vissza őt megillető otthonát, de többek között lezárt platformokat, útvonalakat és levágásokat is megnyithat, így ez a fajta jótékony rendrakás nem opcionális, hanem elengedhetetlen. Az időnként lustán terpeszkedő, máskor pedig a levegőben vadul keringő trutyi önmagában annyira nem nagy fenyegetés, többnyire olyan hatást kelt a felszippantása, mintha a jó öreg Poltergust 3000-rel takarítanánk – csak ezúttal nem szellemeket –, vagy visszafelé játszanánk a Splatoont. Ezek parazita pacagyülekezetek azonban idővel egyre nagyobb kihívást jelentenek, ráadásul időnként gonosz kis lényeknek is életet adnak, amik már jóval proaktívabban esnek nekünk, bár óriási kihívást kifejezetten ők sem jelentenek.

A tisztogatás mellett felfedezőként másik feladatunk az élővilág katalogizálása, amiben a Rani mechanikus karjára szerelt szkenner lesz a segítségünkre. Ezzel beolvashatjuk az utunkba akadó egyes furcsa növényeket, amivel nemcsak érdekességeket tudhatunk meg róluk, de adatbázisunk folyamatos bővítésével új fejlesztéseket is megnyithatunk. Utóbbi elvégzéséhez azonban alapanyagokra van szükségünk, melyeket a környezetünkből, a trutyihoz hasonlóan Rani karjával beszippantva gyűjthetünk be.

A The Gunk egy mindössze pár órás, aranyos kis platformer-kalandjáték, ami a maga módján egész hangulatos és szórakoztató. Egyszerű feladványai és platformer szakaszai is ötletesek, viszont sok újdonságot nem igazán tartogatnak, valamint a játék pár kellemetlen hibától sem mentes. Előfordul például, hogy a karakterünk mögött felgyülemlő sok szmötyi teljesen beteríti a kamerát, és gyakorlatilag vakon kell mozognunk, de egyes platformként szolgáló növények esetében olyat is tapasztaltam, hogy csak sokadik alkalomra tudtam rájuk ugrani, a korábbi próbálkozásoknál ugyanis egyszerűen átestem a levelükön. Ezek persze szerencsére nem kifejezetten gyakori jelenségek, így ettől függetlenül a The Gunk, még ha nem is egy új gyöngyszem, azért egy kellemes kis kaland, ami kihívásának szintjéből adódóan kicsit idősebb gyermekek számára is jó választás lehet.